• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Trudny rozruch poranny

BellaMia

Nowy
Auto
Alfa Romeo MITO 1.4 TB MA 135 KM TCT + LPG, Rosso
Witajcie
Mam małe pytanko i prośbę o pomoc w diagnozie.

Pacjent AR 147 1,6 TS (120 KM), 110 tyś km. LPG

Objawy:

Rano trudny rozruch. Za pierwszym razem bardzo trudno by zaskoczył. Gdy rozpoczynam drugie podejście odpala bez problemu. Zaraz po odpaleniu falują obroty przez ok max 0,5 - 1 min. potem chodzi normalnie. Przez cały dzień pali normalnie nie ma żadnego problemu, żadnych falowań obrotów. Problem pojawia się przy pierwszym porannym rozruchu silnika.

Nadmienię że świece zostały wymienione 2 tyś km temu (komplet CHAMPION). Akumulator sprawny. Żadnych błędów nie wyświetla. Filtry wymieniane na bieżąco. Paliwa wystarczająco dużo. Pompa paliwa po przekręceniu kluczyka jest słyszalna. Rozrusznik kręci normalnie.

Proszę o pomoc w diagnozie, co może być?
Z góry dziękuję i pozdrawiam....

Ostatnia edycja:
Sprawdź czy mapy się nie rozjechały, zrobiłbym reset adaptacyjny.

Sleyer3 ma rację,mapka od gazu rozjechana,podjedź do gazownika i Ci to moment zrobi,miałem u siebie tak.

Witajcie.

BARDZO DZIĘKUJĘ za pomoc!
Byłem u gazownika. Neptun EPLIGAZ KOSZALIN.
Mapy OK.
Otóż minimalnie przepuszczał reduktor SHARK.
Gazownik powiedział, że jest to jego pierwszy przypadek, by shark przepuszczał. (1 na 300 szt. shark'ów...)
Został wymieniony na fabrycznie nowy, gratis!
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam...:D

Witajcie...
Problem powrócił :(!!!!!
Wszystko jak w pierwszym poście!!!!
Pomocy!!!!
Dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam

Witajcie
Alfa dostała nowe wtryski LPG baraacud'y (GRATIS!!!) oraz nowe przewody zapłonowe BERU.
Po problemie :D
Pozdrawiam zmotoryzowanych....:cool:

Mam to samo na tym silniku, tylko że u mnie autko bez LPG. Dzieje się tak tylko przy bardzo wysokich temperaturach. Muszę kręcić około 4-5 sekund, dopiero załapie, ale falowania obrotów brak, moc w porządku, spalanie na poziomie 8l w mieszanym. Takie jajca tylko po dłuższym postoju w upałach.

Witajcie
Alfa dostała nowe wtryski LPG baraacud'y (GRATIS!!!) oraz nowe przewody zapłonowe BERU.
Po problemie :D
Pozdrawiam zmotoryzowanych....:cool:

Powiem szczerze że nie rozumiem co dała wymiana wtrysków LPG przecież na zimnnym odpala na benzynie? Przewody mogły pomóc ale Ja jeszcze prewencyjnie rozebrałbym przepustnicę - mechanizm sterowania - czyszczenie i przesmarowanie.
Pzdr

Zalewały kolektor ssacy...

Pomyślałem o tym ale to oznaczałoby że lały cały czas nawet jak już silnik odpalił czyli przepalał gaz i benzyne no chyba że np. tylko jeden przepuszczał a nie wszystkie to juz bardziej logiczne jest.

Witajcie
Problem powraca.... :(
Trudno odpala tylko rano!!!
Obroty nie falują, moc w porządku, zużycie LPG i PB normalne.
Myślę o sprawdzeniu czujnika temperatury silnika (może coś zaczyna się z nim dziać, chociaż trzyma równo 90 stopni) lub cewkach zapłonowych.....
Macie jakiś pomysł????

Witajcie!
Wydaje się, że sprawa rozwiązana!
Tydzień temu 9 września byłem na kompie - Examinner.
Wyskoczył błąd P0606 mimo, że nie pokazywał się na desce rozdzielczej auta.
Po skasowaniu wszystko ok.
Pali na dotyk, jak ongiś....:D
Pozdrawiam

Jeśli mogę, to proszę o oświecenie... z góry dziękuję :D

P0606 - Procesor mudułu sterującego ECM/PCM - usterka*
P0606 - PCM Processor Fault*

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/147/58819-p0606_co_za_sterownik_alfa_147_a.html#ixzz3lv0XvC2g

ECM/PCM - konwerter analog/cyfra, np. od czujnika temperatury. uszkodzony ECU lub brak masy od ECU.

Amortyzatory
Powrót