[159] Szuranie turbosprężarki

gawels

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 8v
Witam

Mam problem w swojej 159, mianowicie po odpuszczeniu gazu słychać "szuranie" turbosprężarki. Nagrałem filmik jak to słychać: http://youtu.be/HJH66-xhC8U
Dźwięk występuje zawsze po odpuszczeniu gazu, im gwałtowniej się przyspieszy i puści tym głośniej słychać.
Problem połączony jest (moim zdaniem) ze znanym problemem szarpania w 1,9 8v - przy 1500-2000 obrotów silnik szarpie przy delikatnym dodaniu gazu i wskazówka od turbo spada na 0.
Szukając rozwiązania problemu na forum zdecydowałem się na odłączenie przepływomierza. Problem szarpania zniknął i przy okazji turbina nie wydawała żadnych dźwięków (może w minimalnym stopniu)

Jednak po wymianie przepływomierza na nowy (OEM Bosch) problem z szarpaniem i szuraniem nadal występuje.

Ktoś się spotkał z czymś podobnym i ma pomysł jak do tego podejść? :D

Do sprawdzenia EGR.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

A jaki wpływ miałoby odpięcie przepływki na pracę zaworu egr? Przy checku przyjmuje jakieś inne parametry pracy?

A jaki wpływ miałoby odpięcie przepływki na pracę zaworu egr? Przy checku przyjmuje jakieś inne parametry pracy?

Bo EGR jest sterowany przez ECU na podstawie odczytu ilości powietrza zmierzonego i oczekiwanego. Odpięcie przepływki powoduje, że ECU przyjmuje wartość domyślną (a nie rzeczywistą) powietrza zmierzonego.
BTW, odpięcie przepływki nie zapala checka

Bo EGR jest sterowany przez ECU na podstawie odczytu ilości powietrza zmierzonego i oczekiwanego. Odpięcie przepływki powoduje, że ECU przyjmuje wartość domyślną (a nie rzeczywistą) powietrza zmierzonego.
BTW, odpięcie przepływki nie zapala checka

Czyli w takim razie EGR jest walnięty, skoro podmiana przepływomierza na nowy nic nie dała? Jakiś czas temu wyjąłem EGR, czyściutki był ale dla pewności przeczyściłem. Jeszcze zastanawia mnie szuranie turbo z wpiętym przepływomierzem, bo z odpiętym turbina jest cicho :D
+ odpięcie wywala checka, po podpięciu po jakimś czasie check gaśnie

Nie chodzi o to, że EGR jest brudny, tylko klapka się przycina. objaw szarpanie przy spokojnym przyspieszaniu, najbardziej odczuwalne przy temperaturach zewnętrznych wczesnowiosennych/póżnojesiennych. wymienić na nowy lub zaślepić i wyprogramować. Czyszczenie niespecjalnie pomaga.

chyba w temacie chodzi o turbo surge, a nie żadne problemy z egr i tp.

Amortyzatory
Powrót