[159] Tarcie zacisku o felgę

zbiban1967

Nowy
Auto
159 SW 1.8 mpi + lpg
Przyszedł czas na zimowe oponki ,więc wytargałem komplecik na stalówkach z garażu ,założyłem i kicha. Zacisk trze o felgę. Sprawa jest o tyle dziwna ,że w zeszłym sezonie ten sam zestaw jeżdził na alfie i nic się nie działo. Felgi oryginalne. No więc koła na bok ,zaciski wyczyszczone i okazuje się ,że zewnętrzny klocek jest zjechany z ukosa. Na obydwóch przednich kołach ta sama sytuacja. Miał ktoś taki przypadek ,jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy ?

Tłoczki niektóre mogą być zapieczone i "wyciskając" klocki robią nierównomiernie, co wpływa na ścieranie pod kątem. Musisz to sprawdzić, oczyścić i też może zreperować. To najprostsza teza ale czy prawdziwa?

Tłok pracuje dobrze. Zastanawiający jest fakt tarcia zacisku o felgę tak jakby odsunął się od tarczy. Czy winę mogą ponosić sprężyny montażowe klocków?

felgi masz oryginalne AR czy jakieś dobierałeś? na pewno zacisk trze a może ta osłona metalowa za tarczą się przygięła przy wymianie (mi się tak zdarzyło i tarło o felgę)

Tak jak pisałem felgi oryginały ,jeżdziły w poprzednim sezonie bezproblemowo. Ewidentnie trze zacisk o felge ,zdarta farba w miejscu styku na jednym i drugim. Na letnich alusach nie było tego widać bo felga wieksza i zacisk miał luz.

Ja bym spr odwazniki na felgach ja miałem taka sytuację gość źle najkleil i mi właśnie o felge chaczyl.

To nie kwestia odważników. Wyrażnie widać zdartą farbe na zacisku i feldze w miejscu styku. Wygląda to jakby zacisk przybliżył sie do felgi. I to na obydwu przednich. Totalnie zgłupiałem. Pierwszy raz widze coś takiego w mojej dość długiej "karierze" motoryzacyjnej.

Masz problem z prowadnicami oraz ułożeniem klocków. Tłok raczej będzie ok. Na pierwszy rzut przeczyść osadzenie klocków i sprawdź czy mają możliwość przesuwania się. Druga i może nawet ważniejsza sprawa to prowadnice zacisku. Jeśli się blokują to też możesz mieć taki efekt. Oddaj do zaufane go warsztatu i niech zrobią z tym porządek. Czasem może być konieczna wymiana prowadnic.
Zrób zdjęcie zacisków ale wydaje mi się, że tego się trzeba czepić.

Prowadnice wyglądają na dobre ,czyste nasmarowane pastą do zacisków ATE. Wszystkie punkty osadzenia klocków nasmarowane i wyczyszczone. Zastanawiają mnie sprężyny trzymające klocek. Po ich zdjęciu tarcie było mniejsze ,wręcz znikome. Na pierwszy rzut zamówiłem nowe ,jak nie pomoże polecą nowe prowadnice.

Czy wymieniałeś klocki hamulcowe ostatnio?
Masz zacisk pływający, po wymianie klocków zacisk przesuwa się bardziej na zewnątrz.
Felgi stal czy alu? Jesteś w 100% pewien, że felgi są oryginalne?
Pozdrawiam.
- Rafał

Czy wymieniałeś klocki hamulcowe ostatnio?
Masz zacisk pływający, po wymianie klocków zacisk przesuwa się bardziej na zewnątrz.
Felgi stal czy alu? Jesteś w 100% pewien, że felgi są oryginalne?
Pozdrawiam.
- Rafał

W pierwszym poście jest info, że jeździł na tym zestawie i było ok.
Takie przypadki się zdarzają. Wszystko do przeglądnięcia i winowajca się znajdzie.

Może masz dwie szerokości felg te tylne założyłeś z przodu i odwrotnie.
Zacisk jest przymocowany na stałe do jarzma i nie ma prawa zbliżac się do felgi.

Może masz dwie szerokości felg te tylne założyłeś z przodu i odwrotnie.
Zacisk jest przymocowany na stałe do jarzma i nie ma prawa zbliżac się do felgi.

No bez jaj ,nie mam IQ dżemu z ,,Biedronki,,:D ,a poza tym sprawdzałem wszystkie koła aby wykluczyć potencjalne uszkodzenie felgi. Klocki stare.

Ostatnia edycja:
Są dwie opcje. Wygięte prowadnice lub wewnętrzny tłoczek stoi. Nie ma co pisać elaboratów, trzeba sprawdzić.

Ja bym zrobił prosty test - wyjął bym klocki, cofnął tłoczek na maxa i sprawdzał bym ruszając zaciskiem w którym momencie ociera.
Czy jak jest na maxa rozsunięte (nowe klocki) czy na maxa ściśnięte (zużyte klocki)- spotkałem się z felgą ciaśniejszą w obwodzie po środku.

Autor tematu napisał, że felgi oryginalne, więc w sprawnym układzie i przy nowych klockach pasować muszą.

Autor tematu napisał, że felgi oryginalne, więc w sprawnym układzie i przy nowych klockach pasować muszą.
I co z tego ? Mało oryginalnych rzeczy źle dopasowanych?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze się tu pokłóćcie i będzie rewelacja:)

Niech autor tematu pojedzie do mechanika bo tutaj na forum nie rozkręcimy tego wirtualnie. Skoro klocek jest nierówno starty i dzieją się takie cuda to coś jest ewidentnie nie halo.

Niech autor tematu pojedzie do mechanika bo tutaj na forum nie rozkręcimy tego wirtualnie. Skoro klocek jest nierówno starty i dzieją się takie cuda to coś jest ewidentnie nie halo.
Oprócz wizyty w warsztacie przydałyby się zdjęcia, bo póki co to czarna magia :D
Pozdrawiam.
Rafał

- - - Updated - - -

Oprócz wizyty w warsztacie przydałyby się zdjęcia, bo póki co to czarna magia :D
Pozdrawiam.
Rafał

Jakie zaciski występują w tym modelu? 4 tłoczkowe Brembo i ruchomy z jednym tłokiem , zgadza się?

Amortyzatory
Powrót