• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Temperatura silnika 1.4 MA

Mr-dupa

Nowy
Auto
Jeep
Jaką macie temperaturę silnika? Dochodzi do 90C ?

Ma mieć temperaturę 90 c , a nie dochodzić
Na grupach jeepa Renegade 1.4 140 wynika że silnik pracuje w temp 80C i jest to naturalna temp pracy.
Po wymianie termostatu mam cały czas 80C i grupowicze twierdzą że jest ok.
Dlatego przyszedłem tu na forum podpytać czy faktycznie tak być powinno.
Mam problem z LPG bo odkłada mi się masło pod korkiem nawet w lato po przejechaniu długiej trasy. Na Benzynie ten efekt aż tak bardzo nie występuje chociaż też występuje ( jeżdżę do pracy 10 min- więc silnik nie dogrzany).
Płyn chłodzący stoi w miejscu i nic nie znika….
Szukam przyczyny….

Ok, sory myślałem że ten silnik w Alfa Romeo Giulietta ,tam utrzymuje się temp 90c, tak myśle też ze silnik niedogrzany, tym bardziej teraz jak są temp minusowe

Wielu użytkowników Giulietty traktuje termostat po macoszemu – „działa, bo wskazówka stoi mniej więcej w pionie”. W silniku 1.4 MultiAir to myślenie prowadzi prosto do wydatków liczonych w tysiącach złotych. Dlaczego?

1. Moduł MultiAir to hydraulika, a nie magia 🧪

Sercem tego silnika jest system sterujący zaworami za pomocą ciśnienia oleju. Ten układ jest ekstremalnie wrażliwy na lepkość. Olej uzyskuje swoje właściwości robocze dopiero w ściśle określonej temperaturze. Jeśli termostat puszcza za wcześnie, olej jest zbyt gęsty i moduł nie nadąża z precyzyjnym otwieraniem zaworów.

2. Co się dzieje, gdy termostat „niedogrzewa”? 📉

• Błędy aktywacji (P1061-P1064): Zaczyna się od wypadania zapłonów na zimnym, a kończy na stałym trybie awaryjnym.
  • Degradacja modułu: Praca na zbyt gęstym oleju to ogromne opory wewnętrzne dla delikatnych tłoczków w module MA.
  • Paliwo w oleju: Silnik zbyt długo pracuje na "ssaniu", paliwo rozrzedza olej i niszczy jego właściwości smarne.

3. ⚠️ KLUCZOWE: Pytaj sprzedawcę o konkretną temperaturę!

Przy zakupie nie daj się zbyć hasłem „pasuje do Alfy”.

• Zasada jest jedna: Musisz pytać o temperaturę otwarcia. * Wiele zamienników otwiera się przy 80°C lub 84°C – dla zwykłego silnika to może wystarczy, ale dla MultiAira to ZA MAŁO.
  • Prawidłowy termostat (jak np. oryginał Ricambi 55215006) ma wybite 88°C. Tylko taka temperatura gwarantuje, że olej będzie miał idealną płynność dla hydrauliki zaworowej.

4. Fałszywe poczucie bezpieczeństwa 🧐

Wskaźnik na desce jest „oszukany” – pokazuje 90°C nawet gdy w rzeczywistości jest 78°C. Tylko test pod komputem w trasie pokaże prawdę. Jeśli temperatura spada przy szybkiej jeździe – termostat jest do kosza.

Podsumowując: Szkoda Ci czasu na sprawdzenie parametrów i kilku złotych na porządny termostat 88°C? Przygotuj parę tysięcy na nowy moduł MultiAir. W tym silniku temperatura to życie.

Nie prawda z tym termostatem. Do silnika MA jest termostat otwierający się w temp. 80 stC.
Podczas normalnej jazdy, u mnie temp. waha się od 77 - 89 zt w zależności od pory roku i prędkości poruszania się.
Wiem, bo na bieżąco mam włączony pomiar temp w aplikacji od LPG wpiętej w OBD.

Dlaczego jest 80 stC, nie wiem, mogę jedynie się domyślać, ale tak jest. Wersje bez MA mają wyższe temp. otwarcia.

Odnośnie lepkości od temp. sterownik silnika sobie ją analizuje na podstawie wskazania temp modułu ale to inny czujnik niż ten od wody.

Aktualnie jeżdżę na Mobil1 FS 0W40 + ceramo ester i system ma się rewelacyjnie. (tak na marginesie).

A od nośnie P1061 - P1064 to eliminuje je reset ustawień jednostki + "wymiana oleju"i na nowo regulacje przepustnicy po każdej wymianie oleju. Oczywiście wszytko na gorącym + 80 st.C silniku.

Doprecyzuje mój przypadek z Alfą z rynku szwajcarskiego: wyciągnąłem z auta stary termostat, który miał wybite 88 stopni. Kupiłem nowy OEM, nie wiedząc, że ma on otwarcie przy 80 stopniach. Po wymianie spalanie bardzo wzrosło, a w mroźne dni temperatura silnika nigdy nie przekroczyła 82 stopni (sprawdzane przez OBD, nawet z wyłączonym ogrzewaniem) i długa jazdą. Dodatkowo raz lub dwa razy w miesiącu podczas jazdy zaczął pojawiać się błąd P1061 (bez wypadania zapłonu).
Wróciłem do termostatu 88 stopni i jak ręką odjął – spalanie spadło, a błędy przestały się pojawiać. Nie robiłem żadnych adaptacji, mimo że moduł MultiAir siedzi w aucie od nowości. I tak wygląda moja prawda.

no OK
Doprecyzuje mój przypadek z Alfą z rynku szwajcarskiego: wyciągnąłem z auta stary termostat, który miał wybite 88 stopni. Kupiłem nowy OEM, nie wiedząc, że ma on otwarcie przy 80 stopniach. Po wymianie spalanie bardzo wzrosło, a w mroźne dni temperatura silnika nigdy nie przekroczyła 82 stopni (sprawdzane przez OBD, nawet z wyłączonym ogrzewaniem) i długa jazdą. Dodatkowo raz lub dwa razy w miesiącu podczas jazdy zaczął pojawiać się błąd P1061 (bez wypadania zapłonu).
Wróciłem do termostatu 88 stopni i jak ręką odjął – spalanie spadło, a błędy przestały się pojawiać. Nie robiłem żadnych adaptacji, mimo że moduł MultiAir siedzi w aucie od nowości. I tak wygląda moja prawda.
No OK, takie masz doświadczenia, nie kwestionuje tego.
Mówię tylko że do MA termostat jest na 80 stopni i tyle.

Załączniki

• 6ca16334-770b-4821-9ee7-015a7da3d851.png
    6ca16334-770b-4821-9ee7-015a7da3d851.png
    66.6 KB · Wyświetleń: 6
Amortyzatory
Powrót