• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Tryb awaryjny max 3k rpm

powerride

Nowy
Auto
Alfa 159 120KM sedan 2006r
Witam
Moja sytuacja wyglada tak:
1,9 Jtdm
120km
rocznik 2006
Zatankowałem wczoraj na statoilu, po przejechaniu 40km zaswieciła sie pomaranczowa lampka silnika. Obroty max 3k straszny muł.
Jak odpalam to tez bez problemu kreci i przyspiesza, tylko po przejechaniu przypuscmy 1 km zmula go i amba ;/
Znalazłem na forum temat " w którym uzytkownik pisze o podobnej sytuacji i twierdzi ze to wina paliwa. On miał benzyne a ja mam diesla
Wiec moje pytanie, Czy moze to byc wina paliwa? Dodam ze auto było ostatnio zchipowane ^.^ z 120 na 150, ale mysle ze to nie wina chipa.
Czy moze mogło cos kleknąc jesli tak to co? w wtorek bede miał kabel diagnostyczny to go podepne pod kompa.

Ostatnia edycja:
ciezko stwierdzic,najlepiej i najpewniej to bedzie jak podlaczysz pod kompa i zobaczysz co pokazuje :)

mialem tak samo po czyszczeniu EGRa. ja po prostu nie podpielem do niego wtyczki:) Zerknij pod maske i sprawdz czy cos sie nie odpielo,

Ja tak miałem jak mi się egr zapchał. Nie kręcił się pow 3k i mało mocy było.

egr wyczyszczony, a problem nadal jest ;/
ten błąd powinien zniknąć sam, czy trzeba wykasowac przez komputer?
i takie pytanie z innej bajki, gdzie znajduje sie gniazdo do diagnostyki?

Z lewej strony, trochę poniżej kierownicy jest śrubka którą musisz odkręcić, zdjąć ten przykręcony element i oczom Twoim ukaże się złącze.
Jeśli zaś chodzi o błąd to pewny nie jestem, pewnie bardziej doświadczeni koledzy potwierdzą, ale raczej musisz go skasować.

Powerride sprawdź szczelność dolotu powietrza, miałem takie obiawy o których piszesz w 156 1,9 JTD jak mi pękła rura doprowadzajaca powietrze z intercoolera

Powodzenia

prymie Tak miałeś racje.
Podlaczyłem kompa i DPF w stanie krytycznym ;/ pojechałem na autostrade, cały czas na max obrotów czyli 3k i wypaliło sie do 19% teraz wszystko ładnie smiga :)
Znalazłem jeszcze błąd:

P0683 Centralka podgrzewania wstepnego - niski sygnał
Co to jest i zaco to odpowiada?

za świece żarowe ;) skasuj i obserwuj czy się nie pojawia znowu. Spirala od świec Ci nie mruga po odpaleniu?

Dwie swiece miałem wymieniane jakis 3 tygodnie temu. Spirala mruga od czasu do czasu.

Panowie po dosłownie paru dniach problem powrucił po przejechaniu moze 100km ;/
Objawy te same błąd ten sam ;/ zatkanie dpf 40% wiec pytam o co chodzi? błąd kasowany juz 2 razyi za kazdym razem po ok 10km znowu;/

to że wymieniłeś świece to nie znaczy, że centralka nie jest walnięta. Pisałeś, że czyściłeś EGR rozumiem, ze zawór został sprawdzony czy elektromagnes działa poprawnie? Bo samo czyszczenie nie zawsze pomaga.

Panowie po dosłownie paru dniach problem powrucił po przejechaniu moze 100km ;/
Objawy te same błąd ten sam ;/ zatkanie dpf 40% wiec pytam o co chodzi? błąd kasowany juz 2 razyi za kazdym razem po ok 10km znowu;/

Zrobiłeś chipa, dawka paliwa większa, podniosło się dymienie i dpf nie daje rady....

E tam... :)

Po pierwsze jaki masz błąd (bo chyba w końcu nigdzie nie napisaleś)? P1206?

Mając podpięty komputer, sprawdź jaką wartość wskazuje czujnik różnicy ciśnień.

Sprawdź rurki idące od DPF do czujnika różnicy ciśnienia (na grodzi, za filtrem paliwa po prawej strony), może sam czujnik jest walnięty.

to że wymieniłeś świece to nie znaczy, że centralka nie jest walnięta. Pisałeś, że czyściłeś EGR rozumiem, ze zawór został sprawdzony czy elektromagnes działa poprawnie? Bo samo czyszczenie nie zawsze pomaga.
Nie niesprawdzałem Jak to sprawdzic?

E tam... :)

Po pierwsze jaki masz błąd (bo chyba w końcu nigdzie nie napisaleś)? P1206?

Mając podpięty komputer, sprawdź jaką wartość wskazuje czujnik różnicy ciśnień.

Sprawdź rurki idące od DPF do czujnika różnicy ciśnienia (na grodzi, za filtrem paliwa po prawej strony), może sam czujnik jest walnięty.

d0630bc824b14c06.jpg

Sprawdzane na wolnych obrotach
\
Przeraza mnie fakt ze w ciągu 2 min zatkanie DPF wzrosło o prawie 2 % czy to normalne?

Czy jest gdzies jakas instrukcja wraz z oprogramowaniem do usuniecia DPF? szukam juz którąś godzine i nic ;/

Załączniki

• test.jpg
    test.jpg
    37 KB · Wyświetleń: 212
Ostatnia edycja:
ok, jeśli ten screen shot zrobiłeś na wolnych obrotach, to ja bym naprawdę przyjrzał się rurkom od czujnika i czujnikowi (może podmienić z kimś). Słuchaj, u mnie po wymuszonym/niewymuszonym wypaleniu przy takim nasyceniu DPF czujnik różnicy ciśnień wskazuje 0-2 mbary. Ty masz ich ponad 50... Zanim wywalisz 1000zl czy wiecej na usuniecie DPF, sprobuj wymienić te rurki (wg eper cos ok.160zł, na pewno znalazłbyś taniej) lub w gorszej perspektywie czujnik (wg autosklep24 - 600zł). Nie wiem jakie jest Twoje podejście do DPFa, ja akurat uznaję że wolę najpierw sprawdzić niż wywalać od razu.

Czy jest gdzies jakas instrukcja wraz z oprogramowaniem do usuniecia DPF? szukam juz którąś godzine i nic ;/

No przecież zakłady za to biorą "ciężką kasę", a Ty chcesz żeby to udostępnili w necie? Nie znajdziesz..

Ostatnia edycja:
Mam dosc dpf-a pozbede sie go tylko musze troche kasy uzbierac. Robie krótkie trasy a wymiane chociazby rurek to dlamnie strata kasy ;/
Jest jakis sposob na pozbycie sie problemu na ten czas czyli ok 2miesiecy tanim kosztem i w zaciszu garazu?

ja nie znam takiej metody. może bardziej doświadczeni koledzy coś poradzą.

Mam dosc dpf-a pozbede sie go tylko musze troche kasy uzbierac. Robie krótkie trasy a wymiane chociazby rurek to dlamnie strata kasy ;/
Jest jakis sposob na pozbycie sie problemu na ten czas czyli ok 2miesiecy tanim kosztem i w zaciszu garazu?

to jak nie chcesz naprawiac to odstaw auto na dwa miesiace do garazu odlozysz kase i usuniesz dpf...a pewnie i tak bedzie ci sie pojawial blad bo moze jest spowodowanym tym co napisal prymie.

Amortyzatory
Powrót