• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tłumik końcowy do 166 "zamiennik z OLX"

Chciałem żeby jeden element pokazywał że pod maską mam dużo koksu
Nie koksu tylko sadzy - to istotna różnica :sarcastic:
Na ostateczny kształt ma też wpływ właśnie czy jest cięta czy zawinięta. Ta sama średnica przy różnych technikach da odmienny efekt. Wydaje mi się, że zawinięte mogą być o te 5-10mm większe i będzie podobny efekt.

Tłumik dziś założony, umówiłem się na demontaż po 40 minutach. Niestety u mnie to nie zagrało, nie wiem czy problemem jest środkowy przelotowy czy o co chodzi, ale auto z kilometra na kilometr buczy coraz mocniej, ogólnie przy odpuszczeniu gazu z 5000obr/min. gdzie do tej pory był przepiękny dźwięk stawiający włosy na rękach teraz jest jedno wielkie buczenie.

Jakość wykonania na 5, żeby nie było.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Tak usiadł, ale jutro wylatuje i wraca oryginał. Całe szczęście p.Łukasz weźmie go bez problemu z powrotem, choć miałbym lepszy sposób na wydanie kilku stówek za montaż, demontaż i wysyłkę.
141.jpg

Fajnie, że zgodził się na zwrot bo w sumie.... mógł to zlać - w końcu towar używany.

[MENTION=54438]Mumins[/MENTION], starzejesz się :sarcastic:

[MENTION=54438]Mumins[/MENTION] to teraz już wiesz, dlaczego u siebie dołożyłem drugi tłumik środkowy + rezonator wyciszający buczenie przy 2000 obr. :D

I tak dla wielu jest za głośno, sam też chciałem ściszyć, ale miejscowi "specjaliści" wymiękli jak dostali temat "zrobić dwie komory wewnątrz przelotowego tłumika końcowego". Może kiedyś sam to ogarnę, ale ciśnienia nie mam, bo w środku jest całkiem OK - 166 jest dobrze wyciszona, a ja mam dodatkowe maty :P

Tomek, Twoja brzmi odpowiednio. Głośniej od serii ale odpowiednio.
Fabryczna 166 V6 ze wszystkimi tłumikami i katalizatorami w serii jest bezszelestna :sarcastic: to nawet moja na dwóch oryginałach i bez katalizatora była cicha myszka. A 166 powinna mieć lekki pazur przy tym silniku.

O to, to - powinna mieć pazur. Ale buczenia tolerować nie będę :) Wczoraj po 30 minutach w aucie rozbolała mnie głowa.

I gdyby faktycznie to brzmiało jak ten Wizard z różnych filmów, to ok, ale odpuszczam gaz z wysokich obrotów i czuję się, jakby ktoś zwinął gazetę w rulon i kilka centymetrów za moją głową robił "buuuuuu", a wnętrze zaczyna rezonować :D

- - - Updated - - -

[MENTION=54438]Mumins[/MENTION]

I tak dla wielu jest za głośno, sam też chciałem ściszyć, ale miejscowi "specjaliści" wymiękli jak dostali temat "zrobić dwie komory wewnątrz przelotowego tłumika końcowego".

Znaczy się, że nawet po tych ostatnich poprawkach u producenta nie jesteś do końca zadowolony?

- - - Updated - - -

[MENTION=54438]Mumins[/MENTION], starzejesz się :sarcastic:

Na to wygląda :D

- - - Updated - - -

Fajnie, że zgodził się na zwrot bo w sumie.... mógł to zlać - w końcu towar używany.

Dlatego bardzo chciałem podkreślić bardzo przyzwoite zachowanie Sprzedającego - zero próby wciskania mi tego na siłę, zaproponował też ponowne wykonanie czegoś cichszego, ale na ten moment trochę zmiękłem. Jak mam tak na każdą próbę wydawać kwotę X, to wolę sobie tę kasę zaoszczędzić i zrobić dedykowany kwas kiedyś tam. Zwłaszcza, że mój końcowy wygląda jak wyjęty z pudełka - delikatny nalot jest tylko na łączeniu końcówek z kawałkiem rury, które wchodzą w tłumik. Tak naprawdę to szukałem trochę na siłę, bo na aktualnym setupie z Imasafem i środkowym Proex doznania dźwiękowe, gdy są ku temu chęci i możliwości, potrafią być naprawdę zacne - zwłaszcza w środku. Ale dla mnie dźwięk silnika to jest ten przysłowiowy "gang".

- - - Updated - - -

To nawet moja na dwóch oryginałach i bez katalizatora była cicha myszka.

Dobrze pamiętam, że Ty masz tylko końcowy seryjny i to wszystko?

Ostatnia edycja:
Dobrze pamiętam, że Ty masz tylko końcowy seryjny i to wszystko?
Tak. W dodatku ostatni to już nie z tego auta tylko chyba lata temu dorwałem fajną używkę. U mnie jest trochę za głośno. Trochę za bardzo bulgocze i przy 5k już " drze się zdrowo". Ale przy okazjonalnym użytkowaniu i wyglądzie jaki mam to mi bardziej pasuje niż taki totalnie cichy. Zwłaszcza, że rzadko go ciągnę do oporu i przy tym dolnym zakresie jest akceptowalnie. Nie mniej jednak troszkę "zbyt przelotowy". U mnie wydech sukcesywnie się kończy i taki set`up jak Tomka byłby idealny. Jednak na razie nie mam na to funduszy i chyba prędzej się dorobię "tig`a" niż uzbieram tyle tysiaków na dedykowany kwas.

Gdyby dźwięk przyrastał w ramach obrotów nie miałbym nic przeciwko - chcę, to przy 5000obr. drze japę na całego - mam ochotę jechać komfortowo, to utrzymuję prędkość aby nie przekraczać 3000obr. - i to rozumiem.

A teraz u mnie powyżej 2000obr. jest jednostajne buczenie, którego nie da się znieść i które odbiera wszelką przyjemność z jazdy. Myślałem już, że mam coś z głową, ale faktycznie on w ramach nabierania temperatury jest coraz to głośniejszy i głośniejszy.

Kolejna nauczka na przyszłość żeby się nie zabierać za coś, o czym się nie ma bladego pojęcia ;)

Ostatnia edycja:
Znaczy się, że nawet po tych ostatnich poprawkach u producenta nie jesteś do końca zadowolony?

W Alfie ostatnio nic z wydechem nie grzebałem. Ale z racji tego, że mam zrobione odejście w bok przed końcowym (aktywne na przepustnicy), to chciałem żeby różnica między zamkniętym, a otwartym wydechem była większa. Otwarty spoko, niech sobie będzie taki jak jest. Natomiast zamknięty mógłby być cichszy. Ale nie narzekam, w środku jest cicho i w zasadzie głównie chodzi mi o wolne obroty i zakres do 2500.

W sumie to mam tak od czasu kiedy V8 w daily dostarcza mi mocniejszych wrażeń - 166 traktuję bardziej jak limuzynę :D

Gdyby dźwięk przyrastał w ramach obrotów nie miałbym nic przeciwko - chcę, to przy 5000obr. drze japę na całego - mam ochotę jechać komfortowo, to utrzymuję prędkość aby nie przekraczać 3000obr. - i to rozumiem.

A teraz u mnie powyżej 2000obr. jest jednostajne buczenie, którego nie da się znieść i które odbiera wszelką przyjemność z jazdy. Myślałem już, że mam coś z głową, ale faktycznie on w ramach nabierania temperatury jest coraz to głośniejszy i głośniejszy.

Kolejna nauczka na przyszłość żeby się nie zabierać za coś, o czym się nie ma bladego pojęcia ;)
Moze cos masz nie tak ze spalaniem mieszanki. Pisalem wczesniej ze ten tłumik nie wybacza problemów z zapłonem. Będzie tak basowy ze nie da się tego wytrzymac . Ja dopiero po ustawieniu poprawnie rozrządu zacząłem z przyjemnością jeździć. Do 4 tys jest całkiem fajnie , później jest juz glosno ale nie mam niestety oryginalnego kata i to też może być przyczyną. Nie wiem jak u Ciebie z resztą wydechu . No i sprawdź ten zaplon bo to najbardziej się objawia buczeniem.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Moze cos masz nie tak ze spalaniem mieszanki. Pisalem wczesniej ze ten tłumik nie wybacza problemów z zapłonem. Będzie tak basowy ze nie da się tego wytrzymac . Ja dopiero po ustawieniu poprawnie rozrządu zacząłem z przyjemnością jeździć. Do 4 tys jest całkiem fajnie , później jest juz glosno ale nie mam niestety oryginalnego kata i to też może być przyczyną. Nie wiem jak u Ciebie z resztą wydechu . No i sprawdź ten zaplon bo to najbardziej się objawia buczeniem.

Rozrząd mam ustawiony pół roku temu przez Kubę, świece i cewki wymienione wszystkie. Obroty nie falują w ogóle. Poza tym na zimno jest nawet ok, ale tylko dostanie temperatury i uszy urywa. Reszta wydechu jest całkowicie szczelna, ale tak jak pisałem, mam przelotowy środkowy. Katalizatory chyba na miejscu, do środka nie zaglądałem, ale śladów ingerencji w nie brak. Myślę, że objawy źle działającego zapłonu byłby też widoczne i na seryjnym tłumiku. A, no i on jest wykonany w opcji głośniejszej, ale miało być po prostu ciut więcej mięsa, a jest DUBUDUBUDUBU.

Ostatnia edycja:
Rozrząd mam ustawiony pół roku temu przez Kubę, świece i cewki wymienione wszystkie. Obroty nie falują w ogóle. Poza tym na zimno jest nawet ok, ale tylko dostanie temperatury i uszy urywa. Reszta wydechu jest całkowicie szczelna, ale tak jak pisałem, mam przelotowy środkowy. Katalizatory chyba na miejscu, do środka nie zaglądałem, ale śladów ingerencji w nie brak. Myślę, że objawy źle działającego zapłonu byłby też widoczne i na seryjnym tłumiku. A, no i on jest wykonany w opcji głośniejszej, ale miało być po prostu ciut więcej mięsa, a jest DUBUDUBUDUBU.

Znaczy nie masz tego trójkątnego tłumika? On też sporo wycisza . Chyba tutaj szukal bym przyczyny. Tak na marginesie bylo odpalić auto bez ostatniego tłumika wtedy bys usłyszał F16 [emoji6]

Katalizatory chyba na miejscu, do środka nie zaglądałem, ale śladów ingerencji w nie brak
Dokładnie miałem tak samo. Dopóki nie wyciągnąłem go i zobaczyłem że ma pustą rurę :sarcastic:

Znaczy nie masz tego trójkątnego tłumika? On też sporo wycisza . Chyba tutaj szukal bym przyczyny. Tak na marginesie bylo odpalić auto bez ostatniego tłumika wtedy bys usłyszał F16 [emoji6]

Dokładnie, "trójkątny" tłumik sobie leży w garażu z kawałkiem oryginalnej rury :)

Co do odpalenia bez, przeszło mi to chwilowo przez myśl, ale mógłbym niektórych pracowników przyprawić o zawał zapewne :D

Dokładnie, "trójkątny" tłumik sobie leży w garażu z kawałkiem oryginalnej rury :)

Co do odpalenia bez, przeszło mi to chwilowo przez myśl, ale mógłbym niektórych pracowników przyprawić o zawał zapewne :D
Ten tłumik trójkątny "wspomaga" ostatni, szkoda ze nie sprawdziłeś razem z nim . Przejechałem sie chwile bez ostatniego , moc troche uciekła ale wrażenia dźwiękowe poza granicami zdrowego rozsądku [emoji1]
W 166 układ wydechowy tak dopracowali ze kazda zmiana to ryzyko ze cos nie podpasuje [emoji6]

Amortyzatory
Powrót