• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Szyba nie domyka się do końca. Regulacja ?

fiveseven

Nowy
Auto
AR GTV6, BMW 530i E39
Witam

W swojej AR 155 od pewnego czasu, głównie na myjce, przedostawała mi się woda przez tylne, boczne okno. Myślałem, że to wina uszczelki bo nie była w najlepszym stanie. Po jej wymianie okazało się, że szyba nawet do niej nie dochodzi. Zostaje około 5mm miejsca w pozycji maksymalnej.

Czy można jakoś wyregulować tą wysokość? Domyślam się, że może być gdzieś jakiś ogranicznik.

Mechanizm napędzany siłą mieśni.

Pozdrawiam

Jeśli dobrze pamietam to mozna troche podniesc do gory szybe na prowadnicy i sama prowadnice jeszcze zobacz. Sprawdz tez czy szyba idzie rowno.

Podejrzewam, że podobnie jak w starym poczciwym 125p, regulację można przeprowadzić bezpośrednio na lince, a nieprawidłowa pozycja szyby wynika ze zbyt mocnego dociągnięcia, być może kilkukrotnego, które spowodowało poślizg zabezpieczenia na lince.

Witam

Dzięki za podpowiedzi. Już zrobione. Jedyne co zrobiłem to poluzowałem śruby trzymające prowadnice, podniosłem ją na maximum do góry - zysk ok. 2mm - i tak śruby dokręciłem. W sumie brakowało z 5mm, ale okazało się, że to załatwiło sprawę. Być może tak jak pisał siwy144 szyba nie szła równo i się gdzieś blokowała.

Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót