• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

tapicerka welur

dewos

Nowy
Auto
147 JTDm 2006r
Witam przeszukałem większość fora i niestety nic nie znalazłem na ten temat. Posiadam ciemną/czarna welurową tapicerke i niestety po zimie pasowałoby ja wyczyścić a z tyłu odnowić trochę kolor bo robi się siwy czy są jakieś specyfiki do tego ? coś polecacie ? czy w ogóle warto robić to samemu czy może oddać do jakiejś firmy która zrobi to profesjonalnie ?

Jeżeli nie masz odkurzacza wodnego to nie podchodź do tematu.

Bez odkurzacz można również oczyścić tapicerkę i wcale nie mniej skutecznie, jedyna różnica, że zajmie to więcej czasu i energii własnej włożonej w pracę, słoneczna pogoda będzie w tym wypadku sprzymierzeńcem w procesie suszenia.
Odkurzacz jest pomocy przy zapuszczonym aucie, przy zwykłym odświeżeniu już nie.

coś polecacie ? czy w ogóle warto robić to samemu czy może oddać do jakiejś firmy która zrobi to profesjonalnie ?

Jeżeli myślisz, że w godzinę czy dwie ręcznie doczyścisz całe uto, łącznie z podsufitką - to lepiej oddaj auto do firmy która to robi.
Żadnej mega tajemnicy tu nie ma, po pierwsze to musisz zrobić dobre zdjęcia, aby było wiadomo jak mocno jest zabrudzona tapicerka, na czarnej pewnie nie wiele będzie widać.
Możesz użyć APC lub środka do prania dywanów - uwaga oba żrące więc trzymasz się proporcji i pracujesz w rękawiczkach, zaczynasz od najmniejszej dawki i pracujesz ciepłą wodą, zbierając z niej samą pianę. Jak dodasz za dużo środka to po wysuszeniu zostaną białe ślady, będzie potem trzeba dopierać.
Potrzeba będzie gąbka i kawałek firanki z drobnymi oczkami, owijasz nią gąbkę i nabierasz trochę piany - nie wody ! i czyścisz po czasie płuczesz gąbkę i firankę w czystej ciepłej wodze i kontrolujesz jej czystość, może być też mikrofibra.
Szczególnie ostrożnie z podsufitką która jest przyklejona ! jak zamoczysz za mocno to może być problem.
Plastiki w aucie - kokpit tunel osłaniasz folią, żeby nie zaplamić podczas prac, bo mogą zostać ślady po środkach jak wyschną.

Robiłem to ze swoim autami nie raz, odkurzaczem też prałem, wyciągasz więcej brudu, ale tę różnice zobaczysz jedynie na jasnym materiale. Na zwykłe odświeżenie wystarczy APC i mikrofibra, doczyści wystarczająco.

Ostatnia edycja:
Tylko metodą ekstrakcji można tapicerkę oczyścić, a nie rozetrzeć brud lub powierzchownie zamaskować. Na pewno po krótkim czasie brud zacznie się pojawiać na bokach foteli.

Tylko metodą ekstrakcji można tapicerkę oczyścić, a nie rozetrzeć brud lub powierzchownie zamaskować.

Zakładam, że prałeś nie jedną tapicerkę skoro doszedłeś do takich wniosków, ale skoro tak, to nie zapominaj o wyściółce pod materiałem w którą bród i pot wsiąka i możesz sobie prać nie wiem ile razy, a i tak nie wyciągniesz wszystkiego.

Wszystko się z czasem brudzi, a i samo zabrudzenie ma różny stopień, zapuszczonej tapicerki ręcznie nie dopierzesz, lekką zabrudzoną już tak, trzeba tylko się trochę pomęczyć i nie rozcierasz brudu jeśli płuczesz fibrę na bieżąco.
Podsufitkę czyściłem raz i jest czysta do dziś, pomimo tego, że mam szyberdach z którego często korzystam.
Podobnie fotele i żaden brud nie wychodził na bokach, bo niby i czemu, tak samo jak dywaniki, prałem i odkurzaczem i ręcznie.

Ostatecznie jeśli ktoś chce tak bardzo korzystać z odkurzacza to może sobie wypożyczyć - tylko lepiej niech się zapozna z tematem zanim narobi więcej szkód, jak pożytku.

Autokosmetyką zajmuję się zawodowo od kilku lat....
Najlepiej niech wypowie się autor tematu

Ja tam powiem tylko tyle, że sam jestem na etapie czyszczenia wnętrze ( w sumie czekałem na ładniejsza pogode)
I nie widze sensu bawienia sie w to samemu, skoro za 150-200 zł są firmy, które robią ekstrakcje całego wnetrza (fotele, szmaty na podłodze, drzwi, podsufitka, bagażnik)
nie ukrywajmy, ze za taką kasę machanie przez cały dzień albo i dłużej szmatą po aucie jest srednio oplacalne, a pamietajmy ze chemia tez kosztuje

Tylko metodą ekstrakcji można tapicerkę oczyścić, a nie rozetrzeć brud lub powierzchownie zamaskować. Na pewno po krótkim czasie brud zacznie się pojawiać na bokach foteli.
Smutna prawda. Jeżeli nie wyciągniesz brudu z włókien odkurzaczem, to on tam dalej będzie choćbyś chciał tydzień ten welur szorować. Dla niedowiarków polecam sobie po takim czyszczeniu szmatką i choćby najlepszymi środkami przejechać porządnie pół fotela odkurzaczem piorącym - kolor wody pokaże jak dobrze były wyprane.

Dziękuję za wypowiedzi motospectrum i italiano_83. Po waszych wypowiedziach dochodzę do wniosku że jednak poszukam jakiejś firmy która zrobi to za mnie bo 1 doświadczenia w tym temacie mam zerowe a znając moje szczęście wyjdzie masakra i trzeba będzie gdzieś oddać żeby naprawili po mnie ( myślałem że dobre środki do dywanów tapicerek które nie są skomplikowane w użyciu dadzą radę ale chyba się myliłem) 2 po przeczytanie co i jak wg italiano_83 to chyba nie dla mnie robota. Poza te 150- 200zł to w sumie nie tak dużo więc poczekam na ładną pogodę i gdzieś oddam Chodzi mi dokładnie o kanapę jako że okazyjnie ktoś tam siedzi czarny kolor jest tylko pod pasem którego nikt nie rusza a i fotel kierowcy ma kilka plam po tym jak chrześniak chciał się pobawić i uwalił wszystko jakimś sokiem czy czymś.

Dzięki za odpowiedzi

italiano_83 to chyba nie dla mnie robota. Poza te 150- 200zł to w sumie nie tak dużo więc poczekam na ładną pogodę i gdzieś oddam Chodzi mi dokładnie o kanapę jako że okazyjnie ktoś tam siedzi czarny kolor jest tylko pod pasem którego nikt nie rusza a i fotel kierowcy ma kilka plam po tym jak chrześniak chciał się pobawić i uwalił wszystko jakimś sokiem czy czymś.

Spokojnie to zejdzie po praniu, tak samo jak plamy po coli czy innych napojach.
Zanim zdecydujesz się oddać auto firmie zasięgnij opinii o niej, żeby nie było po czyszczeniu, że plamy zostaną usunięte, a wraz z nimi głębia koloru materiału od chemii:eek:.

Tak wyglądał zbiornik w odkurzaczu po pierwszym przejeździe jednego fotela odkurzaczem.
attachment.php
attachment.php

A tak woda w wiaderku po robieniu tego ręcznie.

Dobra idę kończyć fotele - dobrze, że do skóry nie potrzeba mi odkurzacza ;)
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 20150413_141200.jpg
    20150413_141200.jpg
    100.1 KB · Wyświetleń: 311
  • 20150413_131743.jpg
    20150413_131743.jpg
    68.3 KB · Wyświetleń: 303
  • 20150413_141122.jpg
    20150413_141122.jpg
    59.1 KB · Wyświetleń: 303
  • 854fb90efdda738dmed.jpg
    854fb90efdda738dmed.jpg
    19.4 KB · Wyświetleń: 300
  • DSC01023.jpg
    DSC01023.jpg
    56.6 KB · Wyświetleń: 300
Na siedzeniach i boczkach mam jasny (kremowy) welur. Co poradzili byście do prania tapicerki odkurzaczem wodnym? Do tej pory miałem z zaprzyjaźnionej myjni takie kostki, które rozpuszczałem sobie w 5 litrowym baniaczku, spryskiwałem siedzenie potem delikatna szczotka i wszystko pięknie schodziło. Myjni już nie ma i zostałem z problemem. Muszę kupić coś na ogólnodostępnym rynku kosmetyków samochodowych. Fotele nie są zabrudzone mocno.

Tenzi TexWash z tych ogólno dostępnych i nie drogich.

Tenzi TexWash z tych ogólno dostępnych i nie drogich.
Dzięki za odpowiedź. Jak zrobi się cieplej to zamówię i zajmę się praniem. W instrukcji było aby wypłukać tkaninę po praniu tym preparatem. Chyba na żadnej myjni się w to nie bawią.Piorą i zostawiają resztki preparatu w gąbce siedzenia i na tkaninie. Jak sobie samemu nie wypierzesz to Ci tego dobrze nigdzie nie zrobią.

Ja Klientom zawsze po praniu płuczę wodą z Lenorem - i wypłukane i ładnie pachnie :) Także chyba nie trzeba samemu ;)

Sory ☺ Dopiero teraz zauważyłem, że masz firmę zajmującą się min. takimi rzeczami profesjonalnie. I takie podejście bardzo mi się podoba ☺. Mam przykre wspomnienia po ostatnim praniu w myjni bo zalano mi panel sterowania szybami. Przestał dobrze działać i musiałem go wymienić. Od tamtej pory piorę sam. W mojej okolicy niestety nie ma profesjonalnej firmy, która by się tym zajęła.

Hej, mam odkurzacz piorący,
czy mogę przejechać przednie fotele jeżeli mam je podgrzewane?

Też mam taki dylemat? A tam nie ma żadnej elektryki która może się uszkodzić?

jak radzicie sobie z utrzymaniem czystości tapicerk welurowej? czy odkurzacze wodne to jedyne rozwiazanie?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót