• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] Tuleje wahacza - co kupić?

Mam do wymiany 1 tuleje wahacza i chciałem wymienić wszystkie tuleje w wahaczu na TRW. Na stronie:
http://www.iparts.pl/producenci/tul...,146-930,1-9-jtd,161-100572-2-1321-12242.html
są 2 różne rodzaje tulei i potrzebuję pomocy bo nie wiem czym się różnią i który wybrać:(
Poza tym że jak kolega wyżej napisał o dwu rodzajach na wahacz to rzeczywiście są dwa rodzaje/wymiary tulei.Różnica jest w średnicy wewnętrznej.Są o ile dobrze pamiętam 19 i 21 mm.Teoretycznie powinny być te grubsze,ale jeśli już wahacze były zmieniane to nie jest to oczywiste.

A co powiecie o tulejach DELPHI? Te tuleje mam dostępne w sklepie nie daleko i jakby co zawsze mógłbym oddać.

Lepiej wymieniać całe wahacze

Miałem sprawdzany samochód na stacji kontroli pojazdów i wyszła tylko jedna tulejka. W domu mam 2 bravo które mają to samo zawieszenie co Alfa. Jedno u mnie w domu jest 7 lat i nigdy nie miała wymienianych wahaczy tylko tuleje (mój ojciec użytkuje i dużo kilometrów nie robi ale za to po nieutwardzanych drogach najczęściej) więc nie sądzę żeby sworznie tak szybko padały.

Uwierz, że sworznie są pięta Achilesową w Alfie ;) Padają dużo szybciej niż tuleje.

Właśnie o to chodzi że tam są po 2 rodzaje na każdą tuleje na wahaczu.
Wejdź w opis każdej tulei i zobacz miejsce montażu. Dwie tuleje są na prawą stronę, dwie na lewą.
Czyli jeśli w sumie są 4 tuleje to każda ma swoje miejsce i musisz dokładnie wiedzieć, którą chcesz wymienić i taką zamówić.

Lubię jak są suche fakty wypisane więc zapodam:)
Tuleje wymienione na DELPHI wczoraj a dzisiaj zrobiona zbieżność przy przebiegu 211400 (praktycznie od razu żeby sworznie za wcześnie nie poszły). Jak się rozleci coś to dam znać ile przejechał do wiadomości innych osób.

Tuleje wymienione na DELPHI wczoraj a dzisiaj zrobiona zbieżność przy przebiegu 211400 (praktycznie od razu żeby sworznie za wcześnie nie poszły). Jak się rozleci coś to dam znać ile przejechał do wiadomości innych osób.
Patrząc po cenach za tuleje i robociznę za ich wymianę to jest nieopłacalna taka wymiana, lepiej wymienić cały wahacz i dodatkowo masz nowy sworzeń

witam ! mam podobny problem w wachaczu poszedl sworzen ale wymieniam dwa wachacze na nowe wybralem firme dassel niedrogo i z tego co czytalem to jest firma ktora specjalizuje sie w robieniu tego typu rzeczy ogolnie opinie sa dobre w dlatego dwa bo lubie czuc sie pewnie i bezpiecznie ! pozdrawiam !

Wczoraj wymieniałem wahacz przy przebiegu 231000 dlatego że poszła jedna tuleja Delphi, a trzeciego zestawu tulei nie będę zakładać na stary wahacz. Sworznie nadal były w dobrym stanie - na jednym byl ledwo wyczuwalny minimalny luz.

Amortyzatory
Powrót