• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

TS 2003 Problem z selespeed

K

kovalskis60

Guest
Witam,
swoją przygodę z forum zaczynam niestety od usterki, bądź (na co licze) tylko anormalnej pracy systemu zmiany biegów.

Na początek chciałbym się was spytać jaki poziom płynu hydraulicznego nalezy utrzymywac w zbiorniku układu selespeed. (względem górnej powieszchni płaskiej zbiorniczka, bądz rantem zakrętki)

Pytanie może wydawać się dziwne ale przy moim korku nie ma niestety bolczyka służacego za miarkę.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Brak bolczyka to spory problem .Jutro postaram Ci się podać wymiar od krawędzi korka.Poszukaj na forum w jaki sposób mierzy sie poziom oleju.
O selespeedzie jest sporo postów na forum.

znalazłem w instrukcji, iż poziom płynu powinien nie przekraczać zaznaczonego na bolczyku poziomu max. z obrazka wynika, że jest on ok cm od dolnej krawędzi korka, ale niestety jest to pomiar tylko na oko

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kiedy należy sprawdzić ten poziom oleju?bo jak pompka zadziała to jest w granicach normy natomiast gdy auto stoi dłuższy czas to poziom jest sporo za wysoki.i już sam nie nie wiem jak powinno być.

Sprawdzisz sobie jak auto stoi na równej nawierzchni najlepiej w garażu, przy zimnym silniku przekręcasz kluczyk w pozycję MAR aby pompka działała, wtedy odkręcasz korek od zbiorniczka z olejem hydraulicznym i sprawdzasz na tej miarce (po uprzednim wytarciu jej) ile jest oleju.

aha czyli musi pompować ,w takim razie mam dokładnie minimum a miedzy min a max jest różnica z 5 mm wiec chyba może być.dzięki za info.

Amortyzatory
Powrót