• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

trzesie przy ruszaniu

Mkiolaj

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V 2004r.
witam w mojej 156 1,916V od jakiegoś czasu, co jakiś czas, trzepie autem przy ruszaniu głownie na 1 i 2 i nie ma zasady czy zimne czy nie , poprostu jaki Bella ma humor tak troche potrzęsie albo rusza gładko, a przy wyższych biegach i niskich obrotach po dodaniu gazu ślizga się sprzęgło, co to może być?;(

tak ale mechanik mi powiedział że może być do koło dwumasowe.. wiec nie wiem..

To może być to i to (koło dwumasowe lub docisk=kpl. sprzęgła)... nie dowiesz się dopóki mechanik nie zrzuci skrzyni i nie zobaczy. Ewentualnie możesz jeszcze do wróżki pójść ale ona chyba pewna też nie będzie:). Ale przy każdej opcji i tak musisz wymienić kpl. sprzęgła bo jeżeli ci się już ślizga to tak czy siak. Ewentualnie do całej roboty może ci tylko dojść albo i nie wymiana koła dwumasowego. Pozdrawiam i powodzenia...

z wymianą sprzęgła to się już pogodziłem, tylko z tym wiąże się pytanie czy seryjne sprzęgło wytrzymuje 170-180km? i jaka jest orientacyjna cena dwumasy?

Jak w tym silniku masz trzesawkę przy ruszaniu to sprawdź dolot powietrza, czy nie masz w nim dziury. A to niby ślizganie sprzęgła to kiepsko działająca zmienna geometria turbiny - poczytaj temat podwieszony o MCSF

zastanawia mnie jedynie to że to trzęsienie nie jest cały czas, tylko różnie raz nie ma wcale a czasem pół dnia, dodam to że jest jest to ściśle powiązane z używaniem sprzęgła, im mniej tym mniej trzęsie;p a przy ruszaniu gdy nie chce by trzepało dać więcej gazu ok 2-2,5tys

kolego ja miałem takie same objawy i wymienili tylko sprzęgło bo koło dwumasowe było dobre i mam spokój

mam nadzieję że u mnie też tylko sprzęgło, orientuje się ktoś czy dostane jakieś mocniejsze sprzęgło od serii w podobnej cenie?

ja kupowałem oryginalne bo było w najniższej cenie bo jakąś promocje mieli i może jeszcze jest bo to było jakieś dwa tyg temu.

można wiedzieć ile zapłaciłeś i gdzie kupiłeś?

Nie wiem czy to dużo czy mało ale u mnie mechanik wziął za sprzęgło kpl. Valeo + robocizna 800 zł. Kupował on bo ma zniżki w sklepie. Robiłem parę miesięcy temu ale chyba tak drastycznie ceny się nie zmieniły.

to dobra wiadomość;) muszę popytać na śląsku;p

kupowałem w polcarze w poznaniu i płaciłem 640 zł a mechanik wziął 300 za wymianę a przy okazji robił gumy na stabilizatorze i pare innych rzeczy wyszło troche więcej.

Amortyzatory
Powrót