[Giulietta] Tuning | Wydech | Powerbox

rafjac

Nowy
Auto
Giulietta Veloce MY19
Cześć,

wiem że temat przewija się na forum ale potrzebuję porady pod moją wersję (Giulietta Veloce Diesel 2.0 jtdm 170km TCT). Zastanawiam się nad drobnym tuningiem, auto oczywiście jest na gwarancji więc pytanie co tak naprawdę byłoby możliwe żeby jej nie stracić.

1. Wydech - chciałbym trochę podrasować dźwięk i jest kilka dostępnych opcji:
opcja pierwsza domyślam się jest niemożliwa na gwarancji, a 2 i 3 chyba już tak? tylko czym one tak naprawdę się różnią?

1. Powerbox - czy warto? jak wtedy DNA by się zachowywał?

Będę wdzięczny za Wasze porady.

Piona!

lola to nie przypadkiem znany forumowicz ktory dostal bana i zalozyl nowe konto? Czy ktos mi moze powiedziec czy tu bany na ip leca?

lola to nie przypadkiem znany forumowicz ktory dostal bana i zalozyl nowe konto? Czy ktos mi moze powiedziec czy tu bany na ip leca?

:D dopiero co zdążyłem się przedstawić w Naszych Bellach a już chcesz mi dać bana?!

- - - Updated - - -

Mnie się podoba ten trzeci. Już mam mokro w majtkach.:)

a wiesz jaka różnica miedzy 2 i 3? Który miałby głębszy ton? ;)

Niestety żaden wydech nic nie da jak masz DPF ,przerabiałem temat,nawet odpiolem cały tłumik i żaden dźwięk się nie wydobywa z wydechu,DPF skutecznie wycisza wszystko,a co do boxa to polecam Race Boxa,kolega z forum ma i poleca 640zl kosztuje.bedziesz miał kopa w każdym trybie,ale reakcja na gaz będzie różna wg trybów jak do tej pory.

Ostatnia edycja:
Niestety żaden wydech nic nie da jak masz DPF ,przerabiałem temat,nawet odpiolem cały tłumik i żaden dźwięk się nie wydobywa z wydechu,DPF skutecznie wycisza wszystko,a co do boxa to polecam Race Boxa,kolega z forum ma i poleca 640zl kosztuje.bedziesz miał kopa w każdym trybie,ale reakcja na gaz będzie różna wg trybów jak do tej pory.
Nie jestem specem, ale w dieslu z dźwiękiem i tak szału nie będzie. Kiedyś w 159 JTDm usunąłem DPF i wstawiłem duplex Ultera. Dźwięk nieznacznie uległ zmianie, więc czy to faktycznie DPF jest tym "wąskim gardłem"?
Tak to brzmiało:
https://www.youtube.com/watch?v=D91FQ7803-E
Pozdrawiam.
- Rafał

W dieslu żeby poprawić dźwięk musiał by być pełen przelot, ale wtedy na 100% stracisz gwarancję.
Ale ostatnio widziałem post na facebooku na grupie alf i ktoś wsadził końcowy tłumik przelotowy, brzmiało to tak:
Jak byś chciał to zapisałem link do aukcji (450zł).

Powerbox - czy warto? jak wtedy DNA by się zachowywał?
Będę wdzięczny za Wasze porady.

Nie wydaje mi się aby sam PowerBox miał załatwić sprawę w połączeniu ze skrzynią TCT z tego co mówił Conmir jak pytałem o możliwości oraz za i przeciw takiego podnisienia mocy to trzeba też coś zmieniać (jeśli go dobrze zrozumiałem) w oprogramowaniu skrzyni, chodzi o niutonometry oraz obroty przy jakich ma zmieniać biegi.
Także warto żebyś się poradził kogoś kto się zna na tuningu w połączeniu z automatami zanim wsadzisz PowerBoxa, ja napewno będę jechał na taki zabieg jak tylko się to szaleństwo skończy i będzie można normalnie jeździć.

W dieslu żeby poprawić dźwięk musiał by być pełen przelot, ale wtedy na 100% stracisz gwarancję.
Ale ostatnio widziałem post na facebooku na grupie alf i ktoś wsadził końcowy tłumik przelotowy, brzmiało to tak:

To poproszę o link :) dźwięk na filmiku faktycznie głębszy

- - - Updated - - -

Nie wydaje mi się aby sam PowerBox miał załatwić sprawę w połączeniu ze skrzynią TCT z tego co mówił Conmir jak pytałem o możliwości oraz za i przeciw takiego podnisienia mocy to trzeba też coś zmieniać (jeśli go dobrze zrozumiałem) w oprogramowaniu skrzyni, chodzi o niutonometry oraz obroty przy jakich ma zmieniać biegi.
Także warto żebyś się poradził kogoś kto się zna na tuningu w połączeniu z automatami zanim wsadzisz PowerBoxa, ja napewno będę jechał na taki zabieg jak tylko się to szaleństwo skończy i będzie można normalnie jeździć.
Dzięki :) zestrojenie ze skrzynia to na pewno, tct ma swoje limity a nie chce jej nadwyrężyć. Na pewno zgłębię temat

- - - Updated - - -

Dzięki :) zestrojenie ze skrzynia to na pewno, tct ma swoje limity a nie chce jej nadwyrężyć. Na pewno zgłębię temat

Zgadza się TCT ma swoje limity, jednak 400Nmnie jest w niej limitem jak niektórzy uważają, można usłyszeć jakoby powyżej 400Nm były uślizgi sprzęgła, nie ma takiej opcji.

- - - Updated - - -

Link poszedł priv.
Jako że sam mam tct, to zagłębiałem się w temat chipu i faktycznie podobno "bezpiecznym" limitem jest 400Nm, ale nie dlatego że ślizga się sprzęgło czy coś tylko skrzynia dostaje mocno po dupie przy wyższych wartościach.
Ostatnio widziałem post gościa i przy chipie na 400Nm i ~220km skrzynia rozsypała mu się po 270 tys. km (napisał że ciężka noga, o wymianach oleju w skrzyni itd info nie było.)

Link poszedł priv.
Jako że sam mam tct, to zagłębiałem się w temat chipu i faktycznie podobno "bezpiecznym" limitem jest 400Nm, ale nie dlatego że ślizga się sprzęgło czy coś tylko skrzynia dostaje mocno po dupie przy wyższych wartościach.
Ostatnio widziałem post gościa i przy chipie na 400Nm i ~220km skrzynia rozsypała mu się po 270 tys. km (napisał że ciężka noga, o wymianach oleju w skrzyni itd info nie było.)

Nie chce mi się w to wierzyć, może tak było albo może to wina źle zrobionego programu w połączeniu z TCT.

Nie chce mi się w to wierzyć, może tak było albo może to wina źle zrobionego programu w połączeniu z TCT.

Pozwolę sobie zacytować fragment posta "(...)mechaniczne części skrzyni sie rozsypały przy przebiegu 270 tys km. Moja wina, ciężka noga + podniesienie mocy i momentu... "
Co do złego programu to bardzo możliwe bo "około 220km". Czyli mógł być jakiś magiczny mod jak około...

Pozwolę sobie zacytować fragment posta "(...)mechaniczne części skrzyni sie rozsypały przy przebiegu 270 tys km. Moja wina, ciężka noga + podniesienie mocy i momentu... "
Co do złego programu to bardzo możliwe bo "około 220km". Czyli mógł być jakiś magiczny mod jak około...

Tak jak napisałem jak tylko będzie można spokojnie podróżować pomiędzy miastami to pojadę podnieść moc i oczywiście dam znać co i jak wyszło pod warunkiem ze wszystko będzie w porządku z autem bo tylko w takim przypadku będzie to możliwe.

?
Przecież można podróżować między miastami...

?
Przecież można podróżować między miastami...

Źle się wyraziłem, chodziło mi o to jak eis to wszystko troszkę uspokoi, druga sprawa to nie wiem czy Conmir normalnie pracuje. Muszę zadzwonić i dopytać a przede wszystkim to zmienić olej w skrzyni.

Szału nie robi...
Pozdrawiam.
-Rafał

Amortyzatory
Powrót