"Twarde" sprzęgło-Busso 3,2

alfist

Użytkownik
Auto
Giulia Q , GT3.2 Q2
Częstym przypadkiem w Alfach z silnikiem Busso 3,2 jest ciężko chodzący pedał sprzęgła, na różnych forach możemy znaleźć metodę na poprawienie tego zjawiska, polega ona na nasmarowaniu sworznia i tulejki ramienia, na które działa siłownik hydrauliczny, niestety by to zrobić trzeba wymontować akumulator jego podstawę i inne elementy, które się w pobliżu znajdują- ramię to znajduje się pod przewodem układu dolotowego, obok akumulatora- poniżej niego. Dostęp do tego elementu jest utrudniony , jednak da się tam wcisnąć rękę od strony grodzi pasażerskiej. By nasmarować ciężko pracujące elementy będziemy potrzebować specjalnego przyrządu- jest to strzykawka z wygiętą i zeszlifowaną igłą (zdjęcie). Pod ramieniem znajduje się tulejka z tworzywa, styka się ona z obudową skrzyni biegów, miejsce styku nie jest ciągłe na całym obwodzie- od strony akumulatora występuje małe wgłębienie, przez które można się dostać do powierzchni bocznej tulejki. Właśnie tam będziemy wkraplać olej z naszego przyrządu specjalnego.I tak zasysamy strzykawką ok. 2 cm3 rzadkiego oleju, o dobrych własnościach penetrujących i smarnych- ja użyłem markowego oleju do silników dwusuwowych, rozpuszczalnego w benzynie. Strzykawkę z olejem i wygiętą igłą zbliżamy do ramienia w ten sposób, by igła trafiła w we wgłębienie w powierzchni skrzyni, pod ramieniem obrotowym- jak na zdjęciu. Wciskamy powoli tłoczek strzykawki, olej powoli dostaje się na powierzchnię boczną tulejki. Po wkropleniu oleju naciskamy kilkukrotnie pedał sprzęgła. Zabieg ten warto powtórzyć przez kolejne 2-3 dni.

Załączniki

• A-mod1.jpg
    A-mod1.jpg
    177.8 KB · Wyświetleń: 5
Przesyłam zdjęcie nr. 2 do tematu

Załączniki

• B-mod.jpg
    B-mod.jpg
    93.4 KB · Wyświetleń: 1
Amortyzatory
Powrót