[145] Szyba

• Autor wątku Autor wątku lakersfan86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    szyba
L

lakersfan86

Guest
Witam,

Od pewnego czasu szyba od strony kierowcy podczas jazdy gdy jest uchylona na jakies 0-10 cm to "strzela", "trzeszczy", jakby byla luzna, gdy ja uchyle do polowy lub ponizej te "dzwieki" zanikaja. Co moze byc grane, co mam rozebrac ?

p.s. mysle takze o zmianie oleju, obecnie jezdze na Castrolu, wiem wiem jest beznadziejny podobno do takiego silnika (145, 1.4 16v), jaki polecacie ? valvoline ? i czy po przejechaniu ok. 8000km mozna juz wymieniac olej na inny ?

Dzieki Panowie za podpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Możesz mieć luźne prowadnice pod boczkami.

p.s. mysle takze o zmianie oleju, obecnie jezdze na Castrolu, wiem wiem jest beznadziejny podobno do takiego silnika (145, 1.4 16v), jaki polecacie ? valvoline ? i czy po przejechaniu ok. 8000km mozna juz wymieniac olej na inny ?
Valvoline MaxLife 10W40. Pewnie, że można, ja ostatnio po 9kkm zmieniałem, im częściej, tym lepiej, zwłaszcza, przy jeździe po mieście.

Musisz zdjąć materiałową pokrywę drzwi, prowadnice są dość łatwo dostępne i napewno je zobaczysz, teraz mi się przypomniało miałem kiedyś taki problem że mi szyba jakby piszczała pomogło czyszczenie materiałowych prowadnic (tych w ramie szyby) i spryskanie ich sylikonem w sprayu.

Musisz zdjąć materiałową pokrywę drzwi, prowadnice są dość łatwo dostępne i napewno je zobaczysz, teraz mi się przypomniało miałem kiedyś taki problem że mi szyba jakby piszczała pomogło czyszczenie materiałowych prowadnic (tych w ramie szyby) i spryskanie ich sylikonem w sprayu.
dokładnie,najlepiej jak zdejmiesz "boczek"to nie jest zbyt skomplikowane(kilka śrubek i póżniej tylko na spinkach sie trzyma)łatwiej będzie zdiagnozować problem gdy zdejmiesz z drugiej strony(dobre drzwi).naprawde niewiele roboty a zapewniam Cie ze sam znajdziesz usterke,z pewnością łatwo w eliminacji.pozdrawiam i życze powodzenia ;)

Amortyzatory
Powrót