• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[GTV] SZYBA boczna - nie uchyla się

jaktob77

Nowy
Auto
147 x 4, 166, 159 - byłe / GT - obecne
witam,

Koledzy pomozcie - GTV 2002r - po lewej stronie wszystko dziala ok - nacisniecie "klamki" powoduje uchylenie szyby - po prawej stronie niestety to nie dziala
niszczy sie uszczelka podczas otwierania i zamykania drzwi

nie znalazlem niczego na forum w tym temacie

KTO WIE, CO ODPOWIADA za uchylanie szyby? zamek? podnosnik? krancowka?

dodam, iz otwarcie drzwi powoduje zapalenie swiatelka wewnatrz, opuszczanie szyby gora-dol dziala bez zarzutu

PROSZE O POMOC

temat nr dwa - tez dotyczacy szyby - ktos ma przerobione jak je ustawiac, aby nie szumialy? podobno maja regulacje katowa - jeszcze nie otwieralem boczka, wiec nie wiem jak to wyglada od srodka

Jest wewnątrz wyłącznik krańcowy. Aby to ogarnąć trzeba zaopatrzyć się w instrukcję serwisową tam krok po kroku opisana jest regulacja szyb i ustawienie tej krańcówki. Porządna regulacja zajmuje trochę czasu (demontaż tapicerki drzwi, regulacja szyby, montaż - schodzi 1 do 2 godz.).

A jest serwisowka po polsku? mam jakas po niemiecku i niewiele z niej rozumiem...
W srode chce i tak drzwi rozbierac do wygluszenia, wiec jedna robota będzie

A ten wlacznik krancowy to jest ten sam co do zapalania lampki wewnatrz? czy jakis inny? kojarzysz moze, gdzie on siedzi? czy przy klamce czy gdzies indziej?

krańcówka w zamku odpowiada za sygnał otwarcia drzwi, ta co zapala światło w środku, i jeśli nie działa światło po otwarciu drzwi, to szyba się nie uchyli, jeśli działa, to może być uszkodzony lub przesunięty czujnik położenia szyby, lub też instalacja w drzwiach/do drzwi
czujnik jest na prowadnicy podnośnika szyby, a jego regulacja jest prosta i polega na przesunięciu go w górę lub w dół

No dziekuje za odp - to wiem czego szukac - karancowka w zamku dziala ok - swiatelko sie zapala - czyli musze przyczyny szukac w prowadnicy (czujniku) albo w instalacji.. nie wyglada na to, aby ktos to otwieral wiec zobaczymy - mzoe jakis syf tylko sie tam dostal ;) pochwale sie jak zrobie ;)

ps. jakby ktos wiedzial czy jest manual serwisowy po PL to dajcie znac ;)

"gtv manual searchable"
nie po polsku, ale lepszego jeszcze nie widziałem

A pytanie z trochę innej beczki ale w temacie. Istnieje możliwość zainstalowania "uchylania szyby drzwi" do modelu przed 2 liftem ? Chętnie bym to do siebie wrzucił bo jak kolega pisze uszczelki trochę się niszczą

A pytanie z trochę innej beczki ale w temacie. Istnieje możliwość zainstalowania "uchylania szyby drzwi" do modelu przed 2 liftem ? Chętnie bym to do siebie wrzucił bo jak kolega pisze uszczelki trochę się niszczą

Tak, wystarczy wymienić mechanizm podnośnika szyby wyposażony w układ krańcówki uchylania szyby oraz moduł sterownika szyb z wersji FL.

Ostatnia edycja:
Ligar, to nie sprzedałeś GTV? :) a tak wracając do tematu. Przed FL (przynajmniej u mnie) przy otwieraniu drzwi całe drzwi delikatnie idą w dół w związku z tym uszczelki tak bardzo się nie niszczą.

wystarczy wymienić mechanizm podnośnika szyby wyposażony w układ krańcówki uchylania szyby oraz moduł sterownika szyb z wersji FL.
wystarczy... a to dobre :) Dostać mechanizm z poliftowego GTV to pewnie sztuka godna davida coperfilda ;)
A tak na marginesie jak wygląda moduł sterownika szyb i gdzie on sie znajduje ?

- - - Updated - - -

Ligar, to nie sprzedałeś GTV?
Na razie,chwilo odzyskałem zapał i motywację do ratowania tego samochodu. W sobote jedzie na kilkutygodniowy pewnie postój w warsztacie wiec się okaze jakie koszty wyjdą i czy nie zaparkuje nia w wiśle..

Ooo widzę, kolega z okolicy :)
Jeśli będziesz sprzedawał GTV, chętnie oglądnę.

Amortyzatory
Powrót