[145] Teleskopy podnoszenia klapy bagażnika

• Autor wątku Autor wątku Wit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Wit

Nowy
Auto
159 1.9 JTD 2008
Witam
W czasie mrozów zauważyłem że teleskopy nie trzymają wogóle, a w lecie to zależy czy im się chce czy nie, można sie niekiedy boleśnie o tym przekonać ;)
Więc moje pytanie jest takie ponieważ cena jednego teleskopa waha się około 50zł :eek: czy może ktoś wymieniał i zastosował jakieś tańsze może z innego samochodu, innej marki.
Na co ewentualnie zwracać uwagę na siłe i długość każdego teleskopa czy coś jeszcze.
Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Ja zastosowałem z Seata, modelu dokładnie nie pamiętam. Pojechałem na giełdę wziełem stary siłownik i dobrałem "nowy" na taki sam wymiar jak stary i żeby siłę uciągu miał co najmniej taką samą lub może być ciut mocniejszy. Koszt to 10zł.

jak będziesz kupować zwróć uwagę na mocowanie do klapy (musi być mała gała żeby nie ocierała), bo do karoserii będzie zapewne pasować. Ja kupiłem nowe, niby do tego modelu a musiałem troszkę się pobawić bo właśnie nie pasował plastikowy łącznik przy klapie i było go trzeba poprawić pilniczkiem bo stary miał inną średnicę na tłoku i innego wyjścia nie było :) Ale zaraza jest tak mocna że jeden utrzymywał klapę, po założeniu dwóch puściłem ją to o mało co mi się na dach nie zawinęła, ale teraz już normalnie się otwiera :D

Hmmm miałem zakładać nowy post, ale widzę że nie tylko ja mam taki problem, mi też po tych mrozach teleskopy z tył nie trzymają nie wiem co jest przyczyną tego zjawiska :)

spr sobie silowniki czy sa suche, jesli tak to wd40 albo dobry plyn do maszyn w sprayu i po klopocie :)

spr sobie silowniki czy sa suche, jesli tak to wd40 albo dobry plyn do maszyn w sprayu i po klopocie
no są suche popryskałem je ale i tak same nie ciągną do góry tylko trzeba im pomagać a chciałbym aby same z chęcią leciały do góry

Trochę zużycia, niska temperatura (niższe ciśnienie w cylindrze) i klapa leci. W zasadzie do wymiany. Mam siłowniki przy masce silnika i działają gorzej w zimie, ale trzymają. Można dać cokolwiek byle długość, siła (w niutonach, jest nadrukowana na cylindrze) i mocowania się zgadzały.

Amortyzatory
Powrót