• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Termostat 2.4JTD 166 vs 156

jaroman2

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2,4JTD '00
Witam forumowiczów. Nadeszła u mnie pora wymiany termostatu. Znalazłem na alledrogo Verneta za 93zł ale na aukcji pisało ze pasuje do 156 2.4JTD . Pooglądałem swój, wygląda tak samo. Zapytałem sprzedawce czy będzie do 166 - odpisał że wg katalogu przewiduje inny, może mi go wysłać za 114 + przesyłka więc zamówiłem. Paczka przyszła, zabieram się do wyjmowania mojego a tu zdziwienie - jednak inny! Stary od strony chłodnicy ma dwa wyjścia a nowy jedno ( brakujące jest od drugiej strony - jak na foto)
Teraz pytanie. Czy ktoś z Was spotkał się z takim czymś? mam silnik od 156? Te silniki sa takie same? Sprzedawca obiecał mi wymianę, ale twierdzi że w jego katalogach ten termostat (tym razem wysłałem numer z oryginału) pasuje do 156 a nie do 166. Auto mam 5 lat i wszystko co zmieniałem pasowało do 166. Sprowadzone z Italii. Silnik 2.4 JTD 10V 136HP 2000r.
Sorki za jakość - nowy termostat zbyt czysty i mocno odbija swiatło.

P.S. który wąż/wyprowadzenie termostatu to zasilanie nagrzewnicy ciepłym płynem? ( chciałbym przy okazji zamontować podgrzewacz wody na świece żarowe - jazda na krótkich odcinkach w zimie jest ciężka :D )

Załączniki

• DSC_0588.jpg
    DSC_0588.jpg
    96.9 KB · Wyświetleń: 145
  • DSC_0590.jpg
    DSC_0590.jpg
    89 KB · Wyświetleń: 132
Ostatnia edycja:
czesc kolego.
ponizej wklejam ci foto mojego termostatu jaki montowalem u siebie pare lat temu.
termostt firmy BEHR dedykowany do 166 a auto mam jak Twoje. 166 JTD 1999 136 konia
Porównaj sobie.:beer: mi wychodzi ze kupiles taki jak ja w sensie ksztaltu i koncowek. wuj wie od czego masz ten waski waz z przodu
183224-termostat_2_4jtd_166_vs_156_a-alfa_201_.jpg

183225-termostat_2_4jtd_166_vs_156_a-alfa_202_.jpg

Ostatnia edycja:
U mnie ten cienki z przodu spełnia tą samą funkcję co u Ciebie ten z tyłu kolo czujnika temp. Poprostu ciecz tedy wpada do obudowy termostatu (bądź wypada). Tylko nie wiem skąd u mnie ta różnica. Mogło tak być, że występował jeden albo drugi?

A którą rurką leci ciepła woda do nagrzewnicy?

Ostatnia edycja:
pEwnie ze tak mogło być. byc może coś zmieniali. Moje auto jest dokladnie z konca 98 pierwsza rejestracja styczen 99. Ty masz 2000 wieć być może coś zmienione zostało...
NAjlepiej jak zamawiasz części z numerem VIN w specjalistycznych sklepach z czesciami. W necie masz tanifiat na alegro w realu masz autosklep24.
Najlepiej napisz PW do kolegi Gepard. On prazuje w sklepie autosklep24 i na czesciach sie zna bardzooo dobrze. Napewno bedzie wiedział o niuansach zwiazanych z termostatami.
Co do rurek to Ci nei pomoge bo nigdy tego nei zgłębiałem. Ale może ktoś inny podpowie.

Za bardzo nie rozumiem w czym masz problem. Kupujac przez internet masz 10 dni na zwrot, woec odsylacz i czekasz na gotowke, piszes do autpsklep24 lub tanifiat z allegeo i po numerze vin daja Ci prawidlowy. Juz prosciej nie moze byc niz po numerze nadwozia, zamawialem juz milion czesci i zawsze przychodzila prawidlowa, wiec nie kombinuj jak kon pod gore

Za bardzo nie rozumiem w czym masz problem. Kupujac przez internet masz 10 dni na zwrot, woec odsylacz i czekasz na gotowke, piszes do autpsklep24 lub tanifiat z allegeo i po numerze vin daja Ci prawidlowy. Juz prosciej nie moze byc niz po numerze nadwozia, zamawialem juz milion czesci i zawsze przychodzila prawidlowa, wiec nie kombinuj jak kon pod gore

Spokojnie, wyluzuj. Nie mam problemu, po prostu mnie to zastanowiło. Zamawiałem na alledrogo w sklepie s-auto wrocław. Panowie profesjonalnie podeszli do tematu. Wysłałem im numery z oryginalnej części i już w drodze jest inny termostat - taki jak miałem - a ten pierwszy od razu kurier ma zabrać. Właściwie to już powinien być u mnie dziś.

Może któryś z kolegów wie, który wąż jest zasilaniem nagrzewnicy? Nigdzie nie mogę sie dokopać do tej informacji.

A to nie powrót z nagrzewnicy zasila termostat ? :)

Myślę że co nieco będzie widać:

attachment.php

Załączniki

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    70 KB · Wyświetleń: 203
Właściwie to nie wiem, to w który wąż należy wpiąć podgrzewacz?
tutaj LINK znalazłem coś na ten temat ale na przykładzie webasto. Nie wiem czy do podgrzewacza też w ten sam przewód z odpowietrznikiem trzeba się podpiąć?

Trochę offtop, ale nie chce zakładać nowego tematu.

Edit: danus77 dzięki, o to mi właśnie chodziło :)

Ostatnia edycja:
Tak, podgrzewacz podlaczasz do tego przewodu co jest na nim odpowietrznik z nagrzewnicy. A ten przewod tez jest wpuete ori webasto :)

Ta sytuacja w 166 zdarza się bardzo często, wygląda na to że jest to jakiś błąd katalogowy u producenta auta.
Powiedziałbym nawet że zazwyczaj jest właśnie ten termostat z dodatkowym wyjściem.

Od jakiegoś czasu w 166 2,4 JTD 10v prosimy każdego Klienta o sprawdzenie ilości wyjść z przodu termostatu.

Amortyzatory
Powrót