[159] Tarcie opon o asfalt

mamel

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDM 8v
Hej. Mój problem jest następujący:

Przy bardzo wolnej jeździe i maksymalnym skręcaniu kół w lewo jest wrażenie jakby auto pchało opony do przodu mimo skręconych kół (oczywiście auto skręca) - najbardziej to czuć po deszczu, jak opony są mokre. Słychać tarcie opony o asfalt.

Dzieje się jeszcza wtedy takie coś, że w kole coś tak jakby "przeskakuje". Wyraźnie to czuć po zmianie opon zimowych 215/50/16 na letnie 235/45/18. Czy ktoś miał podobnie? Wahacze górne i dolne regenerowane, zbieżność ustawiana we wrześniu.

Przy bardzo wolnej jeździe i maksymalnym skręcaniu kół w lewo jest wrażenie jakby auto pchało opony do przodu mimo skręconych kół (oczywiście auto skręca) - najbardziej to czuć po deszczu, jak opony są mokre. Słychać tarcie opony o asfalt.

Dzieje się jeszcza wtedy takie coś, że w kole coś tak jakby "przeskakuje". Wyraźnie to czuć po zmianie opon zimowych 215/50/16 na letnie 235/45/18. Czy ktoś miał podobnie? Wahacze górne i dolne regenerowane, zbieżność ustawiana we wrześniu.

Dziwna rzecz.Opony w Twoim aucie trą o asfalt? Może to jest przyczyna zużycia opon.Kontakt z asfaltem.

Ja mam w swojej 59 dokladnie tak samo po zmianie z zimowych 16 na letnie 18 z dystansami. Mysle, że geometria 3D rozwiąże problem. Bede robil dopiero w weekend majowy, wiec wtedy bede mogl sie wypowiedzieć czy pomoglo. Tak czy inaczej, nie jestes sam :)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Zużycie tulei dolnego wahacza lub źle ustawiona zbieżność. Dziwne bo piszesz, że to masz OK.

Mam podobnie, maksymalny skręt kół i powolna jazda daje niemiłe doznania. U mnie prawdopodobnie zbieżność. Gdy zrobię coś takiego np. Na wybrukowanej drodze auto zachowuje się jakby przeskakiwalo. Wydaje mi się, że po prostu jedzie na samym rancie opon.
Ale czekam ze zbieżnością na nowe opony, nie ma sensu ustawiać na zużytych...

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dziwna rzecz.Opony w Twoim aucie trą o asfalt? Może to jest przyczyna zużycia opon.Kontakt z asfaltem.
Nie wiem po co te złośliwości.. ;p Inni koledzy jakos potrafią się domyslić o co chodzi. Po majówce pojadę chyba jeszcze zobaczyć zbiezność porządnie bo może tak mi ją "ustawili".

Sprawa wydaje się dość prosta. Tak jak pisałem wcześniej tuleje wahacza. Przy maksymalnym skręcie słabe gumy pod obciążeniem zmieniają położenie wahacza i powodują że koła "walczą" ze sobą. Druga to zbieżność, a to akurat łatwo sprawdzić. W lekkim zakręcie puszczamy kierownicę i auto musi samo wrócić do jazdy na wprost. Jeśli dalej samo skręca to jest coś źle.

za powrót na prosty tor jazdy odpowiedzialny jest chyba kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Ale regulacja zbieżności powinna pomóc rozwiązać problem.

za powrót na prosty tor jazdy odpowiedzialny jest chyba kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Ale regulacja zbieżności powinna pomóc rozwiązać problem.

Tylko jak ustawić kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy? W standardowym zawieszeniu się nie da....ale mając zużyte tuleje wprowadzamy zamieszanie do zawieszenia i zmianę kątów odmiennie dla każdego z kół. Stąd problem. Przy źle ustawionej zbieżności koła w skręcie nie odchylają się równomiernie do swoich maksymalnych wartości i również powstaje problem innego (dla każdego koła) kąta wyprzedzenia sworznia.

Tu jest sporo przydatnych informacji
http://www.zssplus.pl/transport/budowa/transsam_geometria.htm

Ostatnia edycja:
na twardych wzmacnianych (z wysokim indeksem prędkości) i szerokich oponach to normalne w 159. Miałem tak na sztywnych Pirelli, na miękkich Dunlopach i zimówkach nic takiego się nie dzieje. Sprawdzenie geometrii nie zaszkodzi ale raczej nie w tym problem.

No mam bridgestone potenza wzmacniane, więc to by wiele wyjaśniało (mają tez wysoki indeks prędkości)...

U mnie problem był po stronie opon. W tym roku kupiłem nowe i problemu nie ma, na zimowkach też ok. Wcześniej walczyłem że zbieżnościa, nowe zawieszenie ect.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

moim zdaniem opony do wymiany. Guma zrobiła sie już twarda. Miałem ten problem w 156 wymiana opon pomogła

test zawiasu na szarpakach nie zaszkodzi. u mnie problemem byly tylne tuleje wahacza dolnego

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Ja mam w swojej 59 dokladnie tak samo po zmianie z zimowych 16 na letnie 18 z dystansami. Mysle, że geometria 3D rozwiąże problem. Bede robil dopiero w weekend majowy, wiec wtedy bede mogl sie wypowiedzieć czy pomoglo. Tak czy inaczej, nie jestes sam :)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ustawiles już zbieżność ?
Coś się zmieniło w tym dziwnym odczuciu przy maksymalnym skrecaniu?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Ja mam 225/40 na 18 plus dystanse po 2 cm na stronę. Nic się z nimi nie dzieje. Zbieznosc nie zmieniana. A opony nie piszcza na rondzie?

Na rondzie nic nie piszczy. Zamieniłeem to koło z tylnym i jest dużo lepiej - też delikatnie cos tam czuć ale już nie tak jak wcześniej. W 70-80% to rozwiązało problem. Wydaję mi się, że to wina opon po prostu bo jakieś niby wzmacniane mam no i po przekładce jest lepiej. Jak będę miał czas to pojadę sprawdzić całą geometrię, ale ta podmianka już mnie trochę uspokoiła i fakt wzmacnianch opon, o czym kolega wyżej pisał.

Amortyzatory
Powrót