• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

T.S 1,4 gasnie :(

Auto
Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT
Postaram sie dokładnie opisac co sie dzieje. Samochod , a dokładnie 146 1,4 TS ma problemy na zimnym silniku. dopuki sie nie rozgrzeje to nie chce wchodzic na obroty i przy nacisniecu gazu potrafi "strzelac" w dolot. Jak sie rozgrzeje to zaczyna normalnie pracowac .. ale do pewnego momentu. dzis mialem od mechanika go odbierac ( odadam ze jescze alfa nie jezdilem odkad kuplem czyli jakis miesiac temu, bo czekałem na skrzynie). po odpaleniu dalej chodzil jak chodzil a po kilku minutach zaczynal ladnie pracowac. W pewnym momencie poprostu zgasł. Po tym nie dalo sie go odpalic wiec zostawilismy na kilkanascie minut .. po tym czasie odpalil znowu normalnie ale pochodzil kilka minut i sytuacja sie powturzyla.. i tak kilka razy. teraz ma odlaczony akumulator dla resetu i w poniedzialek bedziemy podlaczali i dalej działali. Z rzeczy moze istotnych.. wymienilem swiece , i przewody , jest LPG sekwencja lovato ( ale to chyba bez znaczenia bo i na gazie i na benzie jest to samo) , wstawiony stozek, podobno jedna cewka ma drobne pekniecie na obudowie.. ale miale je takze wczesniej i nic nie bylo takiego

oprócz tego na desce zaczely dzis sie dziwne rzeczy .. wlaczajac zaplon wiado kontrolki sie pala i po chwili gasna i tak jest u mnie, ale przy "kreceniu" rozrusznikiem zapala sie ABS i hamulce a czasem ogrzewanie tylnej szyby. niestey nie zwrocilem uwagi czy od razu po kupnie tak bylo.
Moze ktos spotakł sie z takimi objawami i wie gdzie "diabeł siedzi" ?

dodam jescze .. kontrolka nie wskazuje bledu.. moze w poniedzialek znajdziemy kogos z kompem aby podpiac

Zapal silnik jak będzie ciemno i zobacz bo może na tej pękniętej cewce przeskakuje iskra, jak będzie ciemno będzie to dobrze widoczne.

pekniecie z tego co wiem jest raczej w tej dolnej czesci .. czyli raczej nie zobacze ... a czy to mogloby miec jakikolwiek wplyw na to ze gasnie po osiagnieciu normalnej temperatury ? czy to moze jest jakis czujnik albo sonda ?

Miałem coś podobnego. I u mnie okazalo sie ze jeden z cylindrow nie mial wlasciwego sprezenia ale z tego co wiem to moze tez byc wina ukladu dolotowego.
Proponuje servis Alfy przynajmniej zeby zdiagnozowali przyczyne.

kolego definitywnie zle ustawiny gaz
on ci rozwala mapy benzyny stad te problemy z odpalaniem
jedz do gazownika zrob najpierw reset ecu zostaw na bezynie niech spisze ci czasy wtryskow na wolnych a potem niech reguluja dotad az przy pracy na lpg pokazywane w programie czasy benzyny beda takie same jak spisales

w peugeocie dzialo sie podobnie... na zimnym silniku wszystko bylo ok, a jak sie rozgrzal to gasl. trzeba bylo poczekac chwile i probowac odpalic, potem znowu gasl i tak w kolko.

okazalo sie ze to modul od zaplonu...

Ja stawjam na czujnik temperatury zasysanego powietrza

andrzej zalozysz sie? :mrgreen: piwo

No nie faktycznie tu w grę wchodzi wszędobylski gaz ( niedoczytałem do końca ) stawjam już piwo :oops:

to andrzej nie gaz tylko partacze i nie douczeni gazownicy w ich......c

ja bym stawial na to ze jst w komie cos posypane mialem moze nie takie same ale podobne problemy ze czasami mi gasla i niemiala nominalnej mocy oczywiscie wiekszosc mecchanikow i elektromechanikow rozkladalo rece ale jest taki jeden w krakowie ktory mi to zrobil okazalo sie ze mam komp wogole nie do tego silnika i caly roztrojony

co do gazu.. wczesniej chodzil i nie gasl .. to sie zaczelo dziac momentalnie ... a gaz jaki byl taki byl.. tymbadziej ze rozgrzewany byl na benzie i na benzie zgasl

oki co do Alfy to juz chodzi :) ale sa jescze troszke problemy... :/ chodzi o to ze puki sie nie rozgrzeje to nie da sie jechac.. czyli strzela w dolot , dlawi sie i calkowity brak mocy .. jak juz sie rozgrzeje to chodzi nawet nawet , a jesli temperaturka pozwoli na wlaczenie LPG to chodzi elegancko , lepiej niz na benzie...
slyszalem opinie ze to moze byc ktorys z czujnikow np polozenia walka.. i ze jak temp jest normalna to poprostu komp zaczyna wczytywac sobie srednie wartosci i czujnik niewiele moze psuc.. czy to moze byc prawda ?

do do problemu z gasnieciem po rozgrzaniu .. okazalo sie ze to zasniedziale styki przy przekaznikach w okolicach akumulatora. jak teperatura byla wyzsza to styki tracily przewodnosc i odlaczalo pompe albo reszte (szczeze mowiac nie wiem za co odpowiedzialne sa te wszystkie przekazniki).
wymienilem styki, czesc przewodow i problem zniknal.

Amortyzatory
Powrót