[159] TBi popija sobie olej

tak, w przypadku zapieczenia:
- pierścienia zgarniającego, pozostawia on film olejowy na ściankach cylindra - nie zależnie od warunków warstwa oleju jest taka sama - dymi zawsze, mocniej ze wzrostem obrotów, u mnie dym pojawia się ze tylko ze wzrostem obciązenia.
- pierścieni kompresyjnych, to spadek kompresji (u mnie kompresja jest i to wszędzie równa), silnik by falował, miałby problemy z budowaniem kompresji czyli odpalaniem itd. nie zauważyłem tego po za tym, że odma słabo separuje olej od gazów nic na to nie wskazuje.
Dlatego te pierścienie mi nie pasują, ale do tego co się odwala w tym silniku nic nie pasuje i mechanicy (polecani na tym forum) rozkładają ręce, najlepsi na województwo od turbo mówią, ze zrobią ale nie dają gwarancji czy pomoże ... więc o ... można sobie taka diagnoze rozbić. Pierścieni nie da się jednoznacznie zdiagnozować stąd moje podejrzenie, oprócz tego zostaje kwestia wadliwej odmy, za wysokiego cisnienia smarowania... ale to nie ma chyba sensu, turbo... może spływ jest zatkany i wyciska olej uszczelnieniami, albo pompuje olej do wydechu..... cieżka sprawa bo świece są czyste. Jakie inne opcje są? Dziura w pompie vacuum ?
Chyba, że źle rozumiem zasadę działa pierścieni tłokowych

P.s. trzeba bylo kupić Alfe z Busso, byłoby łatwiej :D

Ostatnia edycja:
Bez przesady wszystko sie moze zdazyc.Tbi to jeden z lepszych silnikow 4 cyl jaki Alfa zrobila w ostatnim czasie,praktycznie pozbawiony powazniejszych wad.Pewnie skonczy sie na turbinie ale tak jak pisalem wczesniej ,regeneracja mnie nie przekonuje.Ile jest zrobione na tej turbinie ,jest od nowosci w aucie ?

Ostatnia edycja:
Żartuje, wiem, że to jeden z lepszych silników, tylko mój zachowuje się dziwnie. Auto ma 125kkm z potwierdzoną historią w bazie - wszystko przez 10 lat było robione w ASO w DE, turbiny nie zmieniali. Pewnie olej wymieniany co 30 tys km wg zalecen zrobił swoje. jeszcze przemyślę kwestie nowej turbiny.

Jak nie znajdziesz rozwiazania to trzeba zdemontowac i sprawdzic turbo.Wystarczy nie gasic przez ten czas odpowiednio auta po ostrej jezdzie + dlugie interwaly oleju i swoje zrobi.Malo kto to pamieta w tych czasach.

Jsk olej był wymieniany co 30 tyś to tam w środku jest jedno wielkie bagno.
I nadal podrzymuję to co ci proponowałem.

do tego co się odwala w tym silniku nic nie pasuje i mechanicy (polecani na tym forum) rozkładają ręce
Raczej mechanicy maja swoje tropy tylko ty ich nie akceptujesz /tropów/:cool:

Ostatnia edycja:
jakby mieli tropy to bym tutaj nie pisał tylko bym robił, żaden nie zdiagnozował co jest do roboty, tylko powtarzają, że wszystko co sprawdzali nie jest przyczyną pobierania oleju. Jeśli chodzi o syf w silniku to przy pierwszej wymianie byłem i nie wypłynał olej jak z diesla, przy wymianie separatora górę widziałem i było czysto, druga wymiana oleju po ok 800 km (przejscie na Xado) i poprzedni olej był czysty więc nic nie wypłukał. napisałem o tych 30 tys bo tak zaleca producent, a że była serwisowana w ASO to możliwe że tak było.

Po pokonaniu 200km z odłączona odma od dolotu, pobór oleju trochę spadł, natomiast sama odma wywaliła ok 30ml oleju do atmosfery (butelki)

Ostatnia edycja:
P.s. trzeba bylo kupić Alfe z Busso, byłoby łatwiej :D

Zaniedbane Busso to skarbonka. Tutaj też nie wiesz co, ktoś przed Tobą robił i jak to szanował. Także to nie kwestia wadliwości TBi. One takich przepadłości nie mają.

- - - Updated - - -

najlepsi na województwo od turbo mówią, ze zrobią ale nie dają gwarancji czy pomoże ...

Czyli nie są najlepsi:)

Jak chcesz mieć pewność to mogę polecić https://www.totalturbo.pl/. Chłopaki ogarniają bardzo skomplikowane tematy i działają dużo w sportach motorowych. Wielu tam wysłałem i są zadowoleni. W tym 3 turbiny od TBi. Dobra diagnoza to podstawa. Poza tym dają gwarancję na rok.

Ostatnia edycja:
z tym Busso to był żart, mam w drugim samochodzie wolnossącą vkę i wiem ile to kosztuje, poprostu brak turbo dużo ułatwia w diagnostyce. Dzięki za namiar :)

Czy jest możliwe alby turbo rozwaliło odmę? np. poprzez za duże doładowanie?

Na tą chwilę mój plan to:
1. regeneracja lub wymiana turbo
2. Podmianka separatora na stary z nową membraną
3(jeżeli pobór oleju nie przejdzie) lanie płukanek na tłoki
4.(jeżeli problem nadal będzie występować) Remont silnika

Ostatnia edycja:
Czy jest możliwe alby turbo rozwaliło odmę? np. poprzez za duże doładowanie?
Mało prawdopodobne.
Po co?
Samo się nie uleczy

Na tą chwilę mój plan to:
1. regeneracja lub wymiana turbo
4.(jeżeli problem nadal będzie występować) Remont silnika
Kolejność
3
1 kupiłbym KO4
4
Punkt drugi pomijam .

Ostatnia edycja:
Czy problem został rozwiązany? U mnie są podobne objawy, czasami puści białego bąka po postoju na światłach, dodatkowo z rana po odpaleniu i przejechaniu kawałka drogi też potrafi zadymić na biało. Silnik ostatnio zaczął spożywać większe ilości oleju, ok. 400 ml/1000 km. Spod separatora nie widzę wycieków, reszta też sucha

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

Wiem, że w Naszych Alficzkach sporo oleju pobiera rura od ic, sprawdz może ten trop :)

Biały dym mamy jak gorąca strona turbiny puszcza.W innym przypadkach mamy niebieski.

Odgrzewam temat. Giulietta TBi 235km, bierze ok 1L oleju na 1000km. Nie dymi, ma moc, równo pracuje. Jedyny widoczny objaw to okopcone na czarno końcówki wydechu.
Myślałem , że turbo więc oddałem do regeneracji. Był jedynie mały luz wzdłużny na wirniku. Po regeneracji turbo, silnik nadal pije olej.
Nowa membrana odmy, sprawdzony zaworek jednokierunkowy odmy - sprawny. Ciśnienie na wszystkich cylindrach 10.4.
Macie jakieś pomysły?

Jak nie chcesz zwariować i wydawać kasy na śledztwo, z którego nic nie wyniknie to wlej 5w50 - zmienisz gęstość w wysokich temperaturach, w dolnych będzie bez zmian. Nic nie tracisz, bo jedyne co Ci zostało to „remont”-wymiana pierścieni zbierających, więc wlej gęstszy olej i nie trać kasy ;)

P.s. słyszałem o przypadku gdzie remont też nic nie zmienił o właściciel ostatecznie wlał 10w60 i ma teraz święty spokój od paru lat.

Amortyzatory
Powrót