Tarcze naiercane-nacinane vs. zwykłe pełne

Ja u siebie już założyłem ten zestaw i powiem że jestem póki co zadowolony. Co do bicia to nie ma nawet najmniejszego. Przy puszczeniu kierownicy i wciśnięciu hamulca autko jedzie prosto zero znoszenia. To że hałasują to fakt ale tylko przy większych prędkościach i jak dla mnie to mi to nie przeszkadza. Jakby ktoś miał jakieś wątpliwości to polecam.

Też jestem przed wymianą klocków/tarcz, dziwi mnie fakt, że mikody nawiercane/nacinane (pewnie mikoda gt) zbierają tak dobre opinie.. Jeszcze dziś zajechałem do znajomego współwłaściciela firmy tuningowej ( z której wyszło kilka potworów 500hp+) z zapytaniem o zestaw hamulcowy do mojej Gt 192HP. Jak wspomniałem o mikodach GT to parsknął śmiechem i powiedział że wg producenta są to tarcze tuningowe, nie sportowe i że te nacięcia, odwierty w przypadku mikody, wiele nie polepszają a zwiększają zużycie klocka.
osobiście dla średnio-niskiego budżetu polecił mi tarcze ATE Power Disc + Klocki ATE chyba półceramiczne lub opcjonalnie Brembo Max + Ferodo premier.

Kiedyś Mikody były inne, kilka lat temu zioma kupił do Focusa, zdechły po 40 tysiącach, u ojca mają już 70 tysięcy i Premiery siedzą już z 50 na nich i jeszcze długo posiedzą, samochód jest używanie prawie tylko na trasach powyżej 20 kilometrów dlatego prawie się nie zużyły, na mojej tarcze siedzą 20 tysięcy i też nie widzę specjalnie różnicy w stosunku do nowych tarcz, co do Brembo Max to specjalnie lepiej niż na Mikodach nie będzie, o ATE się nie będę wypowiadał bo z nimi styczności nie miałem

no chyba oczywiste jest że mikody to raczej nie jest sprzęt do autek 500+ i do jazdy innej niż "zwykła" nawet słabszymi autkami

co do zwiększenia zużycia klocka - to chyba też naturalne i nic dziwnego w tym nie ma że każda nacinana szybciej "zje" klocki

Tak boćku ale po co ma zjadać klocki bez większej skuteczności hamowania, można kupić gładkie tarcze ate/brembo skuteczność pewnie ta sama a klocki nie obrywają ;) Mikody GT wyglądają ładnie i chyba o to w nich chodzi :)

Dokładnie.W naszych samochodach nacinanie,nawiercanie nic nie daje.To tylko taki bajer.

to kupcie sobie jakies movity albo taroxy i bedziecie zadowoleni :) tyle ze koszt troche wiekszy...:)

Dokładnie.W naszych samochodach nacinanie,nawiercanie nic nie daje.To tylko taki bajer.
czy ja wiem
może jak macie wentylowane to i nic ( wg was )
ale ja w byłej 156 miałem lite więc u mnie zmiana na mikode gt dała odczuwalną różnicę na +

Kupcie sobie niedowiarki Brembo,przecież ma tak doskonałą opinie. Tylko 99% z piszących tu o klockach ceramicznych i braku różnicy w nawiercanych dyskach nie ma pojęcia że Brembo oferowane w polsce jest robione w tej samej fabryce co Mikoda i z tego samego odlewu żeliwa. A najlepiej do 156 założyć tarcze od tjunera co robi wózki pow. 500 koni. Pany wszystko jest do czegoś,bez jaj

Kupcie sobie niedowiarki Brembo,przecież ma tak doskonałą opinie. Tylko 99% z piszących tu o klockach ceramicznych i braku różnicy w nawiercanych dyskach nie ma pojęcia że Brembo oferowane w polsce jest robione w tej samej fabryce co Mikoda i z tego samego odlewu żeliwa. A najlepiej do 156 założyć tarcze od tjunera co robi wózki pow. 500 koni. Pany wszystko jest do czegoś,bez jaj

Ja to wiedziałem przy kupnie tarcz do skody, różny jest tylko wzór nacięć- obróbka (jak szukałem to można to w 5 minut znaleźć w czeluściach internetu), po za tym Mikoda jak się do nich napisze może wykonać nacięcia identyczne jak na Brembo, przynajmniej tak było dwa lata temu, a teraz pytanie dlaczego na Mikodach hamuje tak samo jak na normalnych, a na Brembo staje dęba w ogólnym przekonaniu :)
Byc moze teraz jest inaczej i obie firmy odlewają w innych miejscach, ale coś się mi nie wydaje
Jak dla mnie to żeby gały na szybie lądowały przy hamowaniu to trzeba zmienić wszystko przy kołach, tarcze na większe i zaciski z większą ilością tłoczków, na fabrycznej podstawie cudów nie ma

To że Brembo i Mikoda robią tarcze w jednej fabryce to nic nie znaczy.. Każda z tych firm daje swoje specyfikacje "do tej samej fabryki" fabryka ma jedynie wykonać produkt zgodnie z wypracowanymi przez inżynierów schematami w określonej tolerancji, wiec to ze sa produkowane w tym samym miejscu nie znaczy ze są takie same :). Spinasz się o tjunera .a kto jest lepszym autorytetem tjuner z doświadczeniem w mocnych autach czy mietek z garażu?... Twój sarkazm "
A najlepiej do 156 założyć tarcze od tjunera co robi wózki pow. 500 koni." co najmniej nie ma sensu ja tylko podałem warianty dla mojego samochodu który 500KM nie ma...

Ja słyszałem że Mikoda robi tarcze dla EBC. Ogólnie nikt nie chce się przyznać kto robi EBC.

Wysłano za pomocą myśli z SGS2

Nie no bez jaj,nie możliwe że hamuje na Mikodach tak samo jak na normalnych. Osobiście zmieniałem na Mikody w swojej 156 z normalnych tarcz i jest przepaść miedzy tymi tarczami na korzyść Mikody. Znajomemu zmieniałem tez w Vectrze na Mikody i tak samo zadowolony jest.

Z całym szacunkiem nie spinam się o tjunera ale opinie takich osób są nie miarodajne do auta typu 156 z seryjnym silnikiem, tjunerzy mają wyobrażenie z samego założenia że tarcze muszą być ze spieków i klocki ceramiczne ;) bo w ich głowie siedzą silniki < 500KM :P

Ostatnia edycja:
Pytałem o to czy wentylowane czy nie? Jeśli nie są wentylowane to lepiej wymienić na wentylowane bo przynajmniej po kilku dobrych hamowaniach będziesz jeszcze miał działające hamulce. Swoją drogą dziwne, że przy silniku 1.8 w 156 były montowane tarcze niewentylowane a np. w 147 1.6 wentylowane. Właśnie z tego względu brat w swojej 156 zmieniał tarcze.

wymiana na went wiąże się z koniecznością wymiany zacisków
ja w 156 zostawiłem zaciski pod lite tarcze i założyłem mikody gt też lite i była spora różnica

no ale każdy zrobi co będzie chciał i już

lite tarcze przy konkretniejszym hamowaniu nie beda hamowac nie ma odprowadzenia temperatury i tarcza sie przegrzewa hamulec robi sie tępy i nie hamuje i w takiej sytuacji wjedz jeszcze w kauze i masz tarcze do wymiany :)

Mam tarcze niewentylowane,lite.Działają bardzo dobrze, tylko już mocno zjechane.

wymiana na went wiąże się z koniecznością wymiany zacisków
ja w 156 zostawiłem zaciski pod lite tarcze i założyłem mikody gt też lite i była spora różnica

no ale każdy zrobi co będzie chciał i już

Już sobie przypomniałem... tarcze brata to rzeczywiście niewentylowana Mikoda GT(Bozarto). Sam je nawet od Kuby odbierałem.
Tak czy siak jest różnica w hamowaniu a to najważniejsze.

Mam tarcze niewentylowane,lite.Działają bardzo dobrze, tylko już mocno zjechane.

Jeśli jeździsz spokojnie po mieście to hamulce niewentylowane wystarczą. Jednak jeśli przejedziesz się trochę ostrzej, to zauważysz że szybko stracą na wydajności hamowania.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót