• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Termostat a tik temperatury

qbiczysko

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 ts 2000r.
Zerknijcie na wykres.Wskazówka temperatury leci na łeb na szyję po otwarciu termostatu gdy na zegarze wybije 90 stopni. Podłączyłem kompa i ku mojemu ździwieniu termostat otwiera się przy prawie 100 stopniach ! Dodam, że założyłem Vernet jakis rok temu i tak jeżdżę a czujnik temp nowy jakos w listopadzie. Druga sprawa, że temperatura spada o 20 stopni, jest to normalne ?

Załączniki

• temp.jpg
    temp.jpg
    81.8 KB · Wyświetleń: 146
U mnie termostat otwiera przy 98 stopniach i też mam Verneta. Ze spadkiem temperatury jest podobnie jak u Ciebie. Co do wskazań temperatury na zegarze w kabinie, to sobie tym głowy nie zawracaj, bo wszystkie 156 tak mają:)

No ok, ale temperatura otwarcia termostatu dla tego silnika to jakieś 88 stopni, przecież przy 100 woda wrze :o

88 stopni i się otwiera, przynajmniej powinien.

Nawet jak temperatura wrzenia dla płynu chłodniczego to ok 105 - 108 stopni to wydaje mi się, że to i tak za duży 'strzał' dla silnika, wyobraź sobie że jest mróz - 20 i płyn w dużym obiegu jest równie zimny i NAGLE otwiera się termostat i wpada płyn o temp. 99 stopni :o

Może być walnięty jeszcze czujnik temperatury. U mnie tez sa takie objawy wskazowka dochodzi do 90 stopni nagle otwarcie i spada na 80, zas do 90 stopni dogrzewa się i zas spada tak pare cykli az potem trzyma się kolo 90 stopni. Termostat wymieniałem jakis rok temu, teraz będę ponownie to sprawdzal. Trzeba przyznać ze sa problemy w alfach z tymi termostatami, w poprzedniej alfie tez ciagle falowala temperatura.

Pierwsze włączenie wentylatora odbywa się przed otwarciem termostatu (chłodzona jest zimna chłodnica), tak nie może być, jakieś pomysły?

Niestety nie pierwszy przypadek tak pracującego Verneta w silniku TS. Też swego czasu borykałem się z takimi skokami temp. Nagrzewał się do 88 i puszczał obieg, aż temp spadła na ok. 75 i tak w kółko. Wymieniony czujnik na nowy (w termostacie) - zero poprawy. Jakiś czas się z tym męczyłem, później go wywaliłem i wstawiłem już bliższy oryginałowi. Jak ręką odjął. Jeżdzi do dziś w tej alfie, a było to kilka lat temu.

Wymieniłem termostat, dodatkowo zauważyłem, że chłodnica się sypie - też wymieniłem, przepłukałem układ, zalałem nowym płynem, odpowietrzyłem, kupiłem czujnik temperatury w ASO (na wszelki wypadek) i co? To samo. Pierwsze grzanie, wentylatora chłodzi zimną chłodnice i dopiero przy 100 stopniach otwiera się termostati temp spada na 80 stopni gwałtownie. Co jeszcze moge zrobić/sprawdzić ?

na pierwszej stronie zamieściłem wydruk z FESa, no raczej, że z komputera.

Wymieniłem termostat, ...
Kolego a na jaki termostat wymieniłeś? Wyglada na to że termostat ci się przycina, albo nie ma takiego małego otworku przelewowego i dlatego tak późno się otwiera. a jeszcze może być jedno - pompa wody nie zapewnia prawidłowego obiegu - wymieniałeś z rozrządem?

Kolego a robiles prube wentylatorow moze ktos sie nie elancza albo za pozno wlancza mi ostatnio przy wymianie termostatu sprawdzal chodzenie wiatrakow bo to tez moze byc powod niedogrzania lub chlodzenia sulnika.

Kolego a na jaki termostat wymieniłeś?

Założyłem Verneta 6506.88 czyli taki sam jak miałem bo innego nie mogę dostać, temperatura otwarcia niby 88 stopnie, przelewu w nim nie widzę, pompa przy rozrządzie Ruvi jakieś 15 tyś temu.

- - - Updated - - -

Kolego a robiles prube wentylatorow moze ktos sie nie elancza albo za pozno wlancza mi ostatnio przy wymianie termostatu sprawdzal chodzenie wiatrakow bo to tez moze byc powod niedogrzania lub chlodzenia sulnika.

Wiatraki się włączają przy odpowiednich temperaturach , zresztą jak wywołuje je komputerem to jest ok. NIE mam problemu z niedogrzaniem, wręcz przeciwnie.

No nic poszukam coś innego... Behra niestety nie ma nigdzie, znalazałem Wahlera 2x droższego, może być ?

Amortyzatory
Powrót