[159] Tarcie podczas skręcania kierownicy (nie zawieszenie)

• Autor wątku Autor wątku magil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wróciło :D Ale jest o wiele mniej wyczuwalne. Chyba tylko kolega [MENTION=25095]magil[/MENTION] miał tyle szczęścia, że problem się rozwiązał :)

Przeczytałem sporo stron wątków na forum o tym, ludzie wymieniają maglownice, pompy , przewody i w większosci przypadków nie udaje się zlokalizować bezpośrednio przyczyny, czy nawet jej rozwiązać. Uroki 159... Jedni wymieniają maglownicę i ustaje, innym zostaje itd.

Wlałem dziś ceramizer do wspomagania, zobaczymy co to pomoże :) Wlewałem do silnika i byłem zachwycony.
Środek z ceramizer.pl ? Jeśli tak to napisane jest, ze proces tworzenia się powłoki trwa do 1500km ale różnice powinno czuć już po 100-200. Napisz koniecznie jakie efekty przyniosło. Może i ja bym kapnął sobie odrobinkę

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Jak coś się cudownie odmieni, to dam znać. Dziś wlałem :)

70. Wlewasz 1/2 , krecisz 10 min kierownica, wlewasz reszte i czekasz na cuda ;d Ja jeszcze czekam. :D

Tego jest mała strzykawka :P nic nie trzeba odciągać

U mnie gumowanie od ok 2 lat. Ostatnio trochę bardziej i już miałem się zainteresować tematem ale znienacka magiel się posypał. Zaczęło się lać z niego jak z wiadra. Żadnych mini wycieków wcześniej. Oddałem do regeneracji, udało się zrobić choć obudowa musiała przyjść inna, podobno straszne wżery miała. Liczyłem ze to załatwi sprawę. Niestety jest tak jak było czyli czuć gumowanie / wibracje. Myśle że to może jednak pompa. Pewnie nie dojdę co to jest.

Czyli regeneracja magla nie zawsze pomaga... Ehh. Zauważyłem, że u mnie jakby na zimnym troszkę lepiej tzn mniej odczuwalne te wibracje są.. Zobaczymy świeży olej + wymiana tego zaworka.

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Ja za jakieś 1500km jak Ceramizer nie da żadnych efektów wymienię pompę i dam znać. Ciągle minimalnie pieni mi się płyn w zbiorniczku, a wizualnie zaznaczone przewody wydają się być ok:
18493611_1533072810036460_2009936527_o.jpgBez tytułu.jpg

Pompa też jest sucha, czasami przy skrajnych obrotach i dociśnięciu jakby kierownicy w kierunku obrotu wydawała delikatne buczenie. Jak złapię przewód pompa-zbiorniczek i ścisnę, to właśnie takie jakby buczenio-tarcie (gumowanie) się pojawia na tym przewodzie. Może to faktycznie wina pompy, nieszczelności jakiejś na niej mimo braku wycieku.

Pisk przy kręceniu kierownicą.

Cześć.

Mam problem z kierownicą w alfie 159. Od jakiegoś czasu, przy skręcaniu kierownicą słychać lekki piszczenie, jest to co najmniej wkurzające i staram się znaleźć przyczynę. Czytałem na forum, że niektórzy piszą o osłonce maglownicy, inni o tulejach i najchętniej zacząłbym od nich ale nie za bardzo wiem gdzie się znajdują i jak się do nich dostać. Wymieniłem olej na zasadzie wyssania i wpuszczenia nowego, ale to nie pomogło.

// EDIT

Post przeniesiony, ciekawe że nie zauważyłem tego tematu wcześniej. Tak czy inaczej, dziękuję, spróbuję Waszych porad.

Ostatnia edycja:
Niestety u mnie nie udało się wyeliminować piszczenia. Wymieniłem zawór + podkładki, płyn i zbiornik. Co prawda po wyjeździe z warsztatu byłem zdziwiony jak łatwo chodzi kierownica ale po dojechaniu do domu przy skrętach stała się ociężała i było słychać piski.

Macie pomysł z jakiego powodu tak się dzieje? Na zimnym bardzo przyjemnie działa, po 20-30 minutach jest masakra. Pompa czy maglownica? Układ wydaje się być szczelny.

Ile litrów potrzeba do wymiany i jaki olej polecacie? Rozumiem, że jeśli jakieś resztki zostaną w układzie a zaleje inny kolor to nic się nie stanie?

Z tego co mi mówiono nie wolno mieszać oleju, zielony jest używany we wczesnej fazie życia samochodu a potem przechodzi się na czerwony i tak już zostaje.

Ja używam Dextron II Castrola ale możesz tez użyć Dextron II Mobil. U mnie weszło ~1.3 litra po wymianie zbiornika i zaworu.

Ile litrów potrzeba do wymiany i jaki olej polecacie? Rozumiem, że jeśli jakieś resztki zostaną w układzie a zaleje inny kolor to nic się nie stanie?
Po pierwsze Dexron III. Ja zawsze polecam i stosuje Mobil ATF320. Nieważne jaki był wcześniej. Nawet zielony. Takie mam doświadczenia :)
Na wymianę z płukaniem potrzeba 3 litry.

Masakra, teraz już sam nie wiem. Ja wlałem dextron II bo tak bylo w instrukcji do AR.

Screen shot 2011-05-26 at 1.18.34 PM.png

Dalej męczę się z tym problemem. Wymiana zaworu, zbiorniczka i płynu nie pomogła. Przejechałem już 2gi miesiąc, płyn czysty, nie pieni się.

Problem wygląda następująco - z rana wspomaganie działa wręcz perfekcyjnie, nic nie szura, gumi itd. Z czasem jazdy robi się coraz gorzej, słychać coraz mocniej ten dziwny dźwięk, ciężej przekręca się kierą i samochód lekko 'warczy' gdy to robię.

Byłem u dwóch mechaników, obaj wykluczuli pompę, dzwoniłem do gościa od regeneracji przekładni, mówi, że objaw typowy dla pompy, że gdyby to była przekładnia to byłoby odwrotnie, na zimnym ciężko na rozgrzanym lżej. Ci ludzie przecież się wzajemnie wykluczają.

Amortyzatory
Powrót