temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Panowie, jaki olej wlac do alfy 147jtd 2002r dopiero przyprowadzonej z francji, przebieg licznikowy 215tys, silnik wygląda na zdrowy bez wycieków itd itp, oczywiście nie wiem co było lane do tej pory. Najprawdopodobniej wybiorę Valvoline'a, pytanie tylko czy 5W czy 10W, ktoś mi powiedział, żeby wlac płukankę do silnika wypłukac to co jest i jesli silnik zdrowy to wlac 5W... Co myślicie?? pozdr

Panowie, jaki olej wlac do alfy 147jtd 2002r dopiero przyprowadzonej z francji, przebieg licznikowy 215tys, silnik wygląda na zdrowy bez wycieków itd itp, oczywiście nie wiem co było lane do tej pory. Najprawdopodobniej wybiorę Valvoline'a, pytanie tylko czy 5W czy 10W, ktoś mi powiedział, żeby wlac płukankę do silnika wypłukac to co jest i jesli silnik zdrowy to wlac 5W... Co myślicie?? pozdr

Polecam czytanie instrukcji obsługi. Piszę tam wyraźnie. Normalnie 10W40 a na zimę 5W40. Mimo różnych opinii o przejściu z 10W na 5W (wcześniej miałem 10W) zalałem Valvoline 5W40 i po 4 tys od wymiany poziom jest identyczny jak na początku i to mimo delikatnegon wycieku przy vacu pompie...

Czemu temat o olejach jest zamknięty?
Gdzie mam teraz umieścić pytanie?

Ja wlasnie zalalem Castrol 10w40 chociaz proponowali mi ( nie wiem po co ) 10w60 do mojej 1,6 TS 120KM

Ja Castrola 10w40 zmieniłem na Valvoline Max Life 10w40 i powiem Ci że jest ciszej, zrobiłem od wymiany jakieś 700km i narazie nie pije, Castrola delikatnie piło.

Wysłane z mojego lenovo A820 przy użyciu Tapatalka

Ja własnie zamierzam castrola magnatec 10w40 zmienić na valvoline durablend 10w40 .Ktoś go lał?

No mi ciezko narazie cos powiedziec bo jezdze na nim 2 tyg :) ale nic jeszcze nie ubylo z tego co sprawdzalem :) a na glosnosc tez nie narzekam bo doslownie dzien przed wymiana filtrow i plynow byl robiony kompletny rozrzad + nowy wariator wiec roznica jest ogromna :DDD

Jeździ ktoś na Gulf Racing 10w60? Ktoś może mi polecić lub odradzić ten olej?

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

ja mogę polecić do jtd mobila 10w40 , castrola piło i była głośniejsza

Jeździ ktoś na Gulf Racing 10w60? Ktoś może mi polecić lub odradzić ten olej?

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

Ja przejechałem juz 60 km. :)
Z danych wynika ze jest całkiem spoko, a cena przyzwoita. Dałem mu szanse.

Witam Panowie. Przymierzam się do wymiany oleju w mojej 2.4 jtd 136 KM. Myślałem o valvoline 10w40 chyba że jest jakiś inny dobry olej w podobnej cenie. A przebieg auta to 244 kkm. Oleju nie pali przynajmiej ją nie zauważyłem żadnych ubytków czy też kopcenia. Proszę o poradę nie chce wlac byle czego do silnika.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

To już nikt nie leje seleni? Tylko ja?:confused:
A co to, selenia be?

Ja ostatnio wlalem Selenie , 600 km temu dokładnie

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka

To już nikt nie leje seleni? Tylko ja?:confused:
A co to, selenia be?

Za cene Selenii jest wiele innych marek, oferujących oleje syntetyczne. Kupując Selenię zapewne trochę przepłaca się za rekomendacje Fiat/Alfa. Apropo oleju to do samochodów, które mogą jeździć na półsyntetycznym 10W40 polecam Fuchs Titan 10W40. Olej bardzo tani (zwłaszcza jak jest promocja na oficjalnym sklepie), a jakością zapewne przebija Mobila czy Castrola no i mamy pewność kupna oryginału, bo tego raczej nikt nie podrabia :D

Niby cena nieduża ale za jaką Selenię? Wtedy mozna porownac co innego za taką kwotę da się kupić. Ostatnio wiele dobrego mozna poczytac o olejach Neste, pełnego syntetyka mozna kupic wlasnie w okolicach 40zl.

Amortyzatory
Powrót