• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] TBi - czyszczenie i naprawa odmy

Uszczelkę mogę odkupić

Cena brutto segregatora 878 PLN ( uszczelka była w komplecie - niepotrzebnie kupiłem dodatkową za 102 PLN ) , zawór 67 PLN w fiat-jeep-alfa.pl
Przy okazji stwierdziłem, że przez te nieszczełności do kolektora dostawało się "lewe" powietrze. Teraz silnik mniej spała i lepiej chodzi.

Membrana separatora oleju 159 1.75 tbi

Ogarnął może już ktoś czy można dorwać samą membranę do separatora oleju czy nadal trzeba kupować cały separator?

Znalazłem firmę która podjęłaby się wyprodukowania takiej membrany. Minimalna ilość sztuk jaką trzeba zamówić to 10. Czy byłby ktoś chętny na taką membranę w cenie 150 zł?? Koszt produkcji tj 1200 + Vat tj 1476zł za 10 sztuk

Znalazłem firmę która podjęłaby się wyprodukowania takiej membrany. Minimalna ilość sztuk jaką trzeba zamówić to 10. Czy byłby ktoś chętny na taką membranę w cenie 150 zł?? Koszt produkcji tj 1200 + Vat tj 1476zł za 10 sztuk
To jest ta sama firma co produkuje te ww. membrany do Opla?

Nie wiem, firma mieści się w Poznaniu. Z informacji uzyskanych od sekretarki to produkują głównie dla maszyn rolniczych lub pod zamowienie

Czy temat nadal aktualny lub sprawdzony? Też niestety borykam się z odmą a obecna sytuacja na rynku jest taka,że nigdzie ich nie ma.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opłaca sie wymienić tylko uszczelkę separatora czy to nic nie da? Trochę mi się tam poci

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

Raczej tak. Cały separator, o ile jeszcze jest gdzieś dostępny, kosztuje fortunę. Uszczelka separatora to ok 100 zł.

Opłaca sie wymienić tylko uszczelkę separatora czy to nic nie da? Trochę mi się tam poci

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka
Tak. Też miałem problem z wyciekającym olejem i niestety odmy znaleźć się nie dało wymiana uszczelki odmy oraz ponowne sklejenie pokrywy całkowicie powstrzymało wyciek. Jeszcze jakiś czas temu udało mi się też kupić samą membranę z Ukrainy bo oryginalna już była lekko odkształcona.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Panowie, odświeżę temat. Ma ktoś jakiś namiar na ten separator albo na samą membranę?

Alfaworkshop,
Jesli jest peknieta membrana , to wiadomo ze jest sens wymienic ale jesli caly segregator nie byl nigdy zmieniany a olej mial dlugie interwaly, to on sam w sobie w srodku jest zapchany, co powoduje branie oleju.Membrana byla kiedys na ebayu od goscia z Ukrainy.

Kupiłem auto ze Szwajcarii i niestety olej był wymieniany książkowo. Auto kopci na biało i cieknie z separatora. Czyli lepiej to zmienić profilaktycznie. Niestety obecnie ten separator kosztuje około 3 tysięcy, więc cena skoczyła przez te 3-4 lata prawie 10-krotnie.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Kupiłem auto ze Szwajcarii i niestety olej był wymieniany książkowo. Auto kopci na biało i cieknie z separatora. Czyli lepiej to zmienić profilaktycznie. Niestety obecnie ten separator kosztuje około 3 tysięcy, więc cena skoczyła przez te 3-4 lata prawie 10-krotnie.

Zdecydowanie ,szukaj od 4C 55251937 powinien byc tanszy a pasuje bez problemow.

No ale co wtedy z cieknącą oryginalną odmą?

Zdecydowanie ,szukaj od 4C 55251937 powinien byc tanszy a pasuje bez problemow.
Właśnie ten od 4c kosztuje teraz 3000, a ten do 159 niedostępny. FCA sobie jaja robi, rozumiem brak części do 20 letnich modeli ale do 159 i giulietty?

Ostatnia edycja:
Kupiłem już w Polsce za 2600 zł.

Kupiłem już w Polsce za 2600 zł.

To kup sobie jeszcze wariatory(kola rozrzadu) na zapas ,bo cena jest juz wysoka i tez problem z dostepnoscia.

Amortyzatory
Powrót