• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Termostat

Maydrax

Nowy
Auto
AR 147 1.9 JTD 04r
Hej :confused:
Przez ostatni okres zauważyłem u siebie chyba 'dziwne', bądź też nie; bo nie wie jak to inaczej nazwać działanie termostatu?
Otóż temperatura silnika wynosi podczas normalnej jazdy, jednostajnej 65-80 stopni max.
Przy kręceniu belli temp. wynosi 90 stopni.
Tak się zastanawiam czy jest coś z tym nie tak, czy wszystko gra i buczy ?

Witam! Swego czasu borykałem się z podobnym problemem, wymiana termostatu pomogła. Polecam termostat od behr'a :)

Wygląda na termostat, ale są to temperatury z wskaźnika na blacie czy po podpięciu pod kompa? Może wskaźnik przekłamuje :)

Miałem dokładnie to samo, termostat wymieniony i na blacie choćby nie wiem co jest 90 ;)

Wygląda na termostat, ale są to temperatury z wskaźnika na blacie czy po podpięciu pod kompa? Może wskaźnik przekłamuje :)
Temperatura jaka jest na kompie musi byc identyczna na wskazniku, w innym przypadku cos uleglo awarii, nie wierz w kretynskie gadki jak pisza ze A BO TAK ALFY MAJA... Tutaj to raczej termostat, ja kupilem Verneta, jak na kompie mas git temp a wskaznik zaniza to szukaj przyczyny a nie probuj na sile naprawiac objawów :) Pzdr

Temperatura jaka jest na kompie musi byc identyczna na wskazniku, w innym przypadku cos uleglo awarii, nie wierz w kretynskie gadki jak pisza ze A BO TAK ALFY MAJA... Tutaj to raczej termostat, ja kupilem Verneta, jak na kompie mas git temp a wskaznik zaniza to szukaj przyczyny a nie probuj na sile naprawiac objawów :) Pzdr
Chodzi mi o tempke na wskaźniku. Nie mam jak podłączyć pod komp. Nie posiadam jeszcze kabla.
We środę zmieniam rozrząd od razu sypne parę słów o termostacie.
Jaka cena z Vernetu ? Chyba w sumie najpopularniejsza z firm wśród termostatów.
Jeszcze jedno pytanie. Rano gdy odpalam auto i zaczęły już temperatury zniżać się poniżej 10 stopni skrzypi mi coś na nierównościach chyba w zawieszeniu. Po około 15 min. problem znika, jest cisza. Czego może to być wina. Skrzypi jak stara wersalka. :)

Jeżeli po przejechaniu około 4-5km temp. (oczywiście w zimę przy minusowych temp. może to trwać dłużej) jest niższa niż 90 stopni to na 100% termostat przepuszcza na duży obieg czyli jest niesprawny i należy go wymienić.

Identyczne objawy miałem u siebie, wymieniłem termostat (na Verneta) i teraz ładnie po rozgrzaniu trzyma 90C :)

Skrzypiec mogą Gumy stabilizatora zobacz je w pierwszej kolejnosci. Kiedys znajomemu w alfie 156 crosswagon jak byly juz przymrozki skrzypial amortyzator bo gdzies cos tam sie rozszelnilo czy cos. Ale zobacz pierw gumy :) Pozdro

tez bym predzej gumki na wah obstawial :-)
no ale to trzeba spr

Co do termostatu jeszcze. Może mieć on wpływ na ogrzewanie w aucie ?
Jednocześnie dodam, że chyba spaliła mi się żarówka od podświetlenia pokrętła temperatury. ( klima manualna). Nie działa ogrzewanie. Nawiew jest ale tylko zimny i piździ :)

Ostatnia edycja:
Co do termostatu jeszcze. Może mieć on wpływ na ogrzewanie w aucie ?
Jednocześnie dodam, że chyba spaliła mi się żarówka od podświetlenia pokrętła temperatury. ( klima manualna). Nie działa ogrzewanie. Nawiew jest ale tylko zimny i piździ :)

Jeżeli przy około 60-70 stopniach na silniku nie leci Ci chociaż trochę ciepłe powietrze to coś jest nie tak. U mnie mimo sprawnego termostatu miałem tak samo - padł panel sterujący (regulacja zimno/ciepło) i musiałem cały wymienić ale nie mówię że u Ciebie jest to samo...

Koledzy a gdzie dokładnie odpowietrzyć układ ogrzewania w 1,9 jtd 140 km? Znalazłem jeden odpowietrznik na chłodnicy.Piszą że drugi powienien być przy scianie grodziowej ale nigdzie nie mogę znaleśc .Nie działa mi ogrzewanie na postoju przez to

Jeżeli przy około 60-70 stopniach na silniku nie leci Ci chociaż trochę ciepłe powietrze to coś jest nie tak. U mnie mimo sprawnego termostatu miałem tak samo - padł panel sterujący (regulacja zimno/ciepło) i musiałem cały wymienić ale nie mówię że u Ciebie jest to samo...
No niestety nie leci. Dzisiaj przejechałem się trochę tempka wskazywała 78-85 stopni, brak ogrzewania. Mam tylko nadzieje, że nie będzie to bardzo kosztowna sprawa bo idzie zima a nie zamierzam marznąć. :)
Spalone podświetlenie pokrętła nie ma z tym nic wspólnego nie ?

Podepnę się do tematu: Czym grozi sytuacja w której JTD przy standardowej jeździe grzeje się według deski rozdzielczej tylko do ok. 80 stopni? Jeżdzę tak już rok i poza samą informacją nie odczuwam żadnych innych problemów...

No niestety nie leci. Dzisiaj przejechałem się trochę tempka wskazywała 78-85 stopni, brak ogrzewania. Mam tylko nadzieje, że nie będzie to bardzo kosztowna sprawa bo idzie zima a nie zamierzam marznąć. :)
Spalone podświetlenie pokrętła nie ma z tym nic wspólnego nie ?

Brak podświetlenia nie ma znaczenia, a używany panel kosztuje od 50zł do 150zł, po zainstalowaniu będzie Ci mrugał licznik kilometrów a panel powinien działać normalnie jeżeli będzie sprawny. Na mrugający licznik pomoże tzw. osiowanie proxy (czyli zarejestrowanie/dodanie do sieci nowego urządzenia - albo ASO albo ktoś z kabelkiem i kompem potrzebny)

Podepnę się do tematu: Czym grozi sytuacja w której JTD przy standardowej jeździe grzeje się według deski rozdzielczej tylko do ok. 80 stopni? Jeżdzę tak już rok i poza samą informacją nie odczuwam żadnych innych problemów...
Większego spalania nie zauwazasz?

Amortyzatory
Powrót