• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Temperatura zewnętrzna

U mnie nie pokazuje nic.

W ostatnich dniach mamy wieczorami niskie temp. ale raczej nie poniżej 5C.

Przyzwyczajony jestem do działania klimy w moim Leonie gdzie mam non stop auto na 20C i jest idealnie. Nie ma prawa nic zaparować, wiać mniej lub wiecej etc. Nie dotykam sie do klimy.
Tu jest dziwnie. Coś się włącza, cos paruje coś trzeba skorygować....
Niemcownia (własciwie Hiszpania) na chwilę obecną 1 do 0 z Włoszką.

U mnie klima w zasadzie działa bez zarzutu. Co do czujnika jeszcze, być może coś nie łączy na kostkach u Ciebie.

Problem namierzony,
przewody od klimy przetarte w miejscu obejmy plastikowej w przedniej cześci auta. Przewody idą do zakucia.
Zobaczymy co dalej

Akt-2

Przewodów niestety nie udało sie zakuć. ze względu na niewielka ilośc miejsca i to, że przewody są nieco pozawijane nie udalo sie osiągnąć prostej lini zaucie i 1 z 4 połaczeń było nieszczelne. tym samym decyzja na szybko o wymienie przewodów.
Nowe przewody wpadły i po sprawdzeniu ciśnienia utrzymały parametry również po kilku godzinach.

Nie dało to jednak pełnego sukcesu bo nadal siedziała temp zew.
W momencie gdy jest uwalony komp pokazuje minus 40C i automatycznie wyłącza AC.
Diagnoza -> czujnik temp. zew. do wymiany.
Zakupiłem czujnik na popularnej aukcji na allegro - koszt z wysyłką 30 zico.
Udało sie dostac do czujnika co nie jest, aż tak proste bo trzeba demontować silnik lusterka żeby zluzować "przyciśnięty" nim czujnik.
Ciecie kabli -> lutowanie -> test -> temp. sie pokazuje na desce rozdzielczej.
W dalszej kolejności po zastymulowaniu deliktnym strumieniem ciepłego powietrza z opalarki temp zewn. na poziomie ok 20C włączyłem klimę i ustawiłem z LO.
Temperatura dziś to ok. 3C więc mogę się pomylić ale uważam, że wszystko wróciło do normy tj. klimatyzacja chłodzi.

Ogólny czas wymiany samego czujnika to ok. 1h jeśli robisz to pierwszy raz (i nie chcesz niczego urwać).
Ja nagrzewałem lusterko słoneczkiem/farelką żeby plastiki ze mną współpracowały (garaż nieogrzewany).
Co więcej potwierdza sie teoria, że czujnik temp zewn. ma wpływ na działania ogrzewania/klimy co potwierdziły odczyty na kompie.

Mam nadzieję, że komus to pomoże.

Ostatnia edycja:
Akt-2

PRzeowdów niestety nie udało sie zakuć. ze względu na niewielka ilośc miejsca i to, że przewody są nieco pozawijane nie udalo sie osiągnąć prostej lini zaucie i 1 z 4 połaczeń było nieszczelne. tym samym decyzja na szybko o wymienie przewodów.
Nowe przewody wpadły i po sprawdzeniu ciśnienia utrzymały parametry również po kilku godzinach.

Nie dało to jednak pełnego sukcesu bo nadal siedziała temp zew.
W momencie gdy jest uwalony komp pokazuje minus 40C i automatycznie wyłącza AC.
Diagnoza -> czujnik temp. zew. do wymiany
Zakupiłem czujnik na popularnej aukcji na allegro.
Udało sie dostac do czujnika co nie jest, aż tak proste bo trzeba demontować silnik lusterka żeby zluzować "przyciśnięty" nim czujnik.
Ciecie kabli -> lutowanie -> test -> temp. sie pokazuje na desce rozdzielczej.
W dalszej kolejności po zastymulowaniu deliktnym strumieniem ciepłego powietrza z opalarki temp zewn. na poziomie ok 20C włączyłem klimę i ustawiłem z LO.
Temperatura dziś to ok. 3C więc mogę się pomylić ale uważam, że wszystko wróciło do normy.

Ogólny czas wymiany samego czujnika to ok. 1h jeśli robisz to pierwszy raz (i nie chcesz niczego urwać).
Ja nagrzewałem lusterko słoneczkiem/farelką żeby plastiki ze mna współpracowały (garaż nieogrzewany).
Co więcej potwierdza sie teoria, że czujnik temp zewn. ma wpływ na działania ogrzewania/klimy co potwierdziły odczyty na kompie.

Mam nadzieję, że komus to pomoże.

Dzięki wielkie, będę się zabierał za czujnik. Nie wiem jeszcze kiedy, ale będę się zabierał...

Mały up ze zdjeciami.

Nie dzialało wskazanie temp. zewnętrznej:
Pokaż załącznik 274530

Przez to jak sie okazało nie ruszała klima, która w momencie gdy nie ma wskzania temp. zewn. automatycznie jest wyłaczana:
Pokaż załącznik 274531

Mając juz wstepna diagnozę nabyłem czujnik temp. zewn. i zaatakowałem wymianę.
Trzeba przyznać, że może nie jest to robota o złozonosci na "5 gwiazdek", ale trzeba troche popracować żeby wydostać czujnik z lusterka:
Pokaż załącznik 274532

W nieogrzewanym garażu pomoglem sobie "farelką" aby rozgrzac plastiki (pomogło) i udało sie podmienić czujnik.
Stary czujnik

Pokaż załącznik 274533

zdemontowałem w lusterku i tam zalutowany (w koszulkach termo) został nowy czujnik.

Sprawdzenie -> wynik pozytywny :D

Pokaż załącznik 274534

nawiewy zaczęły pracować znów jak należy. Dzieki wszystkim za pomoc w temacie:thank_you2:

Muszę przyznać, że Alfa znow zaangażowala mnie w posiadanie auta:D

Odgrzewam temat.
może ktoś podać OEM dla czujnika temp zewnętrznej Giulietta Sprint 2015.
Niestety dostępne epery online nie łapią tej wersji jeszcze :(

Przy okazji proszę o potwierdzenie że chodzi o lewe lusterko.

Odgrzewam temat.
może ktoś podać OEM dla czujnika temp zewnętrznej Giulietta Sprint 2015.
Niestety dostępne epery online nie łapią tej wersji jeszcze :(

Przy okazji proszę o potwierdzenie że chodzi o lewe lusterko.

ten sam czujnik jest we wszystkich wersjach ale w PRAWYCH lusterkach

Czyszczenie nic nie dało ;/

Szukam czujnika. Problem pojawia się tylko w tym czy nie wiem czy kupię właściwy.
Z opisywanych przypadków wynika że przy uszkodzeniu termistora wskazanie temp spada do -40 czyli zachowuje się jak termistor NTC.
W moim przypadku wskazania wahają się 70-71 stopni wiec wygląda to na górną granicę zakresu pomiarowego.
Jeżeli tak się zachowuje to wygląda na przerwę w obwodzie z termistorem PTC.

Może ktoś wie jaki dokładnie jest to termistor i jego charakterystyka aby zasymulować jakimś rezystorem sensowną wartość temperatury a tym samym sprawdzić obwód.

Zrobiłem inaczej. Criss podpowiedział że jest to NTC 10k. Dorwałem tak bez dodatkowej obudowy (długość jakieś 5 mm średnica około 2mm).
Wydłubałem wnętrze ze starego czujnika (prosto wychodzi) i w zamian wsadziłem nowy element zabezpieczając wcześniej "nóżki" za pomocą termorurczek.
Wszystko zalałem plastikiem z pistoletu na ciepło, polutowałem i wszystko działa git :)

Jakby ktoś męczył się z wydłubaniem wkładu lusterka to:
- proponuje wcześniej doprowadzić to sensownej temp jakieś 30 st. - ja użyłem opalarki z odległości kilkunastu cm,
- skierować lusterko w dół i lewo. Wtedy od góry pojawia się dostęp od odgięcia dwóch zaczepów po czym lusterko wyjdzie.

jeżeli mamy około 10*C na dworze a na liczniku pokazuje 25*C to czujnik czy zacząć od wtyczki w drzwiach?

Amortyzatory
Powrót