• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Tarcze wentylowane do 156

romus130

Nowy
Auto
alfa 156 1.8 16v TS benzyna+LPG
Witam wszystkich którzy pragną mi pomóc wiec tak . chciał bym załozc do swojej alfy wentylowane tarcze przód. od jakiego samochodu bedą pasowały. no i domyślam sie ze do wymiany także jest zacisk hamulcowy. bo w zwykłych 156 chyba nie wychodziły. nie spptkałem sie jeszcze z tym.
Więc może od 147? tam chyba są wentle. co myślicie>??

od 156 2.0 TS możesz założyć są wentylowane i zaciski też bez większych problemow powinny podejść

Ostatnia edycja:
Kolega ja montowałem takie tarcze nawiercane i wentylowane i zmieniałem na zaciski od 156 2,5 v6 i klocki też muszą być od tego modelu.

koledzy to jak wezme tarcze wentylowano-nawiercano 281 do alfy 156 1.8 lub 2.0 ts to musze zacisk zmieniac?? to nie mozliwe. to po co mikoga sprzedaje niby takie tarcze??

koledzy to jak wezme tarcze wentylowano-nawiercano 281 do alfy 156 1.8 lub 2.0 ts to musze zacisk zmieniac?? to nie mozliwe. to po co mikoga sprzedaje niby takie tarcze??

A jak włożysz klocki do tego zacisku, gdy tarcza wentylowana jest szersza od pełnej?
W 1.9jtd też były wentylowanie i lite (pełne).

- - - Updated - - -

Witam wszystkich którzy pragną mi pomóc wiec tak . chciał bym załozc do swojej alfy wentylowane tarcze przód. od jakiego samochodu bedą pasowały. no i domyślam sie ze do wymiany także jest zacisk hamulcowy. bo w zwykłych 156 chyba nie wychodziły. nie spptkałem sie jeszcze z tym.

W najzwyklejszych 156 występowały tarcze wentylowanie przednie. Przykład 1.9jtd 115km. Do tego są inne klocki (kształt) oraz zaciski hamulcowe.

Zaciski w 2.5 i w 2.0 są chyba identyczne? I chyba zmieniając zacisk trzeba mieć też jarzmo pasujące do niego?

to wtedy kupujesz klocki do tarcz wentylowanych i wlozysz. chyba normalne. u siebie zmienialem klocki i gosc sie sytal czy do tarcz litych czy wentylowanych, wiec jest roznica w grubosci na klockach

"Mikoda" a nie "mikoga" ale mniejsza o to. Coś mi się wydaje, że mylisz model z wentylacją między dwoma warstwami tarczy z modelem nacinanymi i nawiercanym. Popatrz sobie w katalog mikody i zobaczysz, że oprócz średnicy tarczy jest również różnica w jej grubości i te grubsze to właśnie model wentylowany.

- - - Updated - - -

Jak chcesz kupić komplet do przekładki na takie tarcze (zaciski, klocki i tarcze) to kolega ma takie do sprzedania w śmiesznej cenie. Info na PM.

- - - Updated - - -

to wtedy kupujesz klocki do tarcz wentylowanych i wlozysz. chyba normalne. u siebie zmienialem klocki i gosc sie sytal czy do tarcz litych czy wentylowanych, wiec jest roznica w grubosci na klockach

Sprawdź (np na forum) o czym piszesz. Różnica nie polega tylko na grubości klocka.

Mało wiesz, a wprowadzasz kogoś niepotrzebnie w błąd... Zobacz sobie na rysunek techniczny tarcz litych jak i wentylowanych (obojętnie czy nacinanych, nawiercanych i innych cudach). Popatrz na średnice, a lepiej na ich grubośc. Zerknij również na konstrukcje klocka hamulcowego. W tedy będziesz wiedział w jakim byłes błędzie. Mam dwie 156 i jedna ma lite, druga wentylowane tarcze i klocków z tej wentylowanej tarczy nie założych do litej.

ok sory. sadzilem ze da rade wlozyc zamiast litych tacz wentylowane i nedzie mozna jezdzic bez wymiany calych zaciskow

Mam odwrotne pytanie. Mam w swojej 156 tarcze wentylowane, ale trafił mi się komplet litych z klockami w super stanie. Czy będą pasować bez przeróbek?
A jeśli nie , czy wentylowane z 2.0 pasują do 1.6?
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót