Tunel pod Rondem

• Autor wątku Autor wątku penny21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

penny21

Guest
Takie pytanko: czy rzeczywiście jeździcie 70km/h w tunelu pod rondem w Katowicach? Podobno jest tam fotoradar - tak się chwalili w TV jak otwierali tunel a ja jakoś tego fotoradaru tam nigdzie nie widzę. Są tylko zwykłe kamery...
Często tam jeżdzę i (całkiem przypadkiem) zdarzyło mi sie gnać tam 100km/h - póki co żadnej fotografii nie dostałem. Za to kilka razy przeleciał tam koło mnie wóz grubo ponad 120km/h.
Może ten fotoradar to tylko czarna propaganda?
Pytam z czystej ciekawości ;)

PS: zdziwilibyście się jak mało kierowców zna taki przepis:

"ART 19 ust.4.
Poza obszarem zabudowanym w tunelach o długości przekraczającej 500 m, kierujący pojazdem jest obowiązany utrzymywać odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż:

50 m - jeżeli kieruje pojazdem o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobusem;
80 m - jeżeli kieruje zespołem pojazdów lub pojazdem niewymienionym w pkt 1."

W Katowicach narazie nic nie zarobiłem ale za to w B-Białej trzeba sie pilnować . Tunel raptem 300 metrów a filmy kręcą prawie codziennie.

W tunelu w Katowicach jest pełno kamer podobnych do monitoringu przemysłowego i mogą tym mierzyć, ale takie nagranie to żaden dowód, o tym też było w TV i policja mówiła że właśnie tam gnają nawet po 200 i nic z tym zrobić nie umią:)

trudno wyczuć czy jest tam fotoradar, znak informujący jest, mój znajomy jeździ tamtędy codziennie do pracy od kilku lat, zapytałem go kiedyś o to czy jest tam fotoradar, stwierdził że jak by był dostał by skrzynkę mandatów

o fotoradarze nic nie wiem, ale nagrania z kamer po 30 dniach sa kasowane....
wiem bo znajomy probowal dojsc swoich praw ze to nie on spowodowal kolizje

ja tam może nie przesadzam, ale poniżej 80 nie jeżdżę - zazwyczaj w granicy rozsądku 80-90km/h - bo nawet jeśli radaru nie ma:D to niech pewnego pięknego dnia się pojawi to szkoda było by 500zł wywalić w błoto:)

tak sa to kamerki do monitoringu 2 kamery tez sa za tunelem w jedna i 2 strone na słupie ale niestety albo stety :) nie fobią fotek i nie dostaniecie mandatu jak narazie pow 200km/h nic tez nie dostaniecie (wiem z opowiadań ;) :P ha )

Prawie dwa tygodnie temu ścigałem się tam z kolegą, miałem jakieś 150km/h i nic nie mrugało. Była noc, więc pewnie bym zauważył:) Jak coś przyjdzie to dam znać:D

hejka, nie ma fotoradaru na bank. Nawet raz na tvn turbo mowili w jakims programie, że policja jak na razie tam nie ma prawa robic fotek(przepisy):)

kolego Superjahu007 a Ciebie nagrali w tym bielsku?? bo ja jakoś tam jeźdze a niekiedy to nawet pod 150 podchodze i nic nie dostałem:PPPP

tunelik ok ale lepiej zwalniać to co tam pod spodem ekipa wyrabia to szok.Wrażenia o takie -te! jeszcze żem nie jechoł i rura! jak tak każdy rura to w środku bums i kapa

Amortyzatory
Powrót