Termostat - mechanik czy samemu?

• Autor wątku Autor wątku michele22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michele22

Guest
Witam,

Koledzy - najprawdopodobniej mam walniety termostat. Na postoju wskazowka dochodzi mi do 90st, potem spada, potem znow 90st. Natomiast podczas jazdy wskazowka chodzi sobie pomiedzy punktem '0' a 90stopni - w zaleznosci jak sie mojej Alfie podoba :-). To chyba jednoznacznie wskazuje na poczatki konca termostatu?

Teraz male pytanie - czy laik jest w stanie wymienic te czesc samemu? Jakie narzedzia sa potrzebne, jakie dodatkowe przedmioty (opaski, itp?), poza termostatem i plynem.
Bede wdzieczny za wszelkie instrukcje, ew. manuale :-).

*swoja droga, termostat mialem wymieniony u mechanika rok temu na Vernet. Ma ktos jakies doswiadczenia z ta firma? Rok uzytkowania i juz sie wiesza.

Nie napisałes jaki masz silnik w swojej 166.

Jesli to JTD 2.4 10V to tutaj masz przykład wymiany termostatu na podstawie Lybry 2.4 JTD 10V.

http://forum.lanciapolska.org/viewtopic.php?f=74&t=26593

Wymieniając u siebie w 1.9 JTD posiłkowałem sie tym, bo wsyztko jest praktycznie identyczne.

U mnie wskazówka podobnie jak u ciebie podczas jazdy, skakała od 0 do 90, jak szalona... bałem sie do domu wracac bo nie wiedziałem jaka jest w końcu temperatura ;] Stawałem co chwile sprawdzajac po wężach czy nie jest juz zbyt gorąco ;}

Wymieniłem termostat przekładając czujnik ze starego termostatu i wszystko jest ok.

Jak masz chwile czasu to wymieniaj sam, tragedii nie ma :)

Ewentualnie podmień czujnik lub przeczyść złącze.

pozdro

Ostatnia edycja:
Wymiana termostatu nie jest skomplikowana, pamiętaj tylko żeby przed założeniem dokładnie wyczyścic płaszczyzny przylegania uszczelki.
Klucz prawopodobnie 10 i śrubokręt do cybantów, poczekać oczywiście aż silnik ostygnie :D
A jeśli chodzi o termostat to polecam ci ogrinał, nie są wcale takie drogie jak by sie wydawało, zadzwon do tego użytkownika powiedz ze polecił ci kuba od 166 z Częstochowy, tutaj masz jego aukcje:

http://moto.allegro.pl/search.php?string=termostat&us_id=7008886&country=1

jeśli masz jednorazowe cybanty to musisz sobie też kupić i ze 3 litry płynu do chłodnicy (cały napewno nie zejdzie).
Jeśli kupujesz orginał to musisz kupic osobo uszczelke bo nie ma ich w zestawach ale to też mozesz sobie kupić u gościa z aukcji powyżej.

Amortyzatory
Powrót