[159] Tempomat działa tylko na 4 biegu

przemello

Nowy
Auto
159 2.0 JTDM
Witam,
poczytałem trochę na temat tempomatów na naszym forum i nie znalezłem nic co by przybliżyło mnie do rozwiązania problemu. Mianowicie tempomat w alfie działa tylko na 4 biegu na 5 i 6 tylko się załącza na sekundę i wyłącza automatycznie. Co może być problemem? Na komputerze błędów brak....

Ponieważ tempomat w 159 działa tylko od 4. biegu w górę?

Tempomat powinien działać od 40 km/h tak jest u mnie , ale nie sprawdzałem czy od 4 biegu , na 3 też jeździłem. Nie wiem jak 1 czy 2

W instrukcji jest napisane że tempomat działa od 4 biegu w górę i powyżej prędkości 60 km/h. U mnie jest dokładnie tak jak napisano w instrukcji.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Precyzyjnie mówiąc instrukcja podaje, że tempomat działa w przedziale prędkości od 45 do 180 km/h, od biegu czwartego w górę.
Trochę to słabe, bo jeżdżąc poprzednim wozem z tempomatem, czasem włączałem go gdy jechałem przez teren zabudowany z obecnym fotoradarem. 50 km/h, tempo i nie musiałem gapić się w prędkościomierz, żeby prędkości nie przekroczyć. Teraz jest to praktycznie niemożliwe, bo 50 km/h na czwartym biegu nie będzie zbyt zdrowe np. dla dwumasy.

Panowie - czytajcie ze zrozumieniem - [MENTION=35393]przemello[/MENTION] ma kłopot z 5 i 6 biegiem, a nie z tempomatem ogólnie.

Jeżeli działanie tempomatu jest uzależnione od aktualnie zapiętego biegu, to objawy sugerowały by problemy z właściwą identyfikacją aktualnie używanego biegu przez komputer.
"WydajeMiSie" że gdzieś w FES, MES widziałem zakładkę dotyczącą pozycji, można by diagnozowanie zacząć od sprawdzenia czy komputer właściwie "widzi" zapięty bieg.

Asus z Androidem - czasem brak ągonków

Wydaje mi sie ze nie ma czegoś takiego ze komputer widzi jaki jest bieg. To jest prosty algorytm który oblicza prędkość obrotowa silnika, prędkość samochodu i juz wiemy jaki jest bieg. Do poprawnego działania tempomatu potrzebne jest kilka podstawowych czynników:
sprawny czujnik sprzęgła
sprawny czujnik hamulca
czujniki abs, które podczas jazdy pracują stabilni - a dokladnie ich odczyt. Najlepiej pojeździć z mesem i robić wykres.
brak błędów silnika, abs, esp
oczywiście odpowiedni bieg od 4
Tyle wiem, może ktoś jeszcze cos dołoży

3 bieg min 1500 obrotów prędkość 41. To jest min na tempomacie. Potem trzymając w górę powyżej 2k obrotów sam podbija biegi. Mam q-tronic. Czytałem dokumentację i się nie zgadza. Soft nie zmieniany przynajmniej po dacie wgrania jest ok jeśli to ma coś wspólnego.

Widziałem 1.9 z automatem, ale nie wiem co ma za skrzynie właściciel wątku. Nie wiem jak działa tempomat w manualnej skrzyni , pewnie trzeba zmieniać biegi . Ja bym próbował po zmianie biegu znowu wbić tempomat albo użyć rec do prędkości którą osiągnąłem mając obroty na niższym biegu powyżej 2k.

Hamulec i neutral wybija tempomat u mnie. Nawet rec nie pomaga

- - - Updated - - -
Precyzyjnie mówiąc instrukcja podaje, że tempomat działa w przedziale prędkości od 45 do 180 km/h, od biegu czwartego w górę.
Trochę to słabe, bo jeżdżąc poprzednim wozem z tempomatem, czasem włączałem go gdy jechałem przez teren zabudowany z obecnym fotoradarem. 50 km/h, tempo i nie musiałem gapić się w prędkościomierz, żeby prędkości nie przekroczyć. Teraz jest to praktycznie niemożliwe, bo 50 km/h na czwartym biegu nie będzie zbyt zdrowe np. dla dwumasy.

Nie prawda. Tempomat działa do końca w przynajmniej w q-tronic. Sprawdziłem na autostradzie poza pl. Max speed 220 i nic więcej. Wył tempomat i pedał gazu do końca i nic . Licznik 215 -217 a GPS 220.

Ostatnia edycja:
Przetestowałem i ku mojej uciesze jest tak jak piszesz. Na trójce przy 50 wbiłem tempomat i trzymał. Także na szczęście instrukcja się myli ;)

Ja dziś sprawdziłem na drugim biegu.
Też działa :)

Powyżej 200 u mnie w manualu 2.4 nie działa ( nie dziwi mnie to). Na niskich biegach nie sprawdzałem. Nie zmienia to faktu ze kolega ma problem z 5 i 6 biegiem. Choć to dziwny przypadek. Przy każdej prędkości?

Tak, problem pojawia się zarówno przy próbie zapięciu tempomatu przy 100 jak i 150 km/h w każdym testowanym zakresie obrotów, jest on rozłączany po sekundzie. Zaznaczam tylko że tepomat wcześniej działał na 5 i 6 biegu... Jutro spróbuje włączyć go na niższych biegach

Ostatnia edycja:
U mnie jest dokładnie jak w instrukcji - minimum 4. bieg i 45 km/h. Tempomat dokładałem we własnym zakresie, kable ciągnięte do D001 przy schowku w nogach pasażera.

Tak, problem pojawia się zarówno przy próbie zapięciu tempomatu przy 100 jak i 150 km/h w każdym testowanym zakresie obrotów, jest on rozłączany po sekundzie. Zaznaczam tylko że tepomat wcześniej działał na 5 i 6 biegu... Jutro spróbuje włączyć go na niższych biegach

Podepnij komputer i sprawdź, czy nie masz błędów czujnika położenia pedału sprzęgła, hamulca (tu akurat chyba wystarczy spojrzeć, czy światła stop działają prawidłowo), ABS. Dla pewności zrób też wykres prędkości wszystkich kół i sprawdź, czy któryś czujnik ABS nie wariuje.

Podepnij komputer i sprawdź, czy nie masz błędów czujnika położenia pedału sprzęgła, hamulca (tu akurat chyba wystarczy spojrzeć, czy światła stop działają prawidłowo), ABS. Dla pewności zrób też wykres prędkości wszystkich kół i sprawdź, czy któryś czujnik ABS nie wariuje.

A jeśli nie masz możliwości podłączenia kompa: w czasie najbliższej przejażdżki wykonaj próbę tempomatu podciągając nogą pedał sprzęgła oraz hamulca. Jak to nie pomoże rób jak kolega wyżej mówi.

Ostatnia edycja:
nie prawda. tez mam q-tronica i u mnie tempomat dziala do 190 km/h wg wskazan licznika. powyzej nie chce lapac. przynajmniej z manetki

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Czy problem został rozwiązany? U mnie podobnie tempomat działa powyżej 40km/h tylko nie na 5 i 6 biegu.

Amortyzatory
Powrót