[159] TBi popija sobie olej

zmara

Nowy
Auto
Alfa 159 TBi, Mito, GTV
Cześć wszystkim,

Od niedawna jestem właścicielem 159 z 1.75tbi. Na początku wszystko było świetnie (jakieś 500km), wiedziałem o rozerwanej membranie odmy, zrobiłem wymianę oleju na selenia 5w40 star pure Energy. Po dodatkowych 300 km wymieniłem rozrząd i po kolejnych 200km zaczął się cyrk. na początku zaczęło ubywać oleju, potem zauwazylem, że po rozgrzaniu gdy stoję w korku i mocniej ruszę spod świateł to zostawiam za sobą biało szara chmurę. Na początku sporadycznie, potem coraz częściej. Alfa poszła do serwisu na diagnostykę. Werdykt: turbina w stanie idealnym, kompresja na każdym cylindrze równa koło 10, próba olejowa spowodowała podbicie ciśnienia o coś koło 1 do 1.5, już nie pamiętam. Wymieniłem separator i przez chwilę było lepiej, tak mi się wydawało, albo to autosugestia, na pewno ładniej gaśnie i lepiej pracuje. Problem wraca i zostawiam za sobą coraz większe bąki na światłach - tylko po rozgrzaniu. Samochód po nocy kompletnie nie dymi, olej przed wymianą separatora schodził w tempie 0.8 litra na 1000km. Moc trzyma, błędów nie ma. Ma ktoś pomysł od czego zacząć lub co może być z tym samochodem ?

Poczytaj tutaj: https://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/171990-jaki_olej_tbi_.html

Sprawdź czy masz olej w dolocie, u mnie w temacie są zdjęcia oleju z kolanka IC. Poczytaj też temat użytkownika [MENTION=64301]jacpab[/MENTION].

U mnie był podobny problem z olejem tylko auto nie puszczało żadnego dymka, jestem po wymianie separatora, sprawdzam jak to będzie teraz.

Jeżeli w dolocie jest sucho, oleju nie przybywa w zbiorniku płynu chłodniczego, to jest duża szansa, że ten olej idzie w komin skoro zostawiasz takie chmury. Czujesz palony olej w spalinach?

EDIT:
Czy potwierdziłeś, że po wymianie separatora olej dalej schodzi? Bo może połączyłeś dwa problemy, ubywanie oleju przez separator i problem ze spalaną mieszanką w silniku która powoduje dymienie?

I zmień ten olej na Selenię Sport Power lub Motul/Millers lub inny z polecanych tutaj oleji - jest dużo tematów o tym + poliftowy przewód smarowania turbo.

Olej który masz w połączeniu ze starym przewodem spowoduje po pewnym czasie problemy ze smarowaniem turbiny.

Ostatnia edycja:
Super, dzięki. Tak olej nadal schodzi po zmianie separatora, wolniej ale nadal. Lekki swąd z tyłu zostaje, ale nie jak w smażalni frytek. Olej trafia do komory spalania, tego jestem pewny, w płynie chłodniczym go nie ma.

Olej może się dostawać do komory spalania m. in. przez dolot, uszczelniacze zaworowe, pierścienie tłokowe. Dolot najłatwiej wyeliminować z powyższych.

Ale dymi tylko gdy stoję powyżej minuty na światłach i dynamiczniej ruszę, tylko na rozgrzanym silniku, puści Bąka i koniec. W przypadku uszczelniaczy zaworowych i pierścieni tłokowych dymek leciałby cały czas równomiernie, a w szczególności na zimnym silniku. Przynajmniej tak mi się wydaje, puszczenie Bąka przy dynamicznym ruszeniu sugeruje, że olej dostaje się do silnika przy dużym obciążeniu, czyli albo ma przedmuchy albo zwiększone ciśnienie w dolocie wypycha olej z rur do komory spalania, tylko problem polega na tym, że turbo było sprawdzane, była robiona próba olejowa i pomiar kompresji i nie wydaje sie, żeby coś z tych rzeczy. Zastanawiam się czy Niemiec nie jeździł na innym oleju no 10w60 i po wymianie na ciepłym silniku 5w40 nie uszczelnia wystarczajaco, co sądzicie ?

Zrób test spalin w zbiorniczku wyrównawczym płynu.
Sprawdż zaworki jednokierunkowe od odmy oraz od pochłaniacza oparów paliwa.
Umyj IC i resztę rur w dolocie.
Poprzedni właściciel olej wymieniał co ile?
Jakaś płukanka była robiona?
Pokusiłbym się na umycie powrotu oleju z turbiny

Jesli silnik był projektowany na olej 5W40 to taki olej będzie poprawnie go uszczelniał, jeśli nie ma żadnej przygody z pierscieniami i tulejami.

jutro sprawdzę samemu dolot, ale mechanik mówił, że nie ma oleju za turbo. Poprzedni właściciel to niemiec - miał ją 10 lat, serwisował w ASO więc wymiany pewnie nie były zbyt częste, na górze silnika nie było widać syfu z starego oleju, wszystko było czyste - pod separatorem, przy wymianie olej spuszczony z silnika też miał ładny kolorek, płukanki nie robiłem. Czym różni sie ten przewód poliftowy od przedliftowego? znalazłem tylko ten AJUSA OP10293.

Po diagnostyce usłyszałem ze odma wali olejem w dolot, wiec wymieniłem ten separator.

Czym różni sie ten przewód poliftowy od przedliftowego?
Jest w osłonie termicznej co zapobiega zapiekaniu się oleju w przewodzie ,który jest poprowadzony zbyt blisko turbiny.

Niestety nie mam jak sprawdzić rury między turbo a intercoolerem - od góry nie sięgnę. Odkręciłem wąż za intercoolerem i ścianki są tłuste od oleju

Jeśli są tylko tłuste to jest ok. Kolanko do IC łatwo odkręcisz od dołu, tylko zaopatrz się w nową opaskę. Oryginał fiata jest tam jednorazowy. Jeżeli tam też będzie tylko tłusto, wykluczyłbym dolot.

Aktualizacja:

Olej znika w tempie 1l do 1,5l/1000km, odłączyłem odmę od dolotu - wężyki z odmy puściłem do butelki - po przejechaniu 150km w trasie w butelce pojawiło się sporo oleju na oko od 50 do 100ml (dokładnie sprawdzę w poniedziałek). Po odłączeniu dolotu na membranę nie działa podciśnienie więc łatwiej się otwiera, ale w przypadku nieszczelnego zamykania się membrany podciśnienie nie wyciąga oleju. Po przyłożeniu ręki do odmy czuć podmuchy, gdy odma była podłączona do dolotu sprawdzałem i nie dmucha korkiem ani bagnetem. Pytanie co dalej.... czy jest szansa, że separator ma wadę fabryczną czy silnik do remontu czy też lać jakiś antykoks lub naftę na tłoki? Do starej odmy zdobyłem membranę (produkowana przez rosyjską firmę hermann nr to HR55215132 ). Dekielek po podgrzaniu opalarką zszedł bez żadnych pęknięć. Jest sens łudzić się i kupować nową uszczelkę pod starą odmę i ją montować? Ma ktoś pomysł na dalszą diagnostykę? Czy ma sens Zbyt wysokie ciśnienie smarowania? albo niedrożny odpływ z turbiny?

Podsumowanie:
Uszczelek nie wywala - nie ma żadnych wycieków po za silnik.
Samochód odpala wzorowo w każdych warunkach i trzyma moc i nie faluje na wolnych obrotach.
Kompresja na letnim silniku 4x10.5 próba olejowa 4x12bar.
Separator (odma) nowa z 4c, zaworek jednokierunkowy razem z wężykiem nowe.
Przewód smarowania turbiny zmieniony na poliftowy.
Olej Xado atomic.
Dym z rury puszcza tylko podczas mocnego ruszania po rozgrzaniu i postoju np. w korku
Turbina.... wg jednego mechanika bez luzów, wg drugiego z początkami luzów z tekstem "zrobię, ale nie pomoże, bo to nie przez turbo znika olej"
Świece czyste, brak oleju w IC, w dolocie widać zaciek od oleju z odmy (przed turbo)
Samochód zaczął brać olej po pierwszej wymianie oleju po kupnie.

Ostatnia edycja:
Przed rozbieraniem silnika ja bym zrobił tak
Nafta na tłoki na całą dobę lub więcej ,jak ubywa to dolewać.
Po tym zabiegu dobra płukanka i wymiana oleju na najtańszy 5W40 i przejechać ze 100 km i znów płukanka i wymiana oleju na lepszy plus płukanka długodystansowa.
Jak to tylko zapieczone pierścienie olejowe powinno pomóc.
Jak objaw nie ustąpi to głowica do zerwania.

Ostatnia edycja:
nadal pozostaje pytanie.... jakim cudem silnik ma kompresje i działa bez zastrzeżeń skoro wychodzi na to, że pierścienie przepuszczają w takim stopniu? Zgarniające odpadają bo wtedy dymiłaby cały czas równo - zawsze na ściankach cylindra zostaje taka sama warstwa filmu olejowego

Jestes pewny tej turbiny?
Gdzie mozna kupic ta membrame?daj jakis namiar

Pewny nie jestem, bo to nie ja sprawdzałem, faktem jest, że olej znika szybciej w trasie niż po mieście, więc...przed remontem i tak dam turbo do regeneracji - po miescie na logikę to wygląda jakby olej się gdzieś zbierał i zostawał zaciągnięty (przy ruszaniu) wtedy jest dym z rur, więc wygląda na turbo albo odmę - ale ta jest nowa, wiec zostaje tylko wada fabryczna.

Membranę kupiłem za pośrednictwem rosjanina z forum drive2.ru https://www.drive2.ru/l/503848730600931425/ wyszło dosyć drogo z przesyłką, ale dowiedziałem się, że właściciele tego sklepu https://zapoff39.ru z Kalingradu często jeżdżą do Polski i podobno nie ma problemu, żeby się z nimi dogadać - może udałoby się, żeby wysłali to z PL wtedy byłoby całkiem spoko. Za samą membranę dałem ok 60 zł, potem pojawiły się znowu całe separatory, więc membrana została na zapas.

Memebrana 1300 rubli - po obecnym kursie 65 zl
Przesyłka z terytorium Rosji (prywatnie) ok 900 rubli czyli 45 zl

Ostatnia edycja:
Osobiscie obstawiam turbo ,nie jestem fanem regeneracji, chyba ze jestes pewien warsztatu na 100%(takich jest bardzo malo)
Dym z rur jakiego koloru? bo wiadomo ze silnik jak zimny to dymi, zwlaszcza teraz .

teraz dymi na biało, jak było ciepło czyli jakieś 3 miesiące temu (1000 km mniej) podczas odpalania po nocy zero dymu, w trasie zero, na postoju zero, tylko przy tym ruszeniu spod świateł szarawa chmurka, ale śmierdzialo olejem. Aktualnie na xado chmura jest znacznie mniejsza, po rozgrzaniu dym jest tylko podczas ruszania, od rana na zimnym biały - typowa para, zero zapachu oleju.

nadal pozostaje pytanie.... jakim cudem silnik ma kompresje i działa bez zastrzeżeń skoro wychodzi na to, że pierścienie przepuszczają w takim stopniu?
Pierścieni masz trzy rodzaje
unnamed.gif

Amortyzatory
Powrót