[159] Trwałość 159

• Autor wątku Autor wątku kirchu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kirchu

Guest
Koledzy jestem posiadaczem Alfy GT. Jednakże przymierzam się do kupna 159-tki.
Powiedzcie jak tam trwałość elementów zawieszenia i innych podzespołów jakie są wady i bolączki tego modelu.
Silnik mam JTDM i w takim mam zamiar kupić więc mi jest znany.
Znane mnie są opinie fachowców ze ten model dokonał przełomu w jakości czy to prawda, czy bajer marketingowy.
z góry dziękuję za informacje

prawda :)
bolączki:
- przekładnia kierownicza ( bubel który lubi się posypać )
- kłopoty z EGR ( zaślepienie poprawia sytuacje )
- kolektor ssący - modele do 2007

Z zawieszenia nic złego nie słyszałem/doświadczyłem.
Nie doświadczyłem też tych 3 bolączek które wyżej napisałem - piszę bo siedzę już trochę na forum i to i owo czytałem :)

Podstawowy problem widac po przeleceniu tematów kilku pierwszych stron forum.. po pierwsze, elektryka / elektronika w 159 żyje troche własnym życiem.. do tego dochodzą duperele typu podnośniki tylnych szyb itp.. :)

Podnośniki szyb których nie ma chyba w zamienniku ;)
Kumpel to ostatnio zamawiał w ASO bo nigdzie nie mógł znaleźć :/ chyba za dwie sztuki 750zł:/

potwierdzam to co napisał mój przed mówca :) warto nabyć piękną włoszkę jaką jest 159-tka :D

Jest to auto, któremu trochę rzeczy trzeba wybaczać, ale nie jest źle. Zaznaczam, że jest to moja pierwsza Alfa.

Ostatnio zauważyłem, że problemy dotychczas nie trapiące 159 wychodzą jak grzyby po deszczu... Zawieszeniowo trochę mniej, ale zapowiada się na godny zastępca modelu 156.
Większość to pierdoły, dlatego 159 jest dalej na mojej liście pożądanych samochodów :P
KUPUJ!

Ostatnio zauważyłem, że problemy dotychczas nie trapiące 159 wychodzą jak grzyby po deszczu... Zawieszeniowo trochę mniej, ale zapowiada się na godny zastępca modelu 156.
Większość to pierdoły, dlatego 159 jest dalej na mojej liście pożądanych samochodów :P
KUPUJ!

Od 156 to ten samochód dzieli jakościowa przepaść. Wszystkie problemy są usuwalne w prosty sposób, we w miarę przystępnych cenach. Porównując to do konkurencji - VW, Audi, BWM, Opla, Saaba - to ten samochód wręcz jest bezproblemowy.

1. Po co mnie cytujesz jeśli ja o jakości i porównaniu 156vs.159 nie napisałem ani jednego słowa...?

2. Gdybyś zarejestrował się na forum kilka miesięcy wcześniej, zauważyłbyś jak niewielki ruch był w dziale 159/Brera. Rynek dopiero teraz chłonie model 159, którego cena w tym czasie ostro spadła.

Poczekamy, pojeździmy, się zacznie, oj się zacznie, niech tylko trafi do trochę mniej zamożnej klienteli.......
truizm...przeciez to naturalne, ze im dłużej model na rynku, tym wieksze przebiegi , a co za tym idzie - więcej usterek...
przed zakupem rozważałem zakup 156 z lat 2005-2006 - twierdzę ,że 159 jest dużo starannej wykonana, a co do trwałośći - na razie nic sie nie zepsuło :)

TRW to to samo co oryginał.. więc zrozumiałe, że tanie nie będzie.. Popatrz na allegro jakie tam są ceny, będziesz miał odniesienie..

truizm...przeciez to naturalne, ze im dłużej model na rynku, tym wieksze przebiegi , a co za tym idzie - więcej usterek...

dokladnie tak ale juz teraz sa 159 z przebiegami powyzej 200 tys i na ich przykladzie wyraznie widac, ze awaryjnosc jest niska.
Dla mnie najwazniejsze jest, ze w stosunku do 156 mocno poprawili zawieszenie, ktore wytrzymuje teraz nawet 3 razy dluzej (w 156 30 - 40 tys, a w 159 spokojnie 100 tys km)

dokladnie tak ale juz teraz sa 159 z przebiegami powyzej 200 tys i na ich przykladzie wyraznie widac, ze awaryjnosc jest niska.
Dla mnie najwazniejsze jest, ze w stosunku do 156 mocno poprawili zawieszenie, ktore wytrzymuje teraz nawet 3 razy dluzej (w 156 30 - 40 tys, a w 159 spokojnie 100 tys km)

Całe auto jest solidniejsze. Karoseria ma zdecydowanie większą sztywność, materiały, użyte do wykończenia wnętrza, są lepszej jakości, spasowanie elementów zewnętrznych i wewnętrznych lepsze, nagłośnienie o niebo lepsze, zero kłopotów z blachą i co najważniejsze - praktycznie zero pierdołkowatych usterek, pojawiających się znikąd - typu rozszczelniające się chłodnice, lejące nagrzewnice, rozsypujące się dyfry.

Amortyzatory
Powrót