Tonale - jaka jest naprawdę?

Ja jeżdżę 159 Ti i właśnie przymierzam się do przesiadki na Tonale Veloce. Jak zużycie opon wygląda w Tonale? 159 Ti cierpiała na przyspieszone ścieranie się wewnętrznej strony opon. Możesz wypowiedzieć się jak wygląda jakość rozmów przez system głośnomówiący? W 159 to był dramat.
Osobiście waham się czy iść w minimalizm i kupić Renault Clio Alpine czy jednak Tonale Veloce, tym bardziej że Stellatis kusi zniżką w rozliczeniu przy oddaniu im mojej 159.

Bo masz zużyte tylne tuleje wahaczy dolnych
Podłączenie kamery możesz spróbować wynegocjować jako dodatkową usługę przy zakupie auta.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Wahacz dolny przedni ma dwie tuleje i ta tylna się szybciej zużywa. Miałem trzy 159 ki w tym TI, też miałem ten problem i został ogarnięty. Każdą to samo bolało. W którymś wątku w dziale 159 jest napisane co i jak ogarnąć.
Kamerę warto od razu przód tył z funkcją parkingową i zabezpieczeniem przed rozładowaniem akumulatora. Ja mam komplet 70mai i sobie chwalę.
https://allegro.pl/oferta/kamera-70...odul-zasilania-trybu-parking-up03-12100295261

Ostatnia edycja:
O ile się nie mylę to ten moduł zasilania odcina je dopiero przy 11,8 V (mam taki). Nowsze modele 70mai mają inny moduł zasilania i tam można skonfigurować programowo wielkość napięcia, przy jakim jest odcinane napięcie dla kamerki.
Viofo ma moduł, w którym można ustawić (bodajże) maks 12,2 V.

Ja mam 70mai 800s i generalnie ok poza faktem, że aby połączyć smartfona z kamerką przez WiFi, trzeba włączyć lokalizację. Chinole ciągną dane bez opamiętania.
U mojego młodego w Mio tego nie ma.

Ostatnia edycja:
się wypowiem bo miałem 2x 159, Giuliettę, Giulię, Tonale.
W 159 rozwiązanie z mikrofonem było fatalne (jak i w paru innych autach koncernu FCA z tych lat) - ja akurat eksperymentowałem z innymi mikrofonami i skończyło się na tym że z wielu jeden działał całkiem dobrze a potem dolutowywałem równolegle inne obiema polaryzacjami próba, i w taki empiryczny/mało-inżynieryjny sposób, z przypadkowych mikrofonów 2 zrobiłem system który działał tak na 4.5/5 - przepaść (ori 159 to było może 2.5/5).

Giulia ma super jakość rozmów, tonale też, nic nie trzeba kombinować.

Podłączanie kamerek na zabezpieczeniach przeciw całkowitemu rozładowaniu - droga do problemów, chyba że auto codziennie jeździ bardzo długie dystanse. Nie ma szans w 90% użytkowników którzy nie doładują aku przez krótkie odcinki tyle, żeby skompensować dzienne zużycie energii przez kamerkę - kamerka zjada 2-3Ah dziennie. Innym razem auto się odstawi np na czas wyjazdu za granicę (lotnisko czy w domu a pojedzie innym) i co , pełny aku zamienia się za 2 tygodnie w ledwo zipiący bo odetnie zabezpieczenie? super. takie tematy trzeba mądrze podchodzić. Wiele Giulii/Stelvio nawet najnowszych ma problemy z aku samorozładowującym się - a nie pomaga TBM (alfa connect/e-call/gps/monitoring/komunikacja statusu auta po sieci komórkowej itp) szczególnie jak parkuję się w jakimś żelbetowym budynku/garażu podziemnym czy metalowej wiacie zamykanej. to wszystko trzeba brać pod uwagę.

kwestia opon, nie wiem jak 159ti (może obniżenie), ale moje 159tki nie zjadały opon w ogóle. może geometria była źle ustawiona? w niektórych Giuliach/Stelvio fabrycznie była źle ustawiona i ludziom zjadało opony.

kwestia opon, nie wiem jak 159ti (może obniżenie), ale moje 159tki nie zjadały opon w ogóle. może geometria była źle ustawiona? w niektórych Giuliach/Stelvio fabrycznie była źle ustawiona i ludziom zjadało opony.

Dzięki za wypowiedz.
W 159 zainstalowałem USB od Toyoty pod zabezpieczenie gniazdka zapalniczki. Tak samo myślałem własnie w Tonale zrobić. Tryb parkingowy nie jest mi potrzeby. Co prawda po cichu liczyłem, że Tonale może ma jakąś opcje fabrycznego montażu kamerki.

159 jeżdżę 11 lat. Też bawiłem się z mikrofonami ale potem sobie odpuściłem. Tak chodzi o obniżone zawieszenie i zmiana fabrycznej geometrii z -2 na 0 nie rozwiązuje to problemu w 100% ale żywotność opon wydłuża odczuwalnie. Nie Ti problem zjadania opon nie występował przy zdrowym zawieszeniu.

Ja mam komplet 70mai

Jeśli Tonale nie ma opcji z kamerką, to będę instalował GKU D6000

Ostatnia edycja:
Tak, czytasz mi w myślach, chodziło mi o mazdę CX-30. Bardzo mi się podoba, wykończenie jak na Japończyka szlachetne, stylistyka fenomenalna (zabrzmi jak herezja ale podoba mi się bardziej od Tonale), silnik stara szkoła. Na minus ilość miejsca w środku i w bagażniku.
Volvo XC40 nie rozważałem – nie podoba mi się buda. Sportage i Tuscon odpadły już po zajrzeniu w bagażnik wykończony gołym plastikiem bez żadnego wyścielenia tapicerką (masakra za te pieniądze)
Podoba mi sie BMW x1 ale nie podoba mi się wizerunek marki.
Ford Kuga – plastikoza do kwadratu, produkty VAG odrzucają mnie skupieniem funkcji wszelakich na tablecie.
Na tym tle o dziwo nieźle pod względem wielkości i wykonania wypadł nowy Nissan Qashqai – duży postęp w stosunku do poprzednika pod względem wykonania i wielkości, tylko że 1,3 140 km Nissana ciągnie zdecydowanie gorzej niż 1,5 130 km Tonale (choć i tu rewelacji nie ma).

Mazda CX30 bije na głowę Tonale. A wnętrze nie jest "strasznie surowe" tylko ze smakiem i bez wodotrysków zrobione pod wyrafinowanego użytkownika. Wszystko, co potrzebne jest ale nie wali po oczach, nie dzyndzyni. Tonale do mazdy nie ma podejścia. To dwa rózne poziomy, od wykończenia poczynając.

Widziałem taką Mazdę na parkingu dzisiaj. Co kto lubi. Sporo mniejszy, krótszy, dużo mniejszy bagażnik, starsza konstrukcja. Jesteśmy na forum Alfa Romeo więc większości zapewne Alfa będzie się też bardziej podobać wizualnie.
Dla mnie z tej pary wybór jest prosty: Alfa Romeo ;)

1. Czy Tonale ma automatyczny hamulec postojowy? (Nie mylić z ręcznym) Czyli staję na światłach, i mogę zdjąć stopę z hamulca i auto stoi)

2. Jakie wychodzi średnie spalanie przy silniku 1.5 na trasie.

1. Czy Tonale ma automatyczny hamulec postojowy? (Nie mylić z ręcznym) Czyli staję na światłach, i mogę zdjąć stopę z hamulca i auto stoi)

2. Jakie wychodzi średnie spalanie przy silniku 1.5 na trasie.

Ad 1. Tak, w trybie jazdy na tempomacie adaptacyjnym sam się zatrzyma, a po tym jak samochód przed Tobą odjedzie i będzie zielone światło to sam też ruszy. Bez tempomatu jak zatrzymasz się pod górę to też hill holder sam przytrzyma bez wciśniętego hamulca.

Ad 2. To bardzo zależy od trasy :)
Wg raportów z autocentrum, sumaryczne średnie spalanie to 6,8L/100km.
U mnie średnie spalanie w trasach 90km/h to 6L/100km. Przy trasach autostradowych to 7,5L/100km.
Zależy oczywiście od proporcji jazdy mieszanej, prędkości, dynamiki itd.

przecież jest jeszcze auto-hold a nie tylko hill holder. w menu się go włącza o ile pamiętam.

co do spalania, tak ok 130-140km/h ok 7.5l, przy 160 ok 9 myślę (nie resetowałem ale wnioskuję po wzroście średniej). Miasto żona ok.7.5, ja ok 9. Widać właśnie zysk z MHEV mocny że miasto nie wzrasta - Giuliettą 1.4TB żona miała ok 9.5-10.5 miasto a jednak auto mniejsze, lżejsze, węższe i mniejsze opony. Generalnie pod tym względem jest OK, Giulia miasto u mnie ok 16-18, no ale korzystam często z 310HP.

przecież jest jeszcze auto-hold a nie tylko hill holder. w menu się go włącza o ile pamiętam.

O właśnie, chodziło mi o auto hold. Czyli ma tą funkcję?
Czy da się wyłączyć samą funkcję aktywności w tempomacie by auto samemu nie zwalniało i tempomat funkcjonował jak np. w 159, czy to już nie te czasy? (mam drugie auto Clio w hybrydzie, i aktywny tempomat doprowadza mnie do szału :D )

I jeszcze pytanie odnośnie MHEV, da się na samej bateri cokolwiek jechać? np manewrowanie po parkingu?

tak, ma auto hold, pisałem.

nie, każde auto które ma ACC, nie ma zwykłego CC - ale wystarczy lekko nacisnąć gaz jak wiesz że jest sytuacja że np dojeżdżasz do kogoś na autostradzie i chcesz pas zaraz zmienić, i nie zwolni wtedy (ale też przestaje działać asystent utrzymamnia w pasie ruchu na czas wciśnięcia gazu)

tak, na MHEV da się jechać czasem - raz to jest 2 sek, innym razem ze 30. Trzeba delikatnie operować gazem, tylko tryb A i N, bo w D na sam elektryk się nie przełącza. Da Ci jechac jeśli jest małe obciążenie czyli lekko z górki max po płaskim, tak do 80km/h nawet się udawało czasem przy toczeniu (np krajówka i sznurek aut równo), choć zwykle to jakieś delikatne ruszanie do 15-20km/h elektryk. Przełączenie na silnik czasem jest szarpnięcie - coś trochę jakby zapalać na pych na wyższym biegu - trzeba zaakceptować (albo olać i jeździć w dynamicu i korzystać tylko ze wsparcia silnika elektrycznego jako tego dodatkowego).
Silnik elektryczny ma tylko 20HP i 55Nm, pamiętać też trzeba że np klima jak chodzi to też daje obciążenie jakieś i zabiera część dostępnych zasobów elektryka.
Bateria jest chyba tylko 0.7kWh (w PHEV 15Ah, w elektrykach to raczej 70+), wiec starcza na chwilę i musi się doładować (tym barziej że raczej pracuje w środkowym zakresie dla "zdrowia" swojego).

Odnośnie spalania - mam takie spostrzeżenie, w zasadzie każde nowe auto (takie zwykłe, nie jakieś tam wypasione 400-czy 500konne) do ok. 120-130km/h ma bardzo przyzwoite spalanie w okolicach 6litrów na 100km/h. Powyżej spalanie rośnie bardzo szybko i w okolicach 160km/h potrafi wynosić już 9-10litrów. Kwestia przełożeń w skrzyni, trzeba wyczuć, gdzie kończy się ekonomia w danym aucie.

to normalne raczej w każdym a bardzo widoczne w turbo benzynach - opór powietrza rośnie mniej więcej z kwadratem odległości i powyżej pewnie 100tki robi się mocno dominujący, szczególnie w suvie

nie wiem, nie obserwowałem, może i wyłacza na chwilę jeśli może, ale nawet jeśli to zaraz przyjdzie potrzeba bo temperatura wzrośnie za bardzo to i tak będzie ją włączało (a wtedy moze i od razu silnik spalinowy)? mniejsza o to, to szczegóły, ważne jest że tylko elektryk da się utrzymać kilka może ze 40sek max, naprawdę delikatnie jadąc czy delikatnie manewrując, natomiast powodów do wyłaczenia trybu EV może być wiele - od ciut mocniejszego wciśnięcia gazu, górki, potrzeby włączenia sprężarki klimy, mocnego podmuchu wiatru itp.

Jeździłem tym pudłem w weekend.
Jaka jest Tonale?
Kompletnie bezjajeczna.
Tonale, Junior... gdzie to zmierza?
Klony peżotów i tyle.

Jeździłem tym pudłem w weekend.
Jaka jest Tonale?
Kompletnie bezjajeczna.
Tonale, Junior... gdzie to zmierza?
Klony peżotów i tyle.

A jakim "jajecznym" pudłem jeździsz ? Czym jakoś extremalnym ? Chętnie poznam bo lubię takie auta i nimi jeżdżę ale może o jakichś nie wiem no 159 w dieslu ? Jajeczna ?

Amortyzatory
Powrót