[159] Szuranie podczas jazdy

• Autor wątku Autor wątku chrisdelarosa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To na pewno nie łożyska mam 6 nowych i problem jest. Jak miałem stare szumiala ale nie zgrzytala

Panowie sam już nie wiem czy dolewać tego oleju czy nie?
Wymieniałem olej pół roku temu i sprawa się pojawiła.
Zalałem ok 2,3 litra.

To na pewno nie łożyska mam 6 nowych i problem jest. Jak miałem stare szumiala ale nie zgrzytala

Nie zgrzyta, tylko pojawia się na parę lub paręnaście sekund dziwny dźwięk jakby od łożyska, który jak zniknie to już później bardzo trudno zmusić pojazd, żeby znowu ów odgłos wydał. Gdyby tam coś zgrzytało, to skrzynia by się rozsypała po dłuższej chwili - zbyt duże obciążenia działają na wszystkie elementy. Dzisiaj przy temperaturze zewnętrznej rzędu +4 stopnie dźwięk w czasie jazd próbnych nie pojawił się wcale. Tak więc informacje z forum alfaowner jak najbardziej mogą być prawdziwe - kupisz nową skrzynię w serwisie i będzie po problemie. Tylko że to jest trochę pieniędzy do wydania, a nie o to chyba w tej zabawie chodzi, żeby sobie zafundować nową skrzynkę za 8 tysięcy złotych.

u bachusa z tego co mi napisał, też dzwięk był na początku przy minusowych potem już przy plusowych czestszy i dłuższy.

łożyska mechanizmu różnicowego?

Ostatnia edycja:
To jeszcze raz kilka słów o moim przypadku. Kupiłem samochód przed zimą. Jak nastały ujemne temperatury to pojawił się ten dźwięk. Pojawiał się przy rozgrzewaniu silnika, znikał po chwili. Później wiosna i jak ręka odjął. Kolejna zima ten sam problem. Tylko teraz zawsze trochę dłużej wszystko trwało. Zima się skończyła więc zapomniałem o problemie. W lecie wymieniałem wszystkie łożyska w skrzyni (mocno szumiała mi szóstka) + sprzęgło z wysprzęglikiem i teraz gdy nastała zima dźwięk się już nie pojawia. Tak wiec ewidentnie jest on związany ze skrzynią lub wysprzęglikiem.

Podejrzewam, że miałem wymienione 8 łożysk (zgodnie z ofertą) - i chyba to zakończyło u mnie erę dziwnego dźwięku (trwała dwa lata więc nie ma co przesadzać z szukaniem przyczyny - można spokojnie czekać na ocieplenie klimatu, czyli wiosnę). Albo był on powodowany uszkodzonym łożyskiem albo zniknął przez przypadek po ponownym złożeniu skrzyni.
Dwumasy nie wymieniałem, sprzęgło kupiłem z Valeo, wysprzęglika nie pamiętam.

to jest taki dzwięk że przyczyne trzeba znaleźć. dla mnie nie do przyjecia tym bardziej, po remoncie skrzyni.
czyli albo lozyska albo wysprzeglik pewnie to powodowalo u Ciebie.

no ok tylko jak w kontekście wysprzęglika ma się opis rozwiązania problemu przez urzytkownika kryzys123 ? u niego wystarczyło dolanie oleju i problem zaniknął...

ja coś mam wrażenie że trzeba będzie znaleźć jakiegoś sherlocka holmsa co problem rozwiąże....

Panowie miałem ten problem wymieniłem wszystkie łożyska, dwumas, wysprzęglik, sprzęgło i jest dalej. Czy może coś już się doszukał rozwiązania bez wymiany skrzyni? Oleju też podobno mam wlane trochę więcej.

Panowie miałem ten problem wymieniłem wszystkie łożyska, dwumas, wysprzęglik, sprzęgło i jest dalej. Czy może coś już się doszukał rozwiązania bez wymiany skrzyni? Oleju też podobno mam wlane trochę więcej.

No to chyba wszystko co możliwe wymieniłeś :)

Mam wrażenie że problem bardziej dotyka wersje 8V ale może się myle.

no ja mam 8v :( 4 tyś zł poszło pa pa a problem dalej jest. Już sam nie wiem. Może doleje więcej oleju? niby mam 2,5

Nie wiem co to i nie mam pomysłu. Mam nieodparte wrażenie że to nie skrzynia. Podobno moją była rozbierana na części i wygląda ok.

Jak wrócę z podróży to chyba oddam auto na reklamacje.

attachment.php

Załączniki

• 1b2016060de8a.jpg
    1b2016060de8a.jpg
    112.7 KB · Wyświetleń: 275
naczytałem się trochę o tym problemie i u nas i na alfaowner, i ten dzwięk został wyeliminowany przynajmniej w wersji angielskiej po wymianie skrzyni i albo mechanizmu albo dwumasu i sprzęgła.
U nas dwa przypadki, olej i albo łozyska albo wysprzęglik. Mój przypadek, przed wymianą łozysk nie było po jest.
Zostaje wymiana skrzyni i mechanizmu na uzywaną wtedy bedzie wszystko jasne, powinno być gdzie lezy problem.

Do niedawna też borykałem się z "szuraniem" w skrzyni. Wszystko zaczęło się późną jesienią, więc stawiam tu na temperaturę otoczenia i gęstość oleju bo jak dla mnie tylko to się z sobą wiąże.
Wymieniłem olej z zalecanej Tuteli, na Castrol Syntrans Transaxle 75w90 GL4+. Zalane 2.3 litra zgodnie ze specyfikacją znalezioną na stronie www.flitalia.it. I co?
Operacja w pełni udana, cisza jak makiem zasiał. I to właściwie od razu po przejechaniu 10 km.
Ktoś tu pisał że problem dotyczycy w większośc wersji 8v, pewnie tak bo 16v mają większy moment i tym samym rezonans drgań jest inny i nie powoduje tego przykrego dźwięku.
Ot taka moja historia. Pozdrawiam

Dźwięk miałem taki (albo bardzo podobny) jak na filmiku który wrzuciłeś. Piszę tylko że, u mnie pomogła wymiana oleju na bardziej gęsty niż zaleca producent. Parafrazując polityka - sorry, taki mamy klimat:). Oczywiście nie napiszę Ci, że u Ciebie pomoże to na 100%. To są tylko moje doświadczenia. A ty zrobisz co będziesz chciał.

No ale patrząc na "chłopski rozum" jeśli problem występuje jak jest zimno a jak ciepło nie to wymiana na jeszcze bardziej gęsty olej nie powinna polepszyć sprawy.

Nie jestem specem ale może tu chodzi o jego lepkość

może tak nie spływa w dół i znajduję się na każdym elemencie

Ktoś pisał że wlał więcej oleju i problem znikł
teraz ty piszesz że gęstszy i też nie mam problemu. Wymienić olej to nie problem no i koszt całkiem niewielki

Amortyzatory
Powrót