• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Szum podczas jazdy

No właśnie delikatnie jakby słabsza była. Gdzie mam szukać usterki??

jeżeli chodzi o nieszczelność w wydechu to zacząłbym od plecionki. Czasami może się przetrzeć i też powodować nieszczelności.
plecionka 1.jpgplecionka 2.jpg
Jednakże tak jak kolega Derebere jeżeli słychać świst i zaobserwowałeś kopcenie to może to być wina kończącej się turbiny. Spadek mocy tym bardziej na to wskazuje. Świst zazwyczaj spowodowany jest powstaniem luzu na łopatkach turbiny

Koledzy, miałem długi zastój, musiałem wymienić akumulator za co dziękuję Amigasowi :) Na środę jestem umówiony do TMiN'a :) Moim zdaniem to na bank nieszczelność, bo spalanie mi pokazała 8,8 po mieście :) W dodatku nie przeciągałem bestii bo nie chciałem, żeby się tak męczyła :) Jak myślicie, spalanie takie pokazuje przez tą nieszczelność?? Przy dodaniu gazu komputer widzi, że turbinka nie pompuje, więc daje więcej paliwa aby rozpędzić turbine i przez to dymi na czarno??

Tak, w przypadku nieszczelności może palić więcej i kopcić. Ale może też bardziej gwizdać, a nie szumieć. Ja miałem ostatnio taki problem, że obudowa filtra powietrza się delikatnie otworzyła i prawdopodobnie filtr delikatnie się przekrzywił. to też wywoływało takie długie, przeciągłe szumienie podczas dodawania gazu (i tylko przy przyspieszaniu). Ale szum też moze byc wywołany usterką łożyska turbiny. Też może szumieć. Także niekoniecznie dolot

A łożyskowanie turba nie łączy się z ubywaniem oleju, nie daj Bóg jak by mi się rozbiegała alfunia :D

z tym gwizdaniem turbo to moim zdaniem też nie zawsze jest ostateczna diagnoza. Często na ulicy w nowych furkach słychać gwizd. Moja też nieco gwiżdże a pompuje bardzo ładnie, zalewam syntetykiem którego nie bierze nic.

z tym gwizdaniem to tyle opinii ilu ludzi. Ja tam uważam, że mi w turbo nic nie gwizdało przed regeneracją. A dużo osób uważa, że turbina powinna delikatnie gwizdać przy nabieraniu obrotów

jednym gwiżdże lekko innym nie... ważne że działa i spełnia swoje zadanie tak jak powinna :-)
nawiasem mówiąc wymieniałem padnięte turbo i ono akurat nie gwizdało w ogóle... więc po wymianie gwizdanie to było coś nowego dla mnie :) widocznie różnie to bywa :P

koledzy dobra turbina ma gwizdać, dym z tłumika = przepał = za mało powietrza do ilości paliwa

Czyli tak, jak mówiłem. Dzisiaj alfunia zrobiona, pęknięty wąż od intercoolera ten za 400zł... Póki co zrobione na półśrodek, wsadzona rurka w węża. Muszę kupić nowy ;)

a nie lepiej jakoś to zaspawać/zakleić póki co? Są specjaliści od spawania zderzaków plastikowych, może oni to załatwią.

Nie da rady, bo ten wąż nie jest plastikowy, tylko gumowy. Na razie jest dobrze póki co, kolega rozbił fiata JTD więc może wezmę od niego za darmo takiego węża :)

Ale ten kawałek rury jest na opaskach z obu stron, więc wiesz. Podobno te węże pękają niestety....

kolego a górny czy dolny waż albo inaczej ten od turbo do IC czy od IC do kolektora?? mi dolny od turba tez padl to wziąłem stalową rure fi 54 jezli dobrze pamietam (z wydechy mi zostalo srednica pasowala) i ponacinalem tam gdzie mialy byc giecia pozaginalem zaspawalem i stary waz wykozystalem jako łączenia... a jesli chcesz to zrobic bardziej estetycznie to na forum ktos oglaszal taki rury z nierdzewki chyba 150zl wolal + jakies elastyczne połączenia trzeba doliczyc

Amortyzatory
Powrót