• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] tryb awaryjny

kazur22

Nowy
Auto
alfa romeo 159 impression 1.9 jtdm 180
witam jakis czas temu w aucie poodrywały mi sie klapki od kolektora ssącego i narobiły sporego bałaganu w silniku kolektor został wymieniony przy okazji zrobiłem egr (wymiana starego na nowy) rozrząd , nakładki na wtryski itp . po odebraniu auta miałem go nie drażnic przez pierwsze tysiąc kilometrów , niestety po przejechaniu około 900 km na trasie nagle w aucie spadła moc krecił sie do max 2 tys i dalej nie szedł znajomy polecił mi wypiąc kleme minusowa tak też zrobiłem wsiadam w auto i po kilku km to samo oddałem auto do aso wstepna diagnoza wina egr odebrałem auto po "naprawie" i przejechaniu 15 km znowu powtórka z rozrywki jutro jadę znowu do serwisu , dodam że nie pojawił sie żaden komunikat na desce i po podpięciu do kompa tez cisza . Miał ktos z was podobny problem , z góry dziekuję za odpowiedz pozdrawiam

po pierwsze to nie jezdzij tak do ASO bo Cie skończą, znajdz popytaj a napewno w okolicy masz jakiegoś szpeca od samochodów z silnikami diesla, jezeli nie masz pojęcia o tym to lepiej tak zrobic, bo nic innego nie zdziałasz. Tak wpadł Ci w tryb awaryjny, zobacz czy masz wszystko wpięte zwłaszcza od EGR i od klapki gaszącej. Może odłaczyli cały mechanizm klapek i zostawili psta wtyczke to moze wpasc w awaryjny. W ASO nie wiedza nic, wiedza tylko jak $$$ zdobyć...
spróbuj założyć stary EGR czyszcząc go, bo czasami Stary jest lepszy od nowego;)

Zaślep EGR całkowicie i sprawdź efekt.

juz gdzies pisalem, po wywaleniu błedu EGR'a, oddalem go do czyszczenia. Wyczyścili i niby OK, a sie okazalo ze meczac auto (jak moc tracilo) zapchalem DPF'a (tez wywalilo błąd). Musialem wypalić go serwisowo ( z 77% na 65%) zeby moc wejsc na wyższe obroty i w trasie wypalilem go do 13%. Wiec problem z EGR'em rozwiazalem, potem z DPF'em i.... wywalilo mi błąd ciśnienia doładowania ;) Tylko skasowałem i narazie OK. Ale jak widać, reakcja łańcuchowa była, wiec u Ciebie moze byc podobnie.

PS. Zerknij tez na wtyczke przy EGR'ze bo lubi sie tam wysuwać ;)

Witam, jak rozwiązała się sprawa? Od niedawna mam takie same objawy. W czym szukać?

Amortyzatory
Powrót