• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Turbo padło, zawór overboost ?

• Autor wątku Autor wątku Dymo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E, tam nieźle ;)
Zobacz jak doładowanie świruje. Czujnik ? Bo powietrze jest ok.

Czyli do sprawdzenia czujnik doładowania (ten w kolektorze dolotu?) zawór VGT szczelność jeszcze rac całego dolotu i znowu w drogę? A jakie parametry teraz zalogować? @sdero sugerujesz jakiś konkretne czy tak jak poprzednio?

Ostatnia edycja:
Świruje, ale nie może wynikać z częstości próbkowania? interside zrób logi dla tylko tych dwóch parametrów, może się rozjaśni sytuacja. U siebie też tak miałem jak zaznaczyłem za dużo.

Cofam co napisałem, faktycznie innych wartości tak nie przekłamuje ;)

Ostatnia edycja:
Mnie ciekawi taka sprawa ? Zobaczcie są różne numery zaworów overboost. W specyfikacji tego jest napisane że pasuje a to do punto ,to do 159 ,a to do iveco ,a to do Opla.
I teraz pytanie czym się różni np. 7.00607.00 od 7.03003.00.
Jedno kosztuje 220 drugie 120 pasują do tych samych aut.
Z tego co wiem to zasada tego zaworu jest taka ze kiedy komputer da sygnał ma on otwierać się - czyli ten zawór nie jest odpowiedzialny od samego początku za sterowanie podciśnieniem.

Trzeba sprawdzić dane techniczne, bo może się okazać, że zawór z wyższym numerem jest nowszy (jakaś drobna zmiana), działa tak samo i jest tańszy. A do tego starszego jest przypisany numer OE z Alfy Romeo i dlatego jest droższy. Przykład czujnika ciśnienia doładowania do TBi/JTDm, którego zagadkę rozwikłał [MENTION=20089]epsonix[/MENTION].

Witam,
Opiszę swoją, moim zdaniem problemową sytuację:
- wskaźnik doładowania turbo na biegu jałowym zawsze jest pomiędzy 0 a pierwszą kreską
- jak jadę i mam otwarte okno pasażera z przodu to słychać dość głośny gwizd/świst dobiegający gdzieś z prawej strony z przodu (okolice turbo), bez muzyki i jak jest cisza wokół to słychać to również przy zamkniętych oknach ale wiadomo dużo dużo mniej
- jak jadę i wciskam mocno gaz to wskaźnik doładowania dochodzi mniej więcej do 1,5 bara… po chwili spada i znów wraca do okolic 1,5. Ewidentnie jest taki przypadek rozpędzania „na dwa oddechy”. Auto nabiera prędkości.. chwila przerwy i znów przyspiesza.
Po przeczytaniu całości tego tematu, wnioskuję że jest to mocno związane z moimi problemami i mam w planach zająć się wymienianymi tutaj rzeczami: overboostem, wężykami, czujnikiem doładowania. Teraz mam 2 pytania do kolegów:
1. Czy jak to wszystko zrobie i przykładowo wszystko wróci do normy ale nadal będzie słyszalny świst, to powinienem i tak wyjąć i sprawdzić stan turbo ?
2. AR 159, 1.9 JTDM, 150 km, 16V VIN: ZAR93900007092950 – czy po tych danych jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy ten overboost jest rozbieralny/nierozbieralny ? W ogóle jak taki nierozbieralny rozpoznać :D ?

Dodam jeszcze, że czasami mam wrażenie jakby od dołu nie chciała się zbierać.. wciskam gaz i powoli przyspiesza i naaagle taki pier*olnięcie jak załączy turbo i wtedy też to nie jest normalne bo mam odczucie, że to jest takie "przeładowanie". Ale tak jak mówię, to nie dzieje się zawsze.

Ostatnia edycja:
Cześć,
Mnie też spotkała awaria, prawdopodobnie turbo. Auto już wcześniej po uzyskaniu ciśnienia 1.5 nie trzymało go długo, spadało i znów pompowało.
Dziś przy szybkim wyjeździe z podporządkowanej, auto zmuliło i tak już zostało. Teraz pompuje do około 0.8/1.0 ale mam wrażenie, że turbo wcale się nie załącza. Mocy brak.
Auto zaczęło głośniej pracować i jedzie max 60/70 i rozpędza się jak czołg. Na wolnych obrotach delikatnie faluje.
Na 1 rzut oka wszystkie wężyki są ok. Overboost czyszczony z 3 miesiące temu, kiedy chciałem uporać się z nie trzymaniem stałego ciśnienia.
Myślicie, że to tylko wina turbo czy może coś gorszego? Auto czeka na mechanika ale to czekanie jest najgorsze, dlatego piszę :)

To ja raczej nie pomogę ale jedno zdanie mnie zaciekawiło.. "Overboost czyszczony z 3 miesiące temu, kiedy chciałem uporać się z nie trzymaniem stałego ciśnienia" - to wyczyszczenie coś pomogło ? Też to planuję zrobić.

Niestety nie pomogło. Ogólnie to nie był brudny :)

a tak w temacie działania zaworu overboost - czy jak silnik nie pracuje i odepnę te dwa wężyki , jeden zaślepię a w drugi dmucham powietrzem to słyszę uchodzące powietrze w okolicach zaworu - czy nie powinno być to szczelne w trybie spoczynku , jakas membrana nie powinna byc zamknięta na opcji nieaktywnej. Nowe turbo po regeneracji - węzyki raczej szczelne a doładowanie max 3 kreska od zera - i muli strasznie ( 2,4jtdm 200km automat 2007r. ) turbo jakby w ogóle nie startowało - nic nie gwizda,

i jeśli zawór walnięty to jaki właściwy do vin ZAR93900007090512

Z góry wielkie dzięki !!

Niezasilony zawór jest w pozycji otwartej.
Sprawdziłeś same wężyki czy są szczelne i czy prawidłowo podłączone?
Możliwe też, że sztanga siłownika nie została właściwie wyregulowana.

a tak w temacie działania zaworu overboost - czy jak silnik nie pracuje i odepnę te dwa wężyki , jeden zaślepię a w drugi dmucham powietrzem to słyszę uchodzące powietrze w okolicach zaworu - czy nie powinno być to szczelne w trybie spoczynku , jakas membrana nie powinna byc zamknięta na opcji nieaktywnej. Nowe turbo po regeneracji - węzyki raczej szczelne a doładowanie max 3 kreska od zera - i muli strasznie ( 2,4jtdm 200km automat 2007r. ) turbo jakby w ogóle nie startowało - nic nie gwizda,

i jeśli zawór walnięty to jaki właściwy do vin ZAR93900007090512

Z góry wielkie dzięki !!

Miałem podobny efekt jak był uszkodzony przewód ale nie gumowy tylko metalowy nr bodajże 50507859. Z overboosta wychodzi gumowy przewód który potem łączy się z metalowym, on idzie na dół do turbiny i później do gruchy. Ten metalowy przewód mi się przetarł i puszczał powietrze. Podłączenie gumowym wężem gruchy bezpośrednio z overboostem nie pomoże bo silnik się będzie przeładowywał. Sprawdź ten przewód

http://www.forum.alfaholicy.org/159...isnieniowym_sterowania_zmienna_geometria.html

Poczytaj sobie, masz focie przewodu

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót