• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Termostat ? Chcę się upewnić ?

macminik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS
Otóż ostatnio popsuła mi się gospodarka cieplna w silniku. W sobotę rano i (około 2C) odpaliłem autko i pojechałem do centrum Krakowa to jest około 10-12 km (wiadomo, korków brak). Wskazówka temperatury normalnie dźwignęła się do 70C a następnie zaczęła czarować. Stojąc na światłach dochodziła do 80C, gdy ruszałem padała między 70 a 80 C. Podejrzewam termostat ? Dobrze kombinuję ? Dotychczas auo łapało 90 C i tego się trzymało nawet po 5-6 km.

Jeśli to termostat to teraz pytań kilka:

Na alledrogo są termostaty od 80 do 160 zł (co ciekawe, wszystkie tej samej firmy). Są też same obudowy termostatu ? Czy to oznacza, że można wymienić np. sam wkład czy trzeba cały ?

Kwestia drug, czy wymiana jest jakoś szczególnie skomplikowana ? Bo termostat jest teoretycznie na wierzchu i dostęp do niego jest w miarę prosty. Czy z jego wymianą samodzielnie wiążą się jakieś pułapki ? Przypuszczam, że płyn chłodzący spłynie ze zbiorniczka wyrównawczego i można wymienić/dolać nowego. Czy jest jeszcze coś o czym trzeba wiedzieć ? Bo jak mam się jakoś namęczyć, to wolę oddać do mechanika, ale jakby było to w miarę proste to w ramach weekendowej rozrywki można by wymienić samodzielnie i być dumnym przez tydzień....

Alfa Romeo 147 2.0 TS.

http://www.forum.alfaholicy.org/147...ie_termostatow_silnikow_jtd_twin_spark_v.html Jak wielkimi literami ma byc to napisane żeby ludzie zauważali ??:D

A co do twoich pytań
Wkład jest nie wymienny (chociaż niektórym się powiodło dopasowanie czegoś z innego wozu ale to rzeźba)
Tak dobrze podejrzewasz ze jak w mieście CI tak temp wariuje to termostat dokańcza żywota.
Wymiana nie jest skomplikowana - temat masz poruszany w linku który podałem wcześniej

Termostat, stosunkowo często lubi się psuć oraz kabel do niego lubi się łamać ;)

I jak go wymienisz to nie zapomnij odpowietrzyć układu chłodzenia.
I jak zdejmiesz stary to płaszczyznę przylegania termostatu do głowicy dobrze jest przelecieć papierem ściernym, tylko z jakąś małą gradacją.

Amortyzatory
Powrót