• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Tuleje stabilizatora i termostat

konrad53

Nowy
Auto
147 FL
Tuleje stabilizatora na przód Meyle do 147 to dobry wybór?
Jaki termostat? Vernet czy Behr? W obu przypadkach Alfa 147 FL 1.6 105km

Kup poliuretany, na dłużej będziesz miał spokój

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Tuleje to Impergom. Robili ma pierwszy montaż. Maja nawet znaczek Fiata.

Tuleje stabilizatora na przód Meyle do 147 to dobry wybór?
Jaki termostat? Vernet czy Behr? W obu przypadkach Alfa 147 FL 1.6 105km

Verneta montowalem 3 lub 4 lata temu, jezdzi do dzis bez problemow. Rozni sie od oryg temp. otwarcia 88st zamiast 90st i oczywiscie cena. Jesli mnie pamiec nie myli to placilem ok.130zl + plyn chlodniczy warto przy okazji wymienic

Verneta montowalem 3 lub 4 lata temu, jezdzi do dzis bez problemow. Rozni sie od oryg temp. otwarcia 88st zamiast 90st i oczywiscie cena. Jesli mnie pamiec nie myli to placilem ok.130zl + plyn chlodniczy warto przy okazji wymienic

Dzięki, ktoś jeszcze miał styczność? Może lepiej Behr?

Mam też Verneta od zeszłej zimy, do tej pory wszystko śmiga idealnie.
Zgadza się otwiera się przy 88st zamiast 90, ale to pikuś.
Jak już złapie temperaturę to trzyma jak zaczarowany.

Jak wszyscy tajk chwalą to Ja też :) Vernet 1,5 roku po wymianie działa bez zarzutów

Poliuretany trzeba przesmarować, pisz do Nazara.
Co do termostatu, ja mam Verneta, jest ok. To w końcu nowe, więc działać musi ;P Przepłucz sobie układ chłodzenia i zalej dobrym płynem, to naprawdę poprawi szybkość nagrzewania auta.

Poliuretany trzeba przesmarować, pisz do Nazara.
Co do termostatu, ja mam Verneta, jest ok. To w końcu nowe, więc działać musi ;P Przepłucz sobie układ chłodzenia i zalej dobrym płynem, to naprawdę poprawi szybkość nagrzewania auta.

Jemu nie skrzypią, ale też nie ma ich długo. Myślę, że kupno nowych lepszej firmy w pełni by wystarczyło. Ja robię 10k rocznie :D
Co do układu chłodzenia, od wakacji mam nową chłodnicę a co za tym idzie nowy płyn. Wcześniej była nieszczelność i płyn był nowy co 3 miesiące:D

- - - Updated - - -

Powiedzcie mi jeszcze jedno - jakie są objawy padniętego czujnika temperatury? Lub co jeszcze innego może odpowiadać za wskazówkę temperatury? 90 czasem osiąga, ale zawsze jakoś dziwnie spada, wzrasta. W zimie gorzej. Teraz jechałem trasę 60km to nie wzrosło powyżej 80. Chyba nie ma innej możliwości niż termostat?

Termostat, miałem identyczne objawy. Jego wymiana pomogła.

Tylko, że za wyjątkiem tej jednej sytuacji zawsze było te 90. Wzrastało, potem spadało, powrót do 90 i trzymało. Jeździłem po mechanikach i mówili, że skoro trzyma w końcu te 90 to raczej nie termostat. Ale na stałe osiągało dopiero po jakichś 15-20km

Może jakoś dziwnie się skubany zacina czasami i dlatego taka loteria.
Raczej nie ma co szukać innego winowajcy i wymieniać termostat, tym bardziej teraz w takich warunkach.
Mój przed zmianą też działał w magiczny sposób, czasami kilka dni trzymał 85-90, potem kilka dni dobijał do 90 i wracał do 70-80 stopni itp.

Co do termostatu - wyczytałem teraz, że Behr ma czujnik temperatury a Vernet nie. Prawda? W autosklepie24 ich cena różni się o przeszło 100zł więc może coś w tym jest

Miałem w reku kilka oryginalnych wahaczy górnych i na żadnej gumie od tulei nie było znaczka TRW, Moog czy nawet Fiata. Może miałem pecha ;) Jednak po porównaniu gum różnych firm Moogi najbardziej odpowiadają tym, które były montowane w fabryce. Ciasne, bez wypływek, sztywne, dobrze widoczne XXX na gumie. Reszta nie miała którejś z tych rzeczy. TRW nie macałem niestety (a są?).

Dla potomnych - termostat Behra nie posiada czujnika temperatury. Dla świętego spokoju wymienię termostat na Behra z czujnikiem, tuleje stabilizatora Impergom. Myślę, że będzie ok.

Tylko zmierz grubość stabilizatora - jak najbliżej gumy. Mają różne średnice.

Amortyzatory
Powrót