• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Turbosprężarka:regenerowac czy nowa?

shorty1988

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM 2005r
Turbosprężarka: regenerowana czy nowa?

Jak w temacie. Moja turbosprężarka w 1.9 jtdm 150 KM powoli kończy swój żywot... Wiem że ma zmienną geometrie i że nie ma do niej nowych zestawów naprawczych co robić w takiej sytuacji? Ile kosztuje taka regeneracja? Czytałem parę tematów na ten temat i jednym chodzi z powodzeniem a drudzy po miesiącu oddają turbosprężarke na reklamację... Nie wiem co robić :/

Ostatnia edycja:
Wiem że Garret sprzedaje fabrycznie regenerowane turbinki, napewno w InterCars były na zamówienie, cena koło 1900 przy zwrocie starej jak się orientowalem jakiś czas temu. Na stronie Garreta też jest lista autoryzowanych dystrybutorów w PL, zadzwoń, zapytaj.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Sam stoję przed wymianą turbo i po zbadaniu rynku mogę ci powiedzieć następujące informację
regeneracja 600-1500zł - zależy co należy wymienić,
odnowienie przez Garrett 1800zł przy zdaniu starej,
odnowienie przez Garrett i kupienie w serwisie Alfa-Fiat 3200zł
nowa z Garrett 2800zł -ta sama w salonie w Alfa-Fiat 9400zł:D
Są osoby które regenerują za 900zł i robią bez problemu po 100tys, są też regenerowane turbo które w momencie założenie powodują gwizd i zacina się zmienna geometria. Jak czytałem opinie to każdy warsztat mam pozytywne i negatywne opinie. Najwięcej pozytywów jest w okolicy Oleśnicy.

No właśnie do Oleśnicy mam ok 50km jaka firma zajmuje się tam regeneracja?
Jestem w kropce i naprawdę nie wiem co robić, a nie ukrywam że auto zostanie u mnie na dłużej

Wolałbym wydać wiecej i mieć pewność zamiast wozić pod maską chińszczyzne, czasem kupując taniej traci się dwa razy.
Sam wiesz ze Garret nie udostępnia zestawów naprawczych więc regeneruje się na częściach niewiadomego pochodzenia.

Najpierw zapytam w inter carsie jak cenowo wyszłaby regenerowana przez Garretta przy oddaniu swojej (pracuję tam więc dałoby radę załatwić cenę w detalu) a później sprawdzę co powiedzą mi w Borowej (koło Oleśnicy) choć nie ukrywam że coraz bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji - to ma być zrobione porządnie

W IC po zniżkach wychodziło jakoś trochę ponad 1800.

Z własnego doświadczenia pozwolę sobie dodać iż regeneracja to zło a gwarancja to lipa. Akurat w przypadku turbo zawsze znajdzie się argument by zrzucić winę na użytkownika. Chcąc szukać oszczędności już lepiej iść w używkę lecz fabrycznie złożoną. Oczywiście trzeba mieć świadomość iż to też loteria.
Zaznaczam iż to tylko i wyłącznie moja subiektywna ocena lecz poparta realnymi doświadczeniami.
Pozdrawiam.

Ja ostatnio to przechodziłem - kompletną wymianę robiłem w Cinsofcie w Gliwicach. Sama oryginalna turbina to był koszt 2700 zł do tego nowe szpilki kolektora, uszczelki, olej, filtry, robocizna i wyszło 4 koła za wszystko. Teraz jeśli chodzi wrażenia - podczas przyspieszania słychać sam silnik, żadnego gwizdania, szumienia. Także podczas schodzenia z obrotów brak żadnych obcych dźwięków(szurania itp). Auto ciągnie równo od samego dołu, aż do samego końca. Ja uważam że było warto... Filmik z dźwiękiem mojego nowego turbo ;)

https://www.youtube.com/watch?v=WkbFJMZA4YU

Wszystko zależy ile kto ma zamiar jeździć samochodem. Jeśli ktoś za rok ma zamiar sprzedawać samochód to wg mnie nie ma sensu ładować 4000zł w autko skoro można to ogarnąć w 1500zł.

pewnie i tak, ale elementy montażowe o których wspomniałem trzeba albo chociaż wypadałoby wymienić - czyli z robocizną do kosztu sprężarki i tak doliczamy ok 1300 zł. Więc nie wiem jakim cudem chcesz to ogarnąć w 1500 zł? Chyba że się samemu robi wszystko i ma dodatkowo zniżki w hurtowniach... Innego wyjścia nie widzę :)

Ja regenerowalem do 2.0 jtdm. Temat ogarniał ŁG Serwis z Krakowa a sama turbine wysłali do Tych. Robiłem bo gwizdala ( coś przeleciało przez łopatki sprężarki). Po 10kkm nic złego się nie dzieje. Wszystko jak dobrze pamiętam zamknęło się w 2 tys zł.

Z tego co patrzył mi mechanior w IC, to owszem można wziąć zregenerowaną oddając swoją oraz ~1900zł, ale wyłącznie do 1.9 8V. Coś podobnego w kwestii 16V? Ktoś sensowny o robi w Poznaniu / okolicy?

Hmmm, moja gwizda, ale 0 kopcenia, dymienia czy innych rzeczy, wartości doładowania też ok, co sugerujecie???

Z tego co patrzył mi mechanior w IC, to owszem można wziąć zregenerowaną oddając swoją oraz ~1900zł, ale wyłącznie do 1.9 8V. Coś podobnego w kwestii 16V? Ktoś sensowny o robi w Poznaniu / okolicy?
A to nie są te same turbiny? Sprawdź na stronie Garreta po numerach, bo w IC to różnie bywa. Na stornie Garreta masz również listę oficjalnych dystrybutorów, z tego co pamietam jest w Przeźmierowie pod Poznaniem, może oni mają fabrycznie regenerowane.

A to nie są te same turbiny? Sprawdź na stronie Garreta po numerach, bo w IC to różnie bywa. Na stornie Garreta masz również listę oficjalnych dystrybutorów, z tego co pamietam jest w Przeźmierowie pod Poznaniem, może oni mają fabrycznie regenerowane.
Mechanik mówi, że nie, przynajmniej nie wg IC. Przedstawiciel Garreta to
MOTO-REMO Burzynscy Sp.j.
Oddział Poznan
Ogrodowa 1a
Przeźmierowo
62-081
Tel: 48(0) 61 8142140
www.motoremo.pl

zapytam co mają do powiedzenia.

EDIT: wg wszystkich katalogów 1.9 120KM i 150KM mają inne turbiny - inny numer producenta.

EDIT2: motoremo nie ma regenerowanych dostępnych :( jedynie nowa za 2500,- netto

EDIT3: przedstawiciel w Warszawie potwierdza, do 150KM (numer turbo 773721 lub OE 55201498) nie są dostępne fabrycznie regenerowane bo Garrett jeszcze ich nie robi (jak to powiedział pan, "jeszcze do tego nie doszli"), jedynie nowe. Do 120 KM (767837, OE 55195268) są dostępne.

Ostatnia edycja:
Ok, bardzo przydatne na przyszłość.

pewnie i tak, ale elementy montażowe o których wspomniałem trzeba albo chociaż wypadałoby wymienić - czyli z robocizną do kosztu sprężarki i tak doliczamy ok 1300 zł. Więc nie wiem jakim cudem chcesz to ogarnąć w 1500 zł? Chyba że się samemu robi wszystko i ma dodatkowo zniżki w hurtowniach... Innego wyjścia nie widzę :)

W Katowicach są min dwa warsztaty które zregenerują za 900zł, koszt wymiany u nich to 400zł. W cenie 400zł masz wymianę turbo + wymianę oleju z filtrem. Wiadomo, że olej i filtr oleju oraz powietrza we własnym zakresie. Gwarancja 2 lata.

- - - Updated - - -

Hmmm, moja gwizda, ale 0 kopcenia, dymienia czy innych rzeczy, wartości doładowania też ok, co sugerujecie???

Mam tak samo. Byłem w dwóch warsztatach polecanych na forum i po sprawdzeniu parametrów usłyszałem, że wszystko w normie i można jeździć.

Witam .

Ja robiłem regeneracje w Nowej Wsi Ełckiej (blisko) wyniosło mnie to 1200zł z roczną gwarancją , jak do tej pory zrobiłem 3 tysiące kilometrów i jest ok , żadnego dymienia czy gwizdania , ale z drugiej strony to tylko 3 tysiące kilometrów.

Amortyzatory
Powrót