• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

temperatura silnika - wariacje

• Autor wątku Autor wątku xdj1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

xdj1

Nowy
Auto
AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd
Witam, moja żona śmiga AR 147 1,9jtd (115km). Ostatnio pojawił się dziwny problem ze spadającą temperaturą silnika, temperatury zewnętrzne są około 5-8 na "+". Dochodzi ładnie wskazówka do niecałych 90 i po stanięciu na światłach lub w korku momentalnie spada do ok. 80. Wąż od termostatu cały czas jest zimny!!! Po dłuższej jeździe jak dojdzie do 90 stopni to rura jest ciepła - czyli termostat się otwiera, a przy zatrzymaniu temperatura znowu spada. POMOCY!!!!!!

To normalne, jak ma jeszcze włączone ogrzewanie

Ja mam AR GT 1,9 jtd i nie mam takiego objawu - nagrzewa się i temperatura nie spada, owszem spadała ale podczas dużych mrozów.

Witam.
Ja mialem bardzo podobny problem na trasie. Zbralem ze soba mechanika i komputer na jazde kontrolna i wyszlo wahanie temperatury dosc duze spadala ona do 65-70C. Diagnoza byla prosta i szybka-TERMOSTAT.
Zainwestowalem cale 245 PLN i jak reka odjal.
Teraz wszyastko jest ok z grzaniem silnika spalnie spadlo nieznacznie a i wskazowki jakos przyjemniej wygladaja na rownych pozycjach.

Sprawdz termostat na 99%. Zapewne zawiesza sie i nie daje pelnego obiegu.

Rychu

dziś rano do pracy jechała z wyłączonym ogrzewaniem i znowu temperatura silnika spadała. A może jest coś nie tak z pompą wody?????

Witam

Nie domyka Ci się termostat - chłodna woda z dużego obiegu silnika obmywa czujnik w termostacie i stąd takie "wychłodzenia". Jest to objaw całkowicie typowy i jednoznacznie masz uszkodzony termostat, miałem dokładnie tak samo w TSie tzn. na postoju 90st a podczas jazdy spadek nawet do 50-60 max. Pompa gdyby Ci padła to albo by "lała" albo "ćwierkała" a na pewno nie zaskutkowała obniżeniem temp silnika a jej podwyższeniem.:)

dzięki za porady - jedziemy wymienić termostat, tylko jaki kupić????

Amortyzatory
Powrót