Tłumik dla mojej alfki

• Autor wątku Autor wątku Łobuz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łobuz

Guest
Witam

Ma ktoś z was może założony u siebie w alfie tlumik od tego goscia:

http://allegro.pl/tlumik-proex-alfa-romeo-147-na-zamowienie-i1443161291.html

interesuje mnie jak jest on zamontowany w alfie slyszalem cos o jakims wspawywaniu i czy trzeba cos przerabiac ??? dokladac jakies rury czy cos czy jest to na zasadzie wyrzuc stary załóż nowy ??? I druga sprawa jak sie sprawuje i czy wystaje tak jak orginalny tlumik alfy ???

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
ja wiem, że to indywidualna sprawa, kwestia gustu itd...ale zastanów się jeszcze kilka razy co Ty chcesz założyć ;) naprawdę. Do jakiegokolwiek samochodu a do alfy już nawet nie mówie...:cool:

ja wiem, że to indywidualna sprawa, kwestia gustu itd...ale zastanów się jeszcze kilka razy co Ty chcesz założyć ;) naprawdę. Do jakiegokolwiek samochodu a do alfy już nawet nie mówie...:cool:

Kolego nie chodzi o to zeby tlumik ryczal i budzil wszystkich w kolo. Zreszta w JTD to raczej niemozliwe :) Chodzi o wyglad tlumika :) JEśli podoba ci sie seryjny tlumik wystajacy pół metra za zderzak to ok :) Jak mówiłeś kwestia gustu :) Mi sie on nie podoba i chce zalozyc cos małego z ładną końcówka i nei wystającego tak jak wydech seryjny.

Wystający oryginalny wydech w JTD? Pierwsze słyszę chyba masz coś u siebie nie tak... Chyba, ze chodzi o to, ze jest nisko ale jeśli tak to i z tym będziesz musiał kombinować żeby go wyżej podczepić bo nie wiadomo jak są uchwyty montażowe i czy w ogóle są...

Ostatnia edycja:
Temat tłumików Proex był już omawiany na forum, i zdania były różne...

Tłumiki od tego pana raz się trafiają dobre a raz złe... to na co trafisz to już twój fart...
Jednak jak za taką cenę to warto zaryzykować.
do takich wniosków doszli dyskutujący a ty zrób jak uważasz

Wiecie gdzie w necie mozna dostac w miare tani i dobry tlumik do 1.9 JTD ??

Wiecie gdzie w necie mozna dostac w miare tani i dobry tlumik do 1.9 JTD ??

jak coś jest tanie to zazwyczaj nie jest dobre więc ciężko to pogodzić:P
Ulter na swojej stronie ostatnio wprowadził do oferty tłumiki dedykowane do silników Diesla /w tym do Alfy 147/ ale cena to coś koło 600zł:P znajomy, który miał okazję słyszeć na żywo ten tłumik w AR 156 1.9JTD mówił że był baaaardzo pozytywnie zaskoczony efektem końcowym.

dwa tygodnie temu robiłem u swojego mechaniora mały przegląd - olej świece hamulce i na podnośniku obok stała 156 z jtd na pokładzie (coś dłubali w wspomaganiu, zawias takie tam pierdoły) . W trakcie robienia mojego odpalili tamtego na podnośniku i usłyszałem przyjemny bas (myslałem że gość ma tylko końcówkę :eek: ) okazało się że ma wydech z PROEX robiony pod diesla, ja mu pokazałem swój i taka gadka szmatka o alfinach on coś jeszcze wspomniał że auto jakoś inaczej się wkręca. Przyjechał właściciel zakładu (wielbiciel ulterów - ma jakąś tam dilerkę tych tłumików) i rzucił : spotkały się proexy a my w śmiech.

Dałem mu namiary na forum - mówił że postara się wpaść ale często jest w Niemczech i ma problemy z netem

Kolego a może powiedziec mi ktoś o mocowaniu tego tlumika ??? Jak on jest mocowany do alfki ???

gostek nie robi z hakami/rurami - ale masz wymiary minimalnie mniejsze jak seria (ułatwia ustawienie pod autem), i wlot / wylot też w miejscu seryjnym

Amortyzatory
Powrót