Trzeszczenie na wertepach

ziomulu

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 benzyna
Szukałem ale nie znalazłe chyba że za słabo szukam. Jak w temacie jak jade po nie równej drodze lub wjeżdżam na "śpiącego policjanta" coś skrzypi ale tylko jak najeżdżam przodem. Na początku myślałem że to plastiki ale zastanawiam się czy nie są to jakieś gumy na wahaczach itp. Dodam że jak jest zimno są głośniejsze, ale jak kawałek przejadę są mniej słyszalne. Jakieś pomysły?

u mnie trzeszczą sprężyny. mam sportowe do wymiany i amorki chyba też

też coś mi trzeszczy z przodu nie wiem co, ale trzeszczy głośniej po tym jak samochód był na podnośniku.

U mnie trzeszczały gumy na górnych wahaczach. Potraktowałem je wd40 i uciszyło sie. Wiadomo , że za kilka dni powroci ale narazi edaje rade.

Wymienilem juz gorny wachacz i laczniki stabilizatorow oraz smarowalem poduszke amortyzatora. Dalej skrzypi. Jutro jade wymienic gumy na stabilizatorze. Zobaczymy czy pomoze

A u mnie stukało w zawieszeniu, mechanik powiedział, że 2 wahacze do wymiany. Zrobiły się temp. ujemne i już nie stuka xD To dopiero zagadka. A potrzeszczeć czasami lubi mi z tyłu, ale tylko przez pierwsze parę minut jazdy i gdy duży mróz.

U mnie też skrzypi i mam wrażenie że jest to gdzieś 'u góry' zawieszenia. Spróbuje spryskać gumy na górnym wachaczu a później po kolei inne żeby zlokalizować to denerwujące skrzypienie :)

Skrzypienie gum w górnych wahaczach to praktycznie norma, można spryskać silikonem w sprayu i na jakiś czas jest ciszej.

Nie zawsze skrzypiące zawieszenie to wina górnego wahacza ;) U mnie też skrzypiało po wymianie wszystkich wahaczy, i dopiero wymiana gum na stabilizatorze problem rozwiązała.

witam , mam podobny problem, ale znika jak popada deszcz albo jak teraz mokry snieg, alfa dostanie troche wody z koła i skrzypienie ustaje, wiec to moze być ten górny wachacz.

pozdr

WD-40 na chwile pomaga .... górne wahacze do wymiany zima czy nie zima luzów nie powinno być ...

Taki urok tego auta moim zdaniem konstrukcja górnych wahaczy nie jest do końca przemyślana dlatego nam skrzypi.

Taki urok tego auta moim zdaniem konstrukcja górnych wahaczy nie jest do końca przemyślana dlatego nam skrzypi.
Delikatnie powiedziane... skrzypiące wahacze oraz trzaski z okolic deski rozdzielczej to skandal ! Do wahaczy się przyzwyczaiłem ale trzaski deski doprowadzają mnie do furii, a i obciach jak ktoś wsiądzie do auta.

Mam praktycznie nowe zawieszenie z przodu i przy takiej pogodzie jak mamy obecnie temp.-5 +śnieg także skrzypią gumy na wahaczu ,może nie jest to aż tak tragiczne skrzypienie ale jednak skrzypi i trzeba się przyzwyczaić ;) Zrobi się trochę cieplej to skrzypienie ustanie:cool: Ten sam problem zauważam w drugim aucie Audi A6 c5 ,ale jednak w mniejszym stopniu ;) .Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót