Tłumik końcowy do 166 "zamiennik z OLX"

nawkrzy

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 166 3.2 V6 - 2005
Ja zakładałem końcowy ale do 166 2,4 zamiennik polskiej firmy zwykły, chyba Ci chodziło bardziej o jakiś sportowy....???

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Kiedyś na spocie piwnym wpadł Garwanko z kumplem. Miał ten tłumik z ostrowa. Wyglądał świetnie. Brzmiał też super. Lekko basowy pomruk na jałowych (układ bez środkowego tłumika). Niestety nie pamiętam niku (ale już nie ma alfy). Na forum też tu i ówdzie kilka osób pisało że ma i w zasadzie nie kojarzę opinii negatywnej. Może któryś z nich odwiedzi temat.

Dopisuję się do grona zadowolonych choć jest trochę głośniejszy od serii. Kupujący moją 166 stwierdził, że "trochę głośno" :D. Choć w moim przypadku swoje mógł zrobić też środkowy z Kappy. Aczkolwiek ktoś na Facebooku pisał ostatnio, że na zamówienie mogą zrobić trochę cichszą wersję :)

Lekko basowy pomruk na jałowych (układ bez środkowego tłumika).

Czyli, co? Najlepiej brać od razu ze środkowym? :) Z tego co widziałem to u mnie środkowy to seria, a końcowy to ten wystający "koński" Remus :D Lubię basowy pomruk, więc by mi pasowało, a na pewno lepiej wygląda.

Czy seryjny końcowy też ma 2x 70 mm?

Mi się podobało. Wywaliłbym środkowy. Ma też w ogłoszeniach rurę zamiast środkowego. Zawsze jak Ci będzie za głośno to sobie z powrotem zamontujesz środkowy :) ale na prawdę to był fajny miły basik, bez wiochy.

Mam go już ponad sezon, aligancko sie sprawuje. Jedynie trzeba było lekko dogiąć wieszaki.
97424462_1398630247011521_8523880352924565504_n.jpg
97085963_1260185597706107_5498127784687435776_n.jpg

Co do dźwięku, no to w 2,4 szczególnej różnicy między starą serią/tym nie słychać

Ma też w ogłoszeniach rurę zamiast środkowego.
A widzisz. To się musiało teraz jakoś pojawić bo jak brałem swój to jeszcze tego nie było, brałbym zamiast Kappowego środka (choć i tak nie mam co narzekać bo za stówkę na wyprzedaży w IC dorwałem :)).

Tak, jak ja się go pytałem z rok temu to też nie miał :D

Nie tłumik tylko rurę zamiast niego (on to nazywa tłumik). Po kiego Ci środkowy jak masz? Piszę żebyś go wywalił i zastąpił rurą.

Tak. W serii V6 jest bardzo ciche (ori układ, niektórzy jeszcze pamiętają :D ), wyrzucenie środkowego w zasadzie daje niewielką różnicę. Jest ciut głośniejszy, ale to na prawdę minimalnie. Tłumik z ostrowa jest uboższy w środku niż oryginał dlatego z definicji będzie głośniejszy. Ja pisałem i słyszałem o konfiguracji: katalizator + końcowy z ostrowa. Było to głośniejsze niż seria z katem i bez środkowego ale jak na moje ucho miło, odpowiednio. Mój układ z samym końcowym imasaf jest głośniejszy.

Marek dobrze prawi. Alfa, o której mowa należała do kolegi Piotra o nicku Shadow73. Tłumik niedrogi i porządnie wykonany. Trochę głośniejszy, ale nie męczący. Według mnie idealny stosunek ceny do jakości. Na pewno bardziej estetyczny niż imasaf, który po prostu nie fajnie brzęczał.

Mam 3 lata ten tłumik i nic złego się z nim nie dzieje , a i fajnie ze czarny bo prawie nie widac puchy [emoji846]

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

A ktoś byłby tak dobry i nagrał chociaż z kilka sekund jak to słychać na niskich obrotach i jak się trochę depnie? :D

Amortyzatory
Powrót