Termostat i czujnik temperatury

miedziu

Nowy
Auto
AR 147, 1.6 105KM, rocznik 2001
Witam.
Jako że moja Bella miała problemy z trzymaniem temperatury, postanowiłem dziś sprawdzić termostat.
Oczywiście silnik zimny, odpalam i nagle załącza się odrazu na full obroty wentylator chłodnicy ( w samochodzie tak tego nie słychać), więc go zgasiłem i odpaliłem ponownie i już się nie załączył, silnik chodzi elegancko, ale coś cały czas stuka/cyka i nasłuchując doszedłem do termostatu.
Po złapaniu lekkiej temperatury, sprawdzam wąż do chłodnicy no i oczywiście cieplutki.
Wywnioskowałem z tego że termostat do wymiany, ale chciałbym się dowiedzieć czy włączenie wiatraka chłodnicy jest spowodowane uszkodzeniem termostatu czy czujnika temperatury, gdyż nie chciałbym na marne go kupować, tym bardziej że po części jadę jutro do Krakowa.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Prędzej czujnika. Termostat odpowiada za otwieranie zamykanie tzw. dużego obiegu wody. Nawet jakbyś miał "nieotwierający" (uszkodzony) termostat to wentylator dopiero po dłuższym czasie by sie załączył (po zagrzaniu silnika dopiero). jakbyś cały czas miał otwarty (czyli też uszkodzony) termostat to nigdy by Ci się silnik nie dogrzał więc wentylator by nie załączył się wcale.
Nie szukałbym problemu w samym termostacie. Ale tez nie można jednoznacznie powiedzieć że to czujnik.

No właśnie w tym problem że silnik mi się nagrzewa podczas jazdy do ok. 65 stopni, dopiero jak stanę w korku na dłużej to dojdzie do 90,a gdy zjeżdżam z górki i hamuję silnikiem to momentalnie mi temperatura spada poniżej 50stopni.
Wymienię jednak termostat i czujnik, gdyż czujnik to nie są jakieś ogromne koszta a lepiej zrobić raz a porządnie.

Jeżeli wentylator dalej się będzie załączał będę szukał innej przyczyny :)

Ja na twoim miejscu wymieniał bym termostat razem z czujnikiem
Tylko dziwne że w zimę nagrzewa się aż do 90 stopni ????

No to zmienia postać rzeczy. Faktycznie wygląda jakby było jedno i drugie uwalone. Możesz jeszcze spróbować podłączyć pod kompa i zobaczyć temperatury.

Tylko dziwne że w zimę nagrzewa się aż do 90 stopni ????
A co w tym dziwnego??

Ostatnia edycja:
Byłem dziś po termostat i czujnik, jednak obie części nie były na stanie magazynowym i dopiero zostaną zamówione.
Sprzedawca poinformował mnie, że jeżeli więcej osób z forum chciało termostat, to można złożyć większe zamówienie i wyjdzie taniej.
Jeżeli by ktoś dopiąć się do zamówienia, proszę pisać do mnie na priv lub pod tematem.

Ten sam termostat mam do kupienia właśnie za 160zł,a przy większym zamówieniu będą zniżki :)

Z tego co mi mówił markę, to tak :)
Ale jutro będę dzwonił to się jeszcze dopytam.

dziwne troszeczkę żeby w sklepie detalicznie sprzedawali po cenie netto sklepu internetowego.. ale , w polsce wszystko jest możliwe i na ceny trzeba uważać ..

Przy okazji, jaki polecacie płyn chłodniczy do mojej alfy, ponieważ nie będę się bawił w dolewkę, tylko wymienię cały płyn.
Drugie pytanie: Ile wchodzi płynu do układu chłodzenia.
Trzecie pytanie: Jak się odpowietrza układ? Czy jest gdzieś jakiś króciec do odpowietrzenia, czy po prostu odpowietrzać na korku od chłodnicy ?

1. Paraflu 11 - koncentrat do rozrabiania z wodą w stosunku 50 do 50
2. 6,8 litra
3. Odkręcasz korek zbiornika wyrównawczego

dziwne troszeczkę żeby w sklepie detalicznie sprzedawali po cenie netto sklepu internetowego.. ale , w polsce wszystko jest możliwe i na ceny trzeba uważać ..

Masz rację, różnica powinna być raczej w druga stronę. Może to po prostu inny producent.

Można, jeśli spełnia wymagania: Ochronny o działaniu przeciw zamarzającym, na bazie glikolu jednoetylenowego, nie korozyjnego. Nie jestem pewny, ale z tego co pamiętam, to Borygo ma jeden taki produkt w ofercie.

Mam ten sam problem a mianowice silnik zagrzewa sie roznie raz do 70 raz do 90 a pozniej spada w okolice 50 :/ auto oddałem do mechanika i faktycznie termostat do wymiany oraz czujnik :P jutro powinno byc do odbioru :D

Amortyzatory
Powrót