• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Szum i wibracje przy stałej prędkości

Pucjan

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 8v 2006r
Witam,
Wczoraj jadąc autostradą zauważyłem dziwny szum i lekkie wibracje , które występują przy trzymaniu stałej predkosci. Najbardziej jest to wyczuwalne np. na tempomacie ustawionym na 120- 140km/h. Szum znika po dodaniu lub całkowitym opuszczeniu gazu. Na początku myslalem, że po prostu wjechałam na jakiś bardziej chropowaty asfalt, ale to nie to. Dodam, że w mieście i przy prędkościach do ok. 90km/h szum i wibracje są prawie nie zauważalne.
Z tego co zdazyłem poczytać na forum to obstawiam przegub wewnętrzny. Tylko dziwi mnie to, że auto 2tyg temu było w warsztacie w poszukiwaniu narastającego wracam z prędkością szumu występującego powyżej 70km/h (wymieniono prawą przednią piastę- szum ustał) i mechanik nic nie wspominał o innych elementach do wymiany.
A co Wy o tym myślicie?

Bartek

Może jednak , ktoś ma ochotę się wypowiedzieć?

Dzisiaj odebrałem auto po wymianie prawego przegubu wewnętrznego (miał spory luz) i na początku myślałem, że jest po sprawie, ale niestety nie :(
Na autostradzie wibracje przy stałym trzymaniu 120km/h są takie same jak były wczesniej.
FUCK. Lubię to auto, ale nie jestem już w stanie policzyć ile na nie wydalem i co miesiąc zawsze coś...

Przegub wibruje przy przyspieszaniu, a nie przy stałej prędkości. Ja bym zaczął od sprawdzenia opon, wyważenie ich ogólny stan, ciśnienie. Zamiana kół miejscami i obserwowanie czy dźwięk idzie za kołem czy nie.

Nie masz czasem wyząbkowanych opon?

Miałem podobny efekt w Stilo, gdy nakazano mi zamienić koła miejscami (bo będzie lepiej). Powstał szum a wibracje koło 120. Po sprawdzeniu kół i opon, wyszło:
1. Alusy krzywe, do prostowania
2. Gumy z tyłu zużyte, do wymiany
3. Szum z wielosezonówek z przodu, bo miękka guma a przy okazji swoje najlepsze czasy już miała
Szumiące gumy dałem na tył, a nowe na przód i nagle wielka cisza.
Co prawda jak mocno się wsłuchasz to było słychać szum, ale różnica to niebo a ziemia.

Tydzień temu kupiłem alfe 159 sedan i słysze ten sam problem. Będę jechać jakoś na dniach do wulkanizatora na "testy" i zamienię wtedy koła miejscami, bo dźwięk jest identyczny jak miałem w stilonie.
Obecnie jest tak:
do 50km/h dźwięk się wzmaga, od 50-60 jest ciszej, potem coraz głośniej, a przy 130 pojawiają się wibracje kierownicy.
Spróbuj zamienić koła miejscami przód-tył

A jak zrzucasz z 6 biagu na luz przy tej predkosci ten szum ustaje ??

To raczej nie jest kwestia opon, bo dźwięk dochodzi jakby z układu przeniesienia napędu. Oczywiście na wszelki wypadek opony spróbuję pozmieniać miejscami. Co do zrzucenia z 6-tki na luz to szum ustaje. Tak samo przy wcisnieciu sprzęgła i w drugą stronę- przy dodaniu mocniej gazu. Kolejna ciekawostka- szum jest na biegach 4, 5, 6.

jak zrzucasz z biegów na luz i szum ustaje poczytaj o łożyskach w skrzyni - m32
A wibraje to raczej jak koledzy pisza fegi/opony. Poszukaj w okolicy porządnego zakładu co ma wyważarkę z rolką dociskową która imituje warunki drogowe.

Ostatnia edycja:
Skoro masz to przy stałej prędkości i im szybciej lub wolniej tym mniej pewnie to czujesz. Jedz na wyważanie kół. Tylko nie standardowe ale wyważanie na aucie. Kosztuje ok 100 PLN i bedziesz miał po problemie

Zanim wydam kolejne pieniądze, to sprawdzę, jak auto zachowuje się na zimowkach. Jeżeli będzie to samo, to raczej wykluczy to wyważenie. Tymbardziej, że mam nieduże felgi- 16", a znajomy od wyważania wiosną mówił, że są/byly w idealnym stanie.
Do tej pory obstawiałem półosie, ale zostały sprawdzone i naprawione- przegub prawy wew.
Tak więc oprócz kół w planie jest sprawdzić poduszki silnika i skrzyni. A później zostaną łożyska skrzyni :(

W moim aucie szum byl zwiazany z łozyskami w skrzyni, natomiast wibracje powodowaly wytarte tuleje sztywne, tez w skrzyni.

A czy Twoje objawy były podobne? Wibracje też pojawiały się tylko przy utrzymywaniu stałej prędkości?

Co prawda miałem tak ostatnio w BMW felgi 17 ale dokładnie takie były objawy wibracje od 110 do 140 i szum. Wywiązałem koła i wszystko było ok felgi proste koła wyważone na maszynie ale afekt drgań / wibracji cały czas. Myślałem nawet ze to tarcze hamulcowe ale podjechałem na tzw dowazanie na aucie i jak ręka odjął

I jak tam? Znalazłeś na to jakiś lek? Mam identyczny problem drgań przy stałej prędkości ;/

- - - Updated - - -

I jak tam? Znalazłeś na to jakiś lek? Mam identyczny problem drgań przy stałej prędkości ;/

Ale temat wykopałeś :)
Nie jestem autorem tematu, ale cały czas walczę z podobnym problemem - szum, wibracje + głuche stukanie przy stałej prędkości (jazda na wprost i zakręty... a od 120 km/h to już telepanie, a nie wibracje). Diagnoza na stacjach gdzie mieszkam... wszystko dobre, sztywne, trzeba radyjko głośniej puszczać.
Podejrzenia moje padały na wszystko co możliwe, aż przy okazji świąt będąc u rodziny podjechałem na inną stację, gdzie mi autko porządnie przetrzepali. Tam również wszystko sztywne, cacy, aż przy rozkręceniu ostatniego koła na maszynce uszom naszym objawił się piękny, metaliczny, rzężący dźwięk gdy koło wytracało prędkość - diagnoza... łożysko, piasta, albo jedno i drugie.
W najbliższym czasie będę zamawiać i wymieniać to dam znać jak się skończyło.
A Tobie radzę udać się na jakąś porządną stację diagnostyczną... koszt imprezy w moim wypadku to całe 20 zł. Niewiele jak za przetrzepanie całego zawieszenia i wykluczenie kilkunastu rzecz, które podejrzewałam, że mogą być winne.

cholera ;/ łożysko z piasta miałem robione ale objawy były zypełnie inne ( bardziej takie wycie niż jakieś wibracje) ;/ mam dokładnie tak samo- mechanik mówił że sztywno wszystko jest itd a trzęsie podłoga nadal. Przegub wew. miałem robione oba, tylko z nimi są inne objawy ( trzęsie przy przyspieszaniu- tak było u mnie). Teraz wymieniliśmy łożysko podpory półosi bo miało jakiś delikatny luz i było podejrzane- no i pudło. Już brak mi sił.

Ja jedno łożysko wymieniłem max 2 tyg temu (tylne prawe). Szumiało mi coś strasznie od 3 miesięcy... sprawdzałem łożyska 2 razy u mechanika i na stacji - kręcili kołami, telepali i oczywiście wszystko sztywne i dobre. Myślałem więc, że opony, ale po zmianie dalej to samo. Po deszczu stwierdziłem słuchowo, że najbardziej podejrzane jest tylne prawe - zakupiłem w ciemno i pojechałem wymienić. Po zdjęciu starego okazało się ze było strasznie wywalone.
Ta sama sytuacja teraz z lewym przednim. Sztywno siedzi i się nie rusza na podniesionym aucie, ale jak rozkręcili koło na maszynie to zaczęło zgrzytać.

Tak jak pisałem - wymienię (w czwartek) to dam znać czy pomogło. Zawsze może być to też wina krzywej felgi, przegubu zew, łożyska podpory półosi albo samej krzywej półosi, ale liczę że uda się mi sprawę zakończyć na wymianie samego łożyska.

No to czekam ;) z felgami mam raczej opcję wykluczoną bo na zimowym zestawie i letnim objawy są równe. Generalnie to całe trzęsienie pod stopami czuć najbardziej. A może poduszka skrzyni...? Też odstawiam auto w poniedziałek do mechanika więc jeśli coś będę wiedział to dam znać

Amortyzatory
Powrót