Telepie silnikiem

• Autor wątku Autor wątku Majster1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Majster1983

Guest
Witam

Od kilku dni mam następujący problem . Gdy rano odpalam samochód jest wszystko w porządku silnik pracuje jak zawsze ale w momencie ruszania telepie mi samochodem . Dzieje się to tylko na 1 biegu podczas ruszania , gdy zmienie bieg na 2 drgania ustępują . Najważniejsze dzieje się tak tylko w tedy gdy silnik jest zimny . Podczas dłuższej jazdy , gdy stoję na światłach albo w korku w momencie ruszania jest wszystko w porządku .

Co to może być????

ja mam tak samo ale odwrotnie , gdy silnik jest zimny jest wszystko ok ale jak sie rozgrzeje i dosyc dlugo jezdze po miescie i dynamicznie zaczyna mi szarpac z 1 biegu , zgasze auto zostawie na noc rano jest igla , rozgrzeje sie znow to samo , pisalem juz kiedys o tym na forum , dostalem odpowiedzi ze moze mam gdzies nieszczelnosc na rurach gumowych ale ja tam nic nie widze, pytalem sie tez mechanika to mi mowil ze moze to byc sprzeglo z dwumasem , juz sam nie wiem kazdy gada co innego

Po konsultacjach z mechanikiem doradził mi wymiane świec i wymiane przewodów z powodu zawilgocenia . W sobote wymienię to co mi doradził i dam znać czy się poprawiło

stawiam na sonde ! ale lepiej na kompa i wtedy wszystko jasne pozdr

JTD Na bank sonda u mnie tak samo na odpalonym dobrze chodzil jak sie rozgrzal to szarpal wymienilem sonde i smiga ale najlepiej na kompa i on ci powie od razu po co zgadywac :P ale jak by co ja stawiam na sonde pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam mam to samo tylko na zimnym i na rozgrzanym, wkurzająca rzecz, niema jazdy na dluższą metę, daj kolego znac czy pomoglo. Mam 156 1.9JTD wy koledzy też w dieslu?

Rander tylko ja mam dizla a ty masz bene , w sumie sprawdzic mozna na kompie . dzieki za odpowiedz pozdrawiam

Czyli u mnie są inne objawy niż u Was panowie . Ja mam benzyne ale jak pisałem wcześniej drgania są tylko podczas ruszania . Jakieś pomysły???

1.6 16v tspark

Szarpanie przy ruszaniu może powodować łożysko oporowe sprzęgła. U mnie to się objawia "kangurem" raz na jakiś czas, mimo, że ruszam jak zawsze. Ponasłuchuj, czy Ci nie chrobocze z okolic lewego koła.

Nic nie chrobocze , żadnych odgłosów nic nie świszczy , trzeszczy itp . Każdy inny bieg włącznie z wstecznym działa dobrze

panowie dzisaj mi tez szarpalo ale zaobserwowalem ze jak jechalem z 3 pasazerami to mi sie plynniej ruszalo tak nie szarpalo , cholera wie co to jest :mad: nie wiem czy mi sie ryje czy co

Witam
Ja mam teraz też problem ... też szarpie na rozgrzanym silniku ... z tymże można zaobserwować takie "szuranie" w okolicy 2 tys obrotów jakby gdzieś z lewej strony ... co to może być ??? dodam jeszcze że jak przyturuję na luzie i puszczam nogę z gazu .. jest właśnie takie szuranie ...

Diagnoza postawiona... byłem dzisiaj u mechanika i stwierdził że na 100% = dwumas do wymiany , szuranie schodząc z obrotów spowodowane zapieczonymi łopatkami turbiny ... powiedział żebym się narazie tym nie przejmował , koło wymienić jak już konkretnie zacznie szarpać ponieważ ten typ tak ma , a turbina do regeneracji jak już padnie ... Co o tym sądzicie ???

a jak się"dobrze" użytkuje turbinę? Wszystko kiedyś ma swój kres.

Moje autko ma niecałe 120tys przejechane... jeżeli się dobrze użytkuje to spokojnie można by zrobić 200tys ... ale kupiłem tą alfe od gościa który jeździł jak siermięga <lol> ... w drugiej alfie 156 sportwagon .. bo jeszcze mam z 2002r 1,9 jtd 115km po chip tuningu = 135km przebieg jest 150tys i turbina elegancko pracuje .. jedynie oddałem niedawno do roboty ją to się okazało że katalizator się zapchał tak więc go wycieli :) , oprócz tego wachacze , węża od turbiny , przegub tarcze i klocki ... jednak autko jest żwawo użytkowane :) - tego potrzebuje :)

120tys, to trochę ponad polowa życia, turbiny w 8smio zaworowym jtd :)
mysle ze dobrze uzytkowana turbina robi 250tys.

U mnie jest 16-sto zaworowy jtd - nie wiem czy jest jakaś różnica w wytrzymałości turbiny...

a jak się"dobrze" użytkuje turbinę? Wszystko kiedyś ma swój kres.

kolega pisze o zapieczonych łopatkach zmiennej geometrii, a nie o jakims poważnym uszkodzeniu turba, które kwalifikowało by je do natychmiastowej regeneracji/wymiany.

po prostu trzeba co jakis czas dac turbie sie rozbujac po obrotach na rozgrzanym silniku, aby zmienna geometria łopatek sie ruszała, bo jak ktos jezdzi jak emeryt to pozniej te łopatki sie zapiekają.

drodzy koledzy nie dajcie sie z pieniedzy splukac jakie kolo dwumasowe do wymiany lepiej poszukajcie sobie dobrego mechanika albo zapytajcie sie czy nie trzeba wynienic poduszek od silnika a jesli sa to jescze moze byc pod skrzynia.stancie sobie pod gore czy nie zacznie wam szarpac gorzej najprawdopodonie do wymiany poduszki 90%

Amortyzatory
Powrót