[159] Szybkie pytanie

Robson1236

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 8V 120 km
Witam.

Dzisiaj odbalam moją Bellę a ona mi wyjeżdża z komunikatem Limited cruising range jakiego cuda mam mało ?:)

W gt komunikat o malym zasiegu na pozostalym paliwie pojawia sie ponizej zasiegu 40km o ile pamietam
Czyli paliwka malo :p a nawet bardzo malo

no właśnie jak zatankowałem to mi się nie rzucił w oczy, ło to gitarka. Dzięki Panowie !

Problem rozwiązany, ale jeszcze można stwierdzić wnioski. Alfa aby ciebie nie urazić, że czegoś masz mało zwraca się jak kamerdyner "Pragnę zwrócić uwagę że dzisiejszego dnia dłuższe przejażdżki są niestosowne" w VW wygląda to tak "Bujaj się po paliwo" lub temu podobne zależne od rocznika ;)

A ja bym proponował sprecyzować treść tematu bo za temat o nazwie "szybkie pytanie" to BAN by się należał. Marnowanie czyjegoś czasu i tyle. Myślałem, że ktoś ma poważny problem a tu się okazuje, że w baku susza :P

Może wiecie - ile razy przed zupełnym końcem paliwa - zapali się o komunikat Limited cruising range.Czy tylko raz, czy kilkakrotnie, czy przed samym zatrzymaniem się motoru będzie palił się ciągle?

Może wiecie - ile razy przed zupełnym końcem paliwa - zapali się o komunikat Limited cruising range.Czy tylko raz, czy kilkakrotnie, czy przed samym zatrzymaniem się motoru będzie palił się ciągle?

Lepiej tego nie sprawdzać, jeździć na rezerwie jest bardzo nie zdrowo dla silnika, po co karmić silnik syfem z dna zbiornika. Ja staram się tankować zaraz po zapaleniu się rezerwy albo nawet i wcześniej.

Wysłane za pomocą TapaTalk 2

no jak sie skonczy to Ci sie wyswietli kontrolka od oleju i zgasnie! ;)
Przeszedłem to ;)

Wg instrukcji komunikat wyskakuje, gdy komputer przestanie obliczać zasięg ( <50 km). Jeśli jeszcze raz Ci się to pokaże to spójrz wtedy na zasięg, zamiast cyferek będą kreski :)

Ostatnio jak resztkami oleju dojeżdżałem na BP to pojawił mi się taki właśnie komunikat, komputer od razu wskazał w zasięgu same kreski. Jednak byłem ciekaw ile jeszcze mógłbym przejechać od tego komunikatu i co się dzieje ( jakieś komunikaty, inne zachowanie się auta ) tuż przed unieruchomieniem silnika. Jak miałem AR 33 to tuż przed zupełnym postojem silnik przerywał potem zmowy normalnie pracował i ponownie zaczął przerywać. Po tych objawach wiedziałem że mam już ,,0" paliwa w baku.

z Alfą jak z człowiekiem, nie dopuszczać do ,,kaca'' bo skutki u auta jak i u człowieka niepożądane :) Ja przejechałem jakieś 40 km po tym komunikacie i wszystko było ok ale to była wyjątkowa sytuacja - poniżej ćwierć baku staram się nie wyjeżdżać , jest to zdrowsze zarówno dla silnika, pompy wtrysków i Bóg wie czego jeszcze.

Amortyzatory
Powrót