• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] tłuczenie w drzwiach

a może klapa ona też ma regulację.

Mi dzwonią drzwi jak dzwony w kościele gdy je zamykam, muszę też je wyregulować. Klapa też dzwoni, ma ten sam problem ale próbowałem już odbojnikami regulować, to biorąc minimalnie - dzwoni, pośrednio raz dzwoni, raz nie, maksymalnie - klapa się nie zamyka.

Kurcze to samo jest u mnie, też na dziurach słychać jakieś odgłosy. Jutro biorę się za regulację zamków :D

Jeżeli Wam stukają drzwi to proponuję zacząć od dobrego przesmarowania uszczelek preparatem silikonowym do konserwacji uszczelek. U siebie zauważyłem zdecydowana poprawę.

Ja te uszczelki smaruję od kiedy mam auto, przynajmniej raz w miesiącu. I niestety, ale żeby drzwi na nierównościach nie stukały, musiałem podciągnąć zamek tak, że drzwi przednie nie trzymają linii z tylnymi (wchodzą głębiej). Różnica niewielka, ale jak się bliżej przyjrzeć, to można zauważyć, że coś jest nie tak. Uszczelki po prostu z biegiem czasu dały ciała :/

U mnie regulacja częściowo też pomogła. Jeszcze nie jest to ideał jaki będę chciał osiągnąć, ale już się poprawiło :)

Udało mi się zlikwidować hałasy pochodzące z bagażnika. Okazało się, że prócz zamka tłukła się płyta za tylną szybą (ta oddzielająca wnętrze auta od bagażnika w sedanie). Wpadała w drgania jak membrana. Od strony bagażnika poupychałem między nią a metalową konstrukcją szmat. To napięło i wygłuszyło płytę.

Udało mi się zlikwidować hałasy pochodzące z bagażnika. Okazało się, że prócz zamka tłukła się płyta za tylną szybą (ta oddzielająca wnętrze auta od bagażnika w sedanie). Wpadała w drgania jak membrana. Od strony bagażnika poupychałem między nią a metalową konstrukcją szmat. To napięło i wygłuszyło płytę.
bede probowal :D juz jakis czas temu wlasnie myslalem ze to tam sie tlucze... obkleilem to tasma 2 stronna i na chwile bylo ok...

U mnie stukały tylne lewe drzwi, ale oprócz regulacji zamka trzeba było wyregulować je na zawiasach.

U mnie podobnie, trzeba było wyregulować na zawiasach. Jak? nie wiem mechanik to robił, ale ucichło jak ręką odjął :-)

- - - Updated - - -

U mnie podobnie, trzeba było wyregulować na zawiasach. Jak? nie wiem mechanik to robił, ale ucichło jak ręką odjął :-)

Dziś wymieniłem uszczelkę drzwi kierowcy. Drzwi już nie stukają. Uszczelka oryginalna i nowa. Droga impreza, mało roboty ale rezultat bezcenny dla tych którzy cenią komfort jazdy. Testowana na przejeździe kolejowym i test przeszła.

Droga, tzn ile?

Amortyzatory
Powrót